21 sierpnia 2016

Domowa chałwa sezamowa

wiecie, że sezam ma ogromne właściwości odżywcze?
Zawiera dużo więcej niż mleko wapna, jest źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli- potrzebnych do odpowiedniej pracy serca i zapobiegające niektórym nowotworom.
Zawiera również wyjątkową kombinację witamin ( min tiaminę, ryboflawinę, wit B6, wit A, wit. E i kwas foliowy) minerałów (żelazo, magnez, fosfor,potas, sód i cynk) i kwasów tłuszczowych
Znalazło szerokie zastosowanie w kosmetologii, lecznictwie i oczywiście w w kuchni.
Przyznam,że ja najchętniej zjadam go pod postacią chałwy, a Wy ?
Kiedyś przeczytałam przepis na domową chałwę i pomyślałam, że nie może to być takie proste- odłożyłam  "na kiedyś"
i zapomniałam:)
dopiero wczoraj "chodziła" za mną, a że nie było jej na stanie ( no, zdziwiłabym sie gdyby kiedykolwiek była dłużej niż dwa dni:) to pomyślałam, ze spróbuję.
W zeszycie mam zapisane tylko dwa składniki i słowa- upraż, zmiksuj, dodaj i wystudź
i wiecie co?
tak właśnie się to robi- migusiem i bez problemu:)
a słodycz możecie regulować sobie sami.
Ja zmniejszyłam ilość łyżek, dodałam też miodek z mniszka lekarskiego, dlatego ma tak ciemny kolor
Polecam:)


Składniki
300g sezamu
7 łyżek miodu ( u mnie z mniszka)


Sezam prażę na suchej patelni,  aż zaczyna intensywnie pachnieć.
Nie można zapomnieć o częstym lub nawet ciągłym mieszaniu- przypalony jest do wyrzucenia.
Miksuję przez chwilkę, sezam zrobił się sypki i zaczyna przypominać piasek.
Dodałam miód i miksuję jeszcze przez chwilę-  masa zbije  się w całość i zaczyna oddzielać się olej,
Przekładam do foremki wyłożonej folią spożywczą i wkładam do lodówki aż dobrze się schłodzi.
Przechowuję chałwę w lodówce- jak długo?
nie mam pojęcia i chyba się nie prędko dowiem bo kusi, oj kusi i znika ;D


Domowa chałwa ma nieco inną strukturę, ale smak prawie taki sam jak ta prawdziwa, choć może to tylko mnie się wydaje?
Możecie dodać do miej garść ulubionych bakalii lub ziarenka wanilii, ja lubię właśnie taką

Smacznego:)

Tiamina – 0.791/0.071 mg
Ryboflawina – 0.247/0.022 mg
Niacyna - 4.515/0.406 mg
Witamina B6  - 0.790/0.071 mg
Kwas foliowy -  97/9 µg
Witamina A – 9/1 IU
Witamina E – 0.25/0.02 mg


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/sezam-i-olej-sezamowy-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie_43349.html

Sezam i wyrabiany z niego olej sezamowy mają liczne właściwości odżywcze, dzięki czemu znalazły zastosowanie zarówno w lecznictwie, jaki i w kosmetyce czy kuchni. Ziarna sezamu są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia, którego zawierają więcej niż mleko. Są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli - substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym niektórym nowotworom. Sprawdź, jakie jeszcze zdrowotne działanie mają ziarna sezamu i olej sezamowy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/sezam-i-olej-sezamowy-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie_43349.html
Sezam i wyrabiany z niego olej sezamowy mają liczne właściwości odżywcze, dzięki czemu znalazły zastosowanie zarówno w lecznictwie, jaki i w kosmetyce czy kuchni. Ziarna sezamu są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia, którego zawierają więcej niż mleko. Są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli - substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym niektórym nowotworom. Sprawdź, jakie jeszcze zdrowotne działanie mają ziarna sezamu i olej sezamowy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/sezam-i-olej-sezamowy-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie_43349.html
Sezam i wyrabiany z niego olej sezamowy mają liczne właściwości odżywcze, dzięki czemu znalazły zastosowanie zarówno w lecznictwie, jaki i w kosmetyce czy kuchni. Ziarna sezamu są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia, którego zawierają więcej niż mleko. Są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli - substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym niektórym nowotworom. Sprawdź, jakie jeszcze zdrowotne działanie mają ziarna sezamu i olej sezamowy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/sezam-i-olej-sezamowy-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie_43349.html

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię smak chałwy, ale nigdy jeszcze sama jej nie robiłam, czas to zmienić. Twoja zapowiada się pysznie. Pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mogłabym jej zrobić, bo nie umiałabym jej nie jeść... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. My naszą chałwę słodzimy syropem daktylowym zamiast miodu i też jest pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chałwę! Pozdrawiam serdecznie!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja kocham chałwę, jak robię czy kupię to bardzo niewiele bo nie odejdę póki nie zeżrę :D Buziole

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej domowej jeszcze nie jadłam z chęcią spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawi mnie jak smakuje taka domowa chałwa, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. domowa chałwa jest przepyszna, za to ta sklepowa to sam ulepek cukru i nie jestem w stanie jej zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  9. Reniu, ja uwielbiam chałwę ale jem ją dwa, może trzy razy w roku. Zjadam sporo i mam "spokój" na długo. Gdyby nie była taka kaloryczna pewnie sięgałabym po nią częściej. Nigdy nie robiłam sama chałwy. Zachęciłaś mnie tym przepisem. Nie odpuszczę sobie takiej okazji. Muszę ja zrobić. Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)