większość już wie o co chodzi i z czym sie to je:)
próbowałam już cytrynowego- zniknął tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć, był pyszny i niebawem do niego powrócę, dzisiaj jednak podaję przepis na krem z mango.
Kupiłam właściwie nie wiem po co, bo moja rodzinka za nim nie przepada i coś trzeba było z niego zrobić.
Padło na curd, wkrótce sie przyda :D
Mój przepis to zlepek kilku przepisów z sieci z moją modyfikacją chyba dość zaskakującą, ale pysznie współgra smakowo, dlatego przepis polecam do wypróbowania:)
Składniki:
2 owoce mango, dojrzałe i miękkie
4 żółtka
4 łyżki cukru
100 g masła
1 płaska łyżeczka cynamonu
Mango obieramy i wycinamy pestkę, kroimy w kostkę i miksujemy blenderem na jednolitą papkę.
Żółtka ubijamy z cukrem do białości i aż podwoją swoja objętość.
Ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas mieszamy aż masa zgęstnieje trwa to około 20-25 minut.
Dodajemy stopniowo masło.
Ja kroję masło w małe kosteczki i dodaje po jednej, mieszam do całkowitego rozpuszczenia i dopiero teraz dodaje kolejną porcje.
Na samym końcu dodajemy cynamon.
Całość jeszcze raz miksujemy i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Podobno krem można trzymać przez dwa tygodnie w lodówce, ja zużyłam go w ciągu tygodnia i to wyjadając krem prosto ze słoiczka:)
Nie sposób odejść bez zjedzenia do dna:)jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńdokładnie to samo mówiłam:)
UsuńMango jest pyszne.Bardzo ciekawy sposób przyrządzenia kremu z jego wykorzystaniem.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmożna wykorzystać np do makaroników, babeczek lub jako krem do ciasta:)
UsuńReniuś kremik rewelacja, właśnie sobie uzmysłowiłam jak dawno nie jadłam mango . Pozdrawiam serdecznie :**
OdpowiedzUsuńa ja mam go na razie dość:D
Usuńchoć może, znowu jakiś pomysł będzie się plątał po głowie- zobaczymy:)
Uwielbiam i curd (różne smaki) i mango właśnie jako dodatek do.... :)
OdpowiedzUsuńKrysiu u mnie zdecydowanie wygrywa cytrynowy :)
UsuńMango curd musi być obłędne w smaku !!! :)
OdpowiedzUsuńBeatko mnie smakuję, ale jeżeli ktoś lubi mango to curd powinien smakować:)
UsuńMniam Renatko, już sobie wyobrażam ten wspaniały smak :-)
OdpowiedzUsuńNie dziwimy się! Też byśmy wyjadły go prosto ze słoiczka ale pewnie krócej niż w tydzień xD
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszności, takiego curdu nie robiłam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńNie musisz mnie długo namawiać do takiego mango curd, pyszności :)
OdpowiedzUsuńMi by chyba nie przypadł do gustu patrząc na ilość masła, bo za maślanymi miksturami nie przepadam :P Ale wygląda to bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńLemon curd uwielbiam, mango to mój ulubiony owoc, w związku z tym konkluzja wydaje się jasna. Wspaniały przepis, zapasałam sobie i na pewno skorzystam! ;)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam mango więc mnie kupiłaś. Chętnie bym zjadła sam i wylizała miseczkę. Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuń