Dzisiaj przepis na ciacho bez nazwy, wzorowany na pysznym deserze Eton mess- czyli truskawki, dużo bitej śmietany i bezy.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej- żelatyna będzie miała czas na "związanie" ale trzeba go zjeść jak najszybciej żeby truskawki nie zaczęły nam fermentować.
Niestety bezy zmięknął i nie są już chrupiące, ale tworzą pyszną warstwę pomiędzy bitą śmietaną, a na górę tortu można je wyłożyć przed samym podaniem
Polecam też bezy domowe, są mniej słodkie :)
Ja przygotowałam go na rodzinną uroczystość i bardzo wszystkim smakował, dlatego zdjęcie w przekroju nie jest najładniejsze, ale też nie jest do powtórzenia.
Ciasto białkowe, to kolejny mój przepis na wykorzystanie zaległych białek jest dość suche, ja pokropiłam
je wodą z sokiem cytrynowym
Składniki:
Ciasto
szklanka* białek - około 220g
150g cukru
1/2 szklanki* mąki pszennej
1/2 szklanki* maki ziemniaczanej
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
7 łyżeczek żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo;
500g truskawek
100g bezików
Poncz- według uznania i smaku, u mnie :
1/2 szklanki przegotowanej i studzonej wody
3-4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
Białka ubijam z szczyptą soli na sztywno, dodaje cukier i jeszcze chwilę ubijam żeby cukier sie rozpuścił.
Od tej chwili mieszam już ręcznie- dodaje przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, ocet i olej.
Przekładam ciasto do tortownicy ( 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia**
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 30 minut.
Sprawdzam patyczkiem i odstawiam do ostudzenia.
Zimne przekrawam na dwa blaty.
Żelatynę zalewam 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiam do napęcznienia, i podgrzewam cały czas mieszając do rozpuszczenia- trzeba bardzo uważać, bo lubi się przypalać.- lekko studzę
Śmietanę trzeba dokładnie schłodzić,
ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder i przestudzoną żelatynę.
Dzielę na połowę.
Składnie tortu:
1/
W tortownicy układam dolny blat ciasta, rozsmarowuje 4-5 łyżek bitej śmietany i układam gęsto truskawki, przykrywam śmietaną.
2/
Beziki lekko rozkruszam wałkiem i rozsypuje równą warstwą na śmietanę.
3/
Drugą połowę śmietany dzielę na dwie części- pierwszą część rozsmarowuje na beziki ( najprościej zrobić to rękawem cukierniczym)
4/
przykrywam drugim blatem ciasta
5/
smaruje pozostałą śmietaną, pozostawiając odrobinę do ozdobienia tortu
6/
ozdabiamy w/g uznania
* u mnie szklanka zawsze ma 250 ml
** wykładam tylko dno tortownicy, i nie smaruję boków
Smacznego!!
O proszę...ja zwykłe marchewkowe babeczki a nasza Rania jakie cuda serwuje :) Wygląda obłędnie, aż żal naruszyć tą konstrukcję :) Buziole zdolniacho :***
OdpowiedzUsuńzwykłe niezwykłe Eluniu:) mnie się tam podobają marchewkowe babeczki:)
Usuńa tort został naruszony i zjedzony do ostatniego kawałeczka i jeszcze im mało:D
Reniu, tort wyszedł genialny. Zapraszam Cię do mnie z tym tortem oczywiście na.... lody truskawkowe :) Oj, będzie się działo na truskawkowo... :)
OdpowiedzUsuńKrysiu żebyś mieszkał tylko troszkę bliżej to juz bym była:D
UsuńMniam mniam i jeszcze raz mniam, cudnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńdzięki Marzenko:)
UsuńNastraszyłaś mnie tym końcem truskawek - jutro lecę kupić.
OdpowiedzUsuńmnie też nastraszyli, ale w innych rejonach może będą dłużej?
Usuńu nas susza straszna
nie tylko pysznie, ale przepysznie!!! szkoda, że przez nata nie można go skosztować :(((
OdpowiedzUsuńmiłej niedzieli aga :D
Agnieszko dzięki serdeczne i również miłej niedzieli życzę:)
Usuńwyszedł Ci obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńKasiu wielkie dzięki:)
UsuńPyszny torcik, z resztą jak zawsze ;) Bardzo ładnie udekorowany
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki :)
Usuńpozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę:D
Jest naprawdę przepiękny!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
UsuńAle cudeńko!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKuszący :) Pychotka truskawkowo - śmietankowa :)
OdpowiedzUsuńtruskawki i śmietana to klasyczne i chyba jedno z najlepszych połączeń -jak dla mnie:D
UsuńDla mnie zdecydowanie też :D
UsuńPo prostu mega :D Zauroczył nas od razu :D Z takimi składnikami musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńdzieki:)
UsuńWygląda cudownie, mniam:)
OdpowiedzUsuńCudowny biały torcik :) uwielbiam ten kontrast - pysznych czerwonych truskawek i bitej śmietany :)
OdpowiedzUsuńnawet w cukierni tak pięknego nie widziałam:)
OdpowiedzUsuńCudowny :) Chętnie skorzystam z przepisu na biszkopt z białek!
OdpowiedzUsuńZnakomity!!!
OdpowiedzUsuńJestem pod jego wrażeniem:)
OdpowiedzUsuń