Większość już pewnie ją zna, ja dzielę się przepisem wypróbowanym przeze mnie.
Babka jest puszysta i bardzo smaczna, a majonez nie wyczuwalny,
Dodałam do niej tylko skórkę, ale możecie dodać też bakalie, byle nie za dużo :)
Składniki:
5 jaj M lub 4 L
4 łyżki majonezu ( u mnie Kielecki)
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1/2 cytryny
kilka kropli olejku cytrynowego
Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Powoli, ciągle ubijając dodaje cukier, cukier waniliowy i majonez
Teraz już działam ręcznie- stopniowo dodaje mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę i olejek cytrynowy.
Formę na babkę smaruje tłuszczem i wysypuje bułką tartą.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40- 45 minut do suchego patyczka
Upieczoną babkę wyjmuje i zostawiam do ostudzenia.
Zimną dekorujemy według uznania- cukrem pudrem lub tak jak ja gorzką i biała czekoladą.
Smacznego!!
piękna babka :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńUwielbiam babkę z majonezem, piękna ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Dziękuję Madziu:)
Usuńmój ślubny tez ją uwielbia, jeszcze tylko mlek do niej nic mu więcej nie trzeba:)
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńOgólnie to majonez przyprawia nas o mdłości i za nic nie przełkniemy sałatki z jego dodatkiem... Ale babka jest słodka, więc to co innego :P Twoja prezentuje się pysznie i delikatnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
Usuńniestety ja należę do tych osób które majonez kochają i mogą jeść łyżeczką:D
Reniu, babka jak marzenie. Pięknie wyrośnięta i po prostu pyszna. Zostało, coś na święta? U mnie co upiekę to znika :)
OdpowiedzUsuńKrysiu na święta będzie świeża- ta to już historia:)
UsuńI to jest ten trik,,,że ludzie którzy nie lubią majonezu zjadają takie ciasta i są zachwyceni. Reniuś babeczka jak ta lala :) buziole
OdpowiedzUsuńEluniu dziękuję i z tym trikiem to święta racja:D
UsuńTak potwierdzam, babka z majonezem jest pyszna a majonezu nie czuć, bardzo ładna Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńTwoja też Marzenko:)
UsuńSłyszałam ale nigdy nie próbowałam, wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńw dużej mierze smak zależy od dodatków:)
UsuńTa babka jest naprawdę pyszna!!! I zawsze się udaje!! Polecam, bo sama również taką piekę :) Twoja wyszła perfekt!!! :) Wesołych Świąt Reniu :)
OdpowiedzUsuńBeatko dziękuję bardzo i Tobie życze Wesołego Alleluja:)
UsuńPrzyjmij kochana najserdeczniejsze życzenia od nas. Wszystkiego dobrego, słońca i ciepła oraz radości wiele i rodzinnej atmosfery na te świeta :) A baba wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie:)
UsuńMuszę w końcu taką upiec, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWypróbuj przepis koniecznie, bo jest bardzo ciekawy, a efekt może zaskoczyć nie jednego:)
UsuńPysznie wyszła, bardzo ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej nie jadłam, zawsze byłam ciekawa jak smakuje. Wyszła ci piękna jak malowana, przy okazji składam życzenia pogodnych, spokojnych i słonecznych świąt Wielkanocnych oraz smacznego jajka :-)
OdpowiedzUsuńZawsze mnie intrygował ten majonez w babce, jeszcze jej nie piekłam ale chciałabym spróbować :)
OdpowiedzUsuń