Był już szybki schab gotowany w mleku, teraz coś podobnego, ale jednak różniącego sie i składnikami i smakiem.
Tym razem wykorzystałam karczek, mięso trzeba nieco dłużej gotować, ale smak jest tego warty:)
Polecam, szczególnie tym zabieganym, którzy mają mało czasu na pichcenie w kuchni
Co do domowych mięs i wędlin chyba nie muszę przekonywać, znamy wszystkie składniki, zużyte do ich przygotowania, bez chemii i konserwantów.
Skład zalewy możemy zmieniać w zależności od naszych preferencji smakowych.
To co, spróbujecie?
nam smakuje i to bardzo, dlatego polecam:)
Składniki:
1,2 kg karczku bez kości
4-5 ząbków czosnków ( dużych)
4 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu
2 duże liście laurowe
1-2 łyżki musztardy
1 łyżeczka kminku ( można ominąć)
1 łyżeczka soli
2 łyżki maggi w płynie lub lubczyk ( w/g uznania)
Mięso myje i wkładam do dopasowanego garnka- nie może być za duży, najlepiej, żeby mięso było niewiele mniejsze od garnka.
Zalewam wodą, tak, żeby mięso było zakryte, a trzeba pamiętać, że podczas gotowania mięso zmieni swoją formę.
Dodaje wszystkie przyprawy, musztardę najlepiej jest rozpuścić wcześniej w wodzie i wszystko zagotowuje na małym ogniu.
Gotuje 10 minut- wyłączam gaz i odstawiam do wystudzenia.
Nie wynoszę w chłodne miejsce, mięso studzę bardzo powoli.
Odstawiam na minimum 12 godzin, a po tym czasie powtarzam czynność- gotuje 10 minut, wolno studzę w zalewie.
Dopiero po upływie kolejnych 12 godzin wyjmuje z zalewy, odstawiam do ocieknięcia i wstawiam na kilka godzin do lodówki.
Proste, prawda??
Smacznego:)
Wygląda bardzo zdrowo i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
i taka też jest:)
UsuńZ ogóreczkiem musi smakować wybornie! :D Mniam!
OdpowiedzUsuńz ogórkiem i pomidorkiem:D było pycha
UsuńZapowiada się baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńnam bardzo smakowała :)
UsuńPysznie wygląda taka wędlinka :-) super :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko dziękuje:)
UsuńUwielbiam taką wędlinkę, aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńja też, dlatego bardzo często robię taką lub podobną, żeby się nie przejadło:)
Usuńpycha, ja się oblizuję na widok tej szynki!
OdpowiedzUsuńElu polecam :)
Usuńdomowe mięsko pycha :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńTrzeba przyznać, że bardzo apetycznie wygląda ta Twoja wędlinka :)
OdpowiedzUsuńKrysiu dziękuję:)
UsuńTo dopiero rarytasy :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO tak....takie wspaniałości to ja mogę jeść i jeść. Coraz rzadziej kupuję wędliny na kanapki, zawsze staram się przygotować coś sama. Buziole
OdpowiedzUsuńEluniu ja też:)
UsuńDomowo przygotowane wędliny są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńteż tak mówię:)
Usuńwow.. pychota! Taki kawał mięska z wielką chęcią bym zjadła, domowa szynka najlepsza :)
OdpowiedzUsuńcały?
Usuńale mięsko jest pyszne i na pewno zdrowsze od kupnych wędlin , wiec można zajadać:)
Nie przepadam za mięsem na zimno, ale przyznam, że wygląda bardzo ładnie.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMuszę wypróbować Twój przepis, jak smakuje tak jak wygląda to sukces pewny! ja nie kupuję gotowych wędlin, zazwyczaj piekę karczek w piekarniku lub inne gatunki mięs.
OdpowiedzUsuńKasiu ten też jest bardzo smaczny. no i zdrowszy, choć ja osobiście wole pieczony to ten dla odmiany też polecam:)
UsuńKarczek pierwsza klasa, można go jeść na chlebek, do obiadu z ogóreczkiem jak najbardziej czyli tak jak lubię ha ha. smaki mi narobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńMadziu ja też tak lubię- jedna potrawa, a kilka posiłków mam gotowych:)
Usuńja w ten sposób schab gotuję :) karczek zdecydowanie bardziej przypadłby mojemu mężowi :)
OdpowiedzUsuńsmak schabu i karczku różni się, ale nam oba smakują:)
Usuń