Podobne ciasta noszą miano Bounty, ale to ciasto choć równie dobrze smakuje, to jest mniej słodkie od batonika.
Ciasto szybko się przygotowuje, niestety też bardzo szybko znika :)
Ciasto pieczone nie raz, jednak zawsze wychodzi- domownikom i gościom bardzo smakuje dlatego polecam:)
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
250 g masła lub palmy
4 jajka
200g cukru
200g mąki
6 łyżek mleka
3 łyżki kakao
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1/2 l mleka
200g wiórków kokosowych
200g masła ( koniecznie)
200g cukru
75g kaszy manny
Polewa:
1/2 kostki palmy
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
Ciasto:
Oddzielam żółtka od białek, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
Masło lub palmę ucieram z cukrem, dodaje kolejno po jednym żółtku, a następnie kolejno mleko i mieszankę maki i kakao.
Na końcu dodaje pianę z białek i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszam ciasto.
Ciasto jest dość gęste i trudno jest wmieszać pianę, należy to jednak zrobić dokładnie, bo inaczej zostaną nam jasne plamy.
Ciasto piekę w temperaturze 180 st przez20-25 minut, do suchego patyczka.
Masa kokosowa:
Odlewam 1/2 szklanki mleka, w którym rozrabiam kaszę manną.
Resztę mleka zagotowuje z cukrem.
Do gorącego wlewam kaszę, dodaje masło i kokos.
Całość gotuje przez 10 minut, ciągle mieszając, żeby masa sie nie przypaliła.
Gorącą masę wylewam na ciasto i wyrównuje.
Polewa:
Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki.
Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewam na ciasto.
O mamo, ten kokos i do tego czekolada! Można by powiedzieć, duet idealny :D
OdpowiedzUsuńdla mnie idealny- uwielbiam o ciacho i batoniki Bounty :)
UsuńReniu, najpierw się cieszymy jak coś smakuje a potem dziwimy dlaczego te pyszne ciasta tak szybko znikają?
OdpowiedzUsuńNie znam tego ciasta. A tak pysznie wygląda. Już bym go zjadła, tak prosto z komputera :)
Krysiu dokładnie:D
Usuńmoże dlatego, że ja to ciacho uwielbiam tak samo jak reszta rodziny i nigdy nie mogę się go najeść:)
a ciacho polecam:)
Witam, chcialam zapytac ile wiorkow do masy kokosowej bo w przepisie nie podane. Ciasto wyglada super smakowicie a kokosy uwielbiam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAniu bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi:)
Usuńprzepis już poprawiłam, a wiórków potrzeba 200g
Pozdrawiam serdecznie:)
O Renatko kwiatuszku mój....ale Ty sobie dogadzasz, kokos, czekolada same dobroci :) miłego wieczoru
OdpowiedzUsuńEluś na dworze szaro, buro i ponuro- coś trza robić do wiosny, żeby nie zwariować :)
UsuńRewelacja .To jest to co lubię .
OdpowiedzUsuńto tak jak ja:)
UsuńMoje ulubione smaki :-) Rewelacyjne ciacho pełne słodyczy :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko moje też, tym bardziej, ze wcale tak słodkie nie jest :)
UsuńOjej ależ bym teraz takiego ciacha zjadła :) Mniam!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
no to nie będę Ci robić smaka, bo ja właśnie zajadam maleńki kawałeczek:)
UsuńMusi być świetne a masa wygląda tak jak w batoniku. :)
OdpowiedzUsuńi smakuje jak w batoniku, jak nie lepiej:)
Usuńkokos! coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńchociaz do tej babki dałabym jedno jajko więcej , wszystkie babki mam na min 5 jajek :-)
Dorotko, nie dodawaj więcej jajka- ciasto będzie lżejsze i pulchniejsze, ale jak nałożysz na niego gorącą masę to zrobi się Brownie a nie bounty :)
UsuńMmm, wygląda znakomicie, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńCiężko nie sięgnąć po kawałek tak pysznego ciasta! :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto
OdpowiedzUsuńPyszne!!!mam je właśnie na talerzu,choć korzystałam z innego przepisu,to smak znam,bo zapewne jest podobny:)
OdpowiedzUsuńwygląda super, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :D
OdpowiedzUsuńTwoja rodzina to ma z tobą dobrze. Takie pyszne ciasta im robisz. Czekoladowe to ja zawsze nawet w nocy ha ha zjem
OdpowiedzUsuńPołączenie czekolady i kokosu to jest to co kocham :)
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie.
OdpowiedzUsuńUpiekę, na najbliższe spotkanie ze znajomymi, tylko w wersji bez laktozy i glutenu.