Strony

21 stycznia 2015

Ciasto czekoladowo kokosowe


Podobne ciasta noszą miano Bounty, ale to ciasto choć równie dobrze smakuje, to jest mniej słodkie od batonika.
Ciasto szybko się przygotowuje, niestety też bardzo szybko znika :)
Ciasto pieczone nie raz, jednak zawsze wychodzi- domownikom i gościom bardzo smakuje dlatego polecam:)




Składniki:
Ciasto czekoladowe:
250 g masła lub palmy
4 jajka
200g cukru
200g mąki
6 łyżek mleka
3 łyżki kakao
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
1/2 l mleka
200g wiórków kokosowych
200g masła ( koniecznie)
200g cukru
75g kaszy manny

Polewa:
1/2 kostki palmy
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao

Ciasto:
Oddzielam żółtka od białek, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
Masło lub palmę ucieram z cukrem, dodaje kolejno po jednym żółtku, a następnie kolejno mleko i mieszankę maki i kakao.

Na końcu dodaje pianę z białek i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszam ciasto.
Ciasto jest dość gęste i trudno jest wmieszać pianę, należy to jednak zrobić dokładnie, bo inaczej zostaną nam jasne plamy.
Ciasto piekę w temperaturze 180 st przez20-25 minut, do suchego patyczka.



Masa kokosowa:
Odlewam 1/2 szklanki mleka, w którym rozrabiam kaszę manną.
Resztę mleka zagotowuje z cukrem.


Do gorącego wlewam kaszę, dodaje masło i kokos.
Całość gotuje przez 10 minut, ciągle mieszając, żeby masa sie nie przypaliła.
Gorącą masę wylewam na ciasto i wyrównuje.



Polewa:
Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki.
Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewam na ciasto.




27 komentarzy:

  1. O mamo, ten kokos i do tego czekolada! Można by powiedzieć, duet idealny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie idealny- uwielbiam o ciacho i batoniki Bounty :)

      Usuń
  2. Reniu, najpierw się cieszymy jak coś smakuje a potem dziwimy dlaczego te pyszne ciasta tak szybko znikają?
    Nie znam tego ciasta. A tak pysznie wygląda. Już bym go zjadła, tak prosto z komputera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dokładnie:D
      może dlatego, że ja to ciacho uwielbiam tak samo jak reszta rodziny i nigdy nie mogę się go najeść:)
      a ciacho polecam:)

      Usuń
  3. Witam, chcialam zapytac ile wiorkow do masy kokosowej bo w przepisie nie podane. Ciasto wyglada super smakowicie a kokosy uwielbiam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi:)
      przepis już poprawiłam, a wiórków potrzeba 200g
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. O Renatko kwiatuszku mój....ale Ty sobie dogadzasz, kokos, czekolada same dobroci :) miłego wieczoru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluś na dworze szaro, buro i ponuro- coś trza robić do wiosny, żeby nie zwariować :)

      Usuń
  5. Rewelacja .To jest to co lubię .

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje ulubione smaki :-) Rewelacyjne ciacho pełne słodyczy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko moje też, tym bardziej, ze wcale tak słodkie nie jest :)

      Usuń
  7. Ojej ależ bym teraz takiego ciacha zjadła :) Mniam!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to nie będę Ci robić smaka, bo ja właśnie zajadam maleńki kawałeczek:)

      Usuń
  8. Musi być świetne a masa wygląda tak jak w batoniku. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kokos! coś dla mnie :-)
    chociaz do tej babki dałabym jedno jajko więcej , wszystkie babki mam na min 5 jajek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, nie dodawaj więcej jajka- ciasto będzie lżejsze i pulchniejsze, ale jak nałożysz na niego gorącą masę to zrobi się Brownie a nie bounty :)

      Usuń
  10. Mmm, wygląda znakomicie, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciężko nie sięgnąć po kawałek tak pysznego ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne!!!mam je właśnie na talerzu,choć korzystałam z innego przepisu,to smak znam,bo zapewne jest podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda super, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoja rodzina to ma z tobą dobrze. Takie pyszne ciasta im robisz. Czekoladowe to ja zawsze nawet w nocy ha ha zjem

    OdpowiedzUsuń
  15. Połączenie czekolady i kokosu to jest to co kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglada apetycznie.
    Upiekę, na najbliższe spotkanie ze znajomymi, tylko w wersji bez laktozy i glutenu.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)