Ciasto jest mało słodkie i suchawe, można dać podwójną porcję masy jabłkowej, ale uprzedzam wychodzi bardzo wysokie.
Piekę w standardowej blaszce 21x37 cm
Składniki:
Ciasto kokosowe
8 małych jaj M
300 g cukru
1 cukier waniliowy
300g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
150 g wiórków kokosowych
1/2 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
900g obranych jabłek - startych na dużych oczkach
2 budynie śmietankowe
500 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
Oddzielam żółtka od białek, obie mąki przesiewam razem z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijam z szczyptą soli na sztywno, dodaje cukier i dalej ubijam do rozpuszczenia sie cukru.
Na najmniejszych obrotach dodaje kolejno po jednym żółtku.
Robot odstawiam, resztę łączę już ręcznie.
Dodaje na przemian i stopniowo mieszaninę mąk, kokos i olej - bardzo delikatnie mieszam masę od dołu do góry.
Ciasto przelewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę do suchego patyczka przez około 35 minut w temperaturze 175 st.
Studzę i przekrawam na dwa blaty.
Masa
Starte jabłka przekładam do garnka, podlewam szklanką wody,dodaje cynamon i duszę przez 12-15 minut.
Budynie rozrabiam w pozostałej wodzie, wlewam do jabłek i ciągle mieszając zagotowuje.
Masę gotuje przez kilka minut i ciepła wylewam na ciasto, przykrywam drugim blatem i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Górę posypuje cukrem pudrem.
Smacznego:)
przyznam szczerze, że kokosowej jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńWow.. musze się skusić, ten aromat <3
spróbuj koniecznie- mnie takie zestawienie bardzo smakuje, może spasuje i Tobie:)
UsuńWitaj Królowo Kokosowej pokusy :) miłego wieczoru buziole
OdpowiedzUsuńTobie też Eluniu:)
UsuńAle puszysta ta szarlotka, wygląda super. Bardzo lubię kokos a w połaczeniu z jabłkami musi być pyszne :-) z chęcią spróbuję :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko ja moge tylko polecić i mieć nadzieję, że będzie smakowało:) dziękuje:)
Usuńwygląda na bardzo puszyste ciasto, ładnie Ci wyrosło, na pewno jest smaczne:)
OdpowiedzUsuńJustynko nie jest tak lekkie jak biszkopt, ale puszyste jest na pewno:)
UsuńSzarlotka z kokosem? Jadłam i smakowała mi. Twoja wygląda jak puszek. Pięknie i smacznie, Reniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu i pozdrawiam serdecznie:)
UsuńMmm, musi bosko smakować, połączenie kokosowego ciasta i jabłek to musi być coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńmnie smakuje, choć moja mała stwierdziła, że jest mało cukru i posypała jeszcze swój kawałek:)
UsuńKokosowe :) Pycha!
OdpowiedzUsuńkokosowe- moje ulubione:)
UsuńLubię szarlotkę ale kokosowej jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńno to może będzie ten pierwszy raz?:)
UsuńTradycyjną szarlotkę uwielbiam. Kokos uwielbiam. Połączenie trafione zdecydowanie w moje kubki smakowe ! :D
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę:)
UsuńReniu, jeszcze jeden ciekawy przepis, mniam..
OdpowiedzUsuńdziękuję:) staram się:)
UsuńPychotka,mniam.Miłego wieczorku.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńdziękuję Agatko również pozdrawiam:)
UsuńMmmm takiej szarlotki z kokosem to ja bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
dzisiaj ja też, ale niestety już nie ma:)
UsuńPuszek ,cudna.
OdpowiedzUsuńSzarlotka puch do kawki skubne kawałek mały, bo dawno nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńale mam ochote na taka szarlotkę:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń