No prawie nic, bo gdzieś kiedyś robiłam salsę owocową do schabu i było pysznie, a że ryba to też delikatne mięso postanowiłam właśnie takie danie przygotować:)
Wyszło pyszne i lekkie danie.
Wypróbowałam z rybą przygotowaną na dwa sposoby- oprószoną tylko mąką i opanierowaną w tradycyjny polski sposób.
Obie wersje mi smakowały, choć reszcie bardziej smakowała tradycyjna ( w mące, jajku i bułce tartej) i tak też będę przygotowywać następnym razem.
Tak tak następnym razem bo przepis trafia na stałe do naszego menu.
Porcja salsy w zależności od ilości podania wystarczy dla 2 osób
Składniki:
2 płaty świeżego dorsza
Salsa:
3 dojrzałe brzoskwinie
100g zielonych winogron
2 łyżki posiekanej szarlotki lub młodej cebulki
1/3- 1.2 ostrej papryczki
1/2 jabłka
sok z 1/2 cytryny
8 listków mięty pieprzowej
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
szczypta czosnku granulowanego.
Dodatkowo:
jajko
maka pszenna
Zaczynam od salsy, która musi minimum godzinę poleżeć w lodówce i się przegryźć:)
Brzoskwinię i jabłko obieram ze skórki i kroję w drobną kosteczkę, tak jak i papryczkę.
Winogrona kroję w ćwiartki ( można w połówki )i wyjmuje pestki.
Cebulkę kroję plasterki, ale jeżeli macie zwykłą to w kosteczkę lub w pół plasterki w zależności od wielkości
Mięte myje, osuszam i drobno siekam.
Wszystkie owoce łączę, dodaje mięte i resztę przypraw, doprawiamy do smaku i odstawiam do lodówki.
Dorsza osuszam ręcznikiem kuchennym, każdy kawałek solę i oprószam lekko pieprzem.
Obtaczam w jajku i macę i smażę na oleju.
Przed nałożeniem proponuje odcedzić sok z sals.
Salsa jest mocno owocowa z ostrą nutą- jak ostrą zależy od tego ile dodamy papryczki :)
jestem bardzo ciekawa waszych propozycji
Smacznego:)
Bardzo dziękuję za wspólne gotowanie
Madzi
Winogrona z rybą są dla mnie totatnym,pozytywnym zaskoczeniem:)muszę wypróbować.Dziękuję za wspólne gotowanie:)
OdpowiedzUsuńZgrały się smakowo idealnie:) również dziękuję za zaproszenie i gotowanie:)
UsuńBardzo smaczne danie ,ja też wolę rybkę w panierce.
OdpowiedzUsuńto tak jak moja rodzinka:)
UsuńMmm...uwielbiam dorsza:-)
OdpowiedzUsuńP.S. Dziękuje za wspólne gotowanie :-)
również dziękuję:))
UsuńPyszna ryba, uwielbiam.
OdpowiedzUsuńFajnie sie razem gotowało :-)
dziękuję :) bardzo sie cieszę że mogłam dołączyć:)
UsuńReniu, tak bardzo apetycznie wygląda Twoje danie, że chętnie zaszaleję z tą salsą i rybą. Przepis bardzo trafił na mój gust. Pozdrawiam Cię słonecznie:)
OdpowiedzUsuńKrysiu bardzo się cieszę i polecam, mnie bardzo smakowało:) pozdrawiam również słonecznie i cieplutko:))
Usuńdziękuje za wspólne gotowanie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńrównież dziękuję:)
UsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMuszę jeszcze kiedyś te winogrona do ryby spróbować :) Pysznie wyszło :) Ja chyba zostanę fanką ryb i owoców ;) Dzięki za wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńja lubię połączenie mięsa i owoców :) pozdrawiam i również dziękuje:)
Usuńwyszło bardzo pysznie! nie możemy się doczekać aż spróbujemy :)
OdpowiedzUsuńi koniecznie napiszcie czy smakowało:)
Usuńciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuńjak dla mnie ciekawie brzmi taki sposób podania:)
OdpowiedzUsuńi bardzo ciekawie smakuje:)
UsuńMmm ciekawy pomysł, wygląda smakowicie! Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
dziękuje:)
UsuńŚwietna propozycja :D Dziękuję Reniu za wspólne gotowanie!
OdpowiedzUsuńrównież dziękuje:)
UsuńBardzo interesująca propozycja, rybka wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńSmakowita rybka z fajną salsą :) Dziękuję za wspólną zabawę!
OdpowiedzUsuńrównież dziękuje:)
UsuńFajny przepis! Może chcesz go dołączyć do przepisu miesiąca,którego tematem w tym miesiącu są ryby i owoce morza. żapraszam!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Gosiu może trochę szczegółów? niestety nie jestem w temacie:)
UsuńMój obiad:) na dziś!
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będzie smakowało:)
UsuńMoje smaki, wygląda obłędnie, samo zdrowie taka rybka i ta salsa mniam :-) dziękuje za wspólne gotowanie
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! Dzięki za wspólne gotowanie :D
OdpowiedzUsuń