Byłam bardzo ciekawa tego połączenia, bo jak smakuje nutella śliwkowa zw też czeko-śliwką wiem, robię co roku kilka słoików.
Składniki podstawowe - wiadome, ale ilość to już całkowicie moja wariacja na temat:)
Niech was nie przeraza ilość czekolady i cukru- dżem jest kwaskowaty,ale idealnie zgrywa sie jako dodatek do ciasteczek:) I najważniejsze- młoda stwierdziła, że ta wersja jest smaczniejsza od czekośliwki:)
Na początku dałam mniej cukru, ale dziewczyny stwierdziły że jest za kwaśny, dosypałam 50g i takie składniki podaję.
Jeżyny przepuściłam przez maszynkę do mięsa z końcówką do przecierania- jeżeli nie macie takiej to najlepiej owoce gotować przez 10-15 minut jak się zaczną rozpadać trzeba przetrzeć przez sito z bardzo drobnymi oczkami.
1 kg jeżyn
150 g czekolady gorzkiej ( u mnie wedlowska)
300g cukru
1/2 szklanki wody
Jeżyny bardzo delikatnie myję pod bieżąca wodą, zostawiam na sitku aż ociekną.
Suche przepuszczam przez maszynkę z funkcją przecierania (lub gotujemy z 1/2 szklanka wody przez 10-15 minut jak się zaczną rozpadać przecieramy przez sito z bardzo drobnymi oczkami)
Dodaje cukier i wodę, gotuje 30 minut,aż masa zacznie gęstnieć.
Na koniec dodaje kosteczki czekolady i mieszam do jej całkowitego rozpuszczenia- całość zagotowuje i przelewam do wygotowanych słoiczków.
Słoiki czyścimy, dokładniej zakręcam wyparzonymi zakrętkami i pasteryzuje 15 minut, mniejsze słoiki, większe 20 minut.
Smacznego:)
Widzę, że dziewczynkom smakuje :) Rewelacyjny przepis! Z jeżynami - pychota ;)
OdpowiedzUsuńmałej smakuje wszystko co do słodyczy sie zalicza:)
UsuńO rany, rewelacja! Ależ mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Madziu to musisz wypróbować przepis:)
UsuńWyobrazam sobie wspanialy smak...
OdpowiedzUsuńsmak jest dość ciekawy:)
UsuńAle to musi byc smaczne :)
OdpowiedzUsuńJak sie tylko lubi jeżyny :)
UsuńO jak młoda pałaszuje, to najlepszy wskaźnik smaku :) Pozdrawiam Reniuś
OdpowiedzUsuńEluś to jest mała jej robię zdjęcia na okrągło i zaskoczenia, młoda ostatnio buntuję przeciwko publikacji zdjęć:)
Usuńo mniam mniam! dla takich czekoladoholików jak my to jest smarowidło idealne :)
OdpowiedzUsuńciekawe moi czekoholicy mówią to samo:))
UsuńLubię połączenie owoców z czekoladą, jeżyny jeszcze tak nie robiłam!
OdpowiedzUsuńJeżeli tylko masz dostęp do jeżyn i lubisz takie smaki to polecam:)
UsuńReniu, ja za Tobą nie nadążam. I nie nadążę. Jak mi potrzeba będzie wyjątkowego dodatku do jakiegoś wypieku to już wiem gdzie się udam :)
OdpowiedzUsuńKrysiu zapraszam :)
UsuńNie jestem miłośniczką czekolady, więc ta wersja nie dla mnie. Ale dzieci na pewno są zachwycone ich smakiem :-)
OdpowiedzUsuńTak, Madziu moje wcinają na okrągło, muszę dorobić następną partię:)
Usuńpyszne - świetnie połączenie! na samą myśl ślinka mi cieknie!
OdpowiedzUsuńpołączenie rzeczywiście okazało się bardzo trafne:)
UsuńŚlinka cieknie , nie jadłam czekolady w takim połączeniu al wszystko przede mną:) Fajnie i urozmaicenie dla jeżyn:)
OdpowiedzUsuńBuziaki
dokładnie :) ja do tej pory robiłam tylko sok ale w tym roku zrobię kilka porcji z czekoladą:)
UsuńOj tak, to musi być pyszne! Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy uda mi się upolować jeżyny, bo chętnie bym spróbowała jak to smakuje. Coś mi mówi, że to prawdziwa pycha.
OdpowiedzUsuńJest pycha:) wczoraj zrobiłam naleśniki z serem i właśnie z czekojezyną i było obłędne:)
Usuń