Strony

24 lipca 2014

Pierogi z brokułem i kozim serem

Pierogi uwielbiam!! można je robić na setki sposobów, a jako farsz wykorzystać wszystko co mamy w lodówce.
Na blogu znajdziecie już z warzywami, z kaszanką, z bryndzą, z orzechami, smażone czy z owocami z jagodami i z z wiśniami, teraz z brokułem i kozim serem:)
Po raz drugi kupiłam pyszny twardy kozi ser i oscypka, u nas na targu.
Do tej pory jakoś omijałam stragan z serami, jakoś nie lubię kupować żywności w takim miejscu- oczywiście wyłączając warzywa, ale widząc dość dużą kolejkę podpytałam znajomą.
Okazało się, że kupuje u nich już od dawna, a sery mają pyszne i  miała rację!! tak pyszny oscypek już dawno nie jadłam, nawet w Zakopanem tak mi nie smakował. Mam jeszcze kilka do wypróbowania i nie omieszkam tego zrobić:)
Ale teraz już przepis.
Farsz składnikami  podobny do sałatki z brokuła, jak lubicie, to będzie Wam smakował.




Składniki:
Ciasto:
 500g mąki pszennej
1, 5 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
Farsz:
1/2 większego brokuła
3 jajka
140 g koziego sera ( u mnie twardy)
2-3 łyżki pestek słonecznika
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego czosnku lub 1 mały ząbek świeżego

Wszystkie składniki na ciasto łączę, wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie może lepić się do rąk, w razie potrzeby podsypuje jeszcze odrobiną mąki i dokładnie wyrabiam.
Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na minimum 30 minut.


Brokuła dzielę na różyczki i wkładam do osolonego wrzątku.
Dodaje szczyptę cukru i gotuje 8 minut.
Ugotowany przelewam na sito i pozostawiam do odparowania i osączenia- nie przykrywam!!
2 jajka gotuje na twardo, obieram i studzę.
Następnie ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw
Nasiona słoneczka podprażam na suchej patelni na złoty kolor.
Ser ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw.
Brokuł miksuje  blenderem- nie robię tego dokładnie, dodaję starte jajka i ser.
Przyprawiam solą i pieprzem, dodaje czosnek, słonecznik i 1 surowe jajko.
Delikatnie, ale dokładnie łączymy farsz.

Ciasto wałkuje, niezbyt cienko, szklanką wykrawam kółeczka, rozkładam farsz i dokładnie zlepiam brzegi.
Pierogi gotuje w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podaje z bułką tartą i masłem, ale można też polać skwarkami z boczku wędzonego
Smacznego:)


Na koniec pokażę mojego ostatniego ogrodowego gościa- śliczna prawda:)



28 komentarzy:

  1. Tymi pierogami uszczęśliwiłabym moją córkę, więc zapiszę przepis i kiedy przyjedzie to zrobię :)
    A gość? Ja tak raczej omijam takich gości. Z całym szacunkiem :) Pozdrawiam Cię słonecznie (mimo deszczu) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu takich to ja się nie boję, choć do ręki nie wezmę:)

      Usuń
  2. brzmi pyszne , zrobiłas smaka , tylko z pierogami tzn z ciastem (robirnirm) mi nie po drodze ;p
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miłego dnia Agnieszko, pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  3. Ojej Reniu tym razem przesadziłaś. Wiesz , ze mam do Ciebie daleko a tu własnie dla mnie jedzonko - pierogi, warzywa- brokuł i ser - to wszystko uwielbiam . U mnie leje i jestem tak koszmarnie śpiąca a nikt mi nie zrobi pierożków i to takich:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu ja już po dwóch kawach jestem, a gdzie tam do wieczora:( ale takie wytchnienie od upału też się przyda, może moje ogóry i cukinie w końcu sie wezmą do roboty:)

      Usuń
  4. Wyprobuje te pierozki. Wygladaja bardzo smakowicie.
    Mieszkam w stolicy Podhala i mam 3 minuty na targ, gdzie roi sie od oscypkow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierożki polecam, a do Zakopanego mam jakieś 4 godzinki:) oczywiście jak nie ma korków;)

      Usuń
  5. jakie cudne pierożki :) I nieco mniej cudny gość;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) a jaszczurka jest maleńka- z ogonem miała może z 10cm:)

      Usuń
  6. Reniuś ładne, napracowałaś się ale za kozi ser to ja dziękuję. :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluniu jeszcze nie dawno sama go nie jadłam, ale teraz potrafimy zjeść jeden na kolacje, nawet dziewczyny wcinają z apetytem:) miłego dnia, buziaki:)

      Usuń
  7. Wow, muszą smakować fantastycznie. Fajna alternatywa dla szpinakowych, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pierogi. To jedno z moich ulubionych dan, ale jeszcze z brokulami nie jadlam. Musze to zmienic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja polecam:) zamiast ser kozi można dodać fetę,ale za nią nie przepadają moje dziewczyny, a te pierogi wcinały, aż miło;)

      Usuń
  9. Wszystkie rodzaje pierogów uwielbiam są pyszne.Pozdrawiam.Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agatko i również życzę miłego weekendu:)

      Usuń
  10. Reniu, mam juz na blogu taras, zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne nadzienie, trzeba zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam:) moja mała już sie pyta o następne:)

      Usuń
  12. Jakie pyszne połączenie!! Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj zjadłabym zjadła, farsz bardzo fajny zielony :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wyglądają te pierogi :) Bardzo ciekawy farsz!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)