24 czerwca 2014

Truskawki z miętową nutą

Sezon truskawek w pełni, dlatego proponuję  dżem truskawkowo z dodatkiem mięty.
Jeżeli robicie to wiecie jak bardzo te dwa składniki do siebie pasują, jeżeli nie próbowaliście to koniecznie spróbujcie- ja miałam problem z powstrzymaniem się od lizania łyżeczki:))
Do pieczywa nie lubmy słodkich konfitur  (choć i  tych mam kilka słoiczków) dlatego robię dżem z dodatkiem pektyn. Dodatkowo robi się go błyskawicznie, a dżemy wytrzymują spokojnie cały sezon, dlatego polecam.



Składniki:
 900g truskawek - oczyszczonych i przebranych
1/2 szklanki wody
350 g cukru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
40g pektyn ( u mnie żel fix na bazie naturalnej pektyny owocowej)
15 g świeżych liści mięty

Truskawki (nie mogą być uszkodzone) kroję na mniejsze kawałki, ale nie za małe, przekładam do szerokiego rondla z grubym dnem, dodaje pektyne i dokładnie mieszam, stale mieszając zagotowuje.


Dodaje cukier, wodę i kwasek cytrynowy oraz umyte liście mięty.
W zależności od użytej pektyny gotuje 2-3 minuty, zdejmuje z ognie mieszam kilka minut.
Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam wyparzonymi i suchymi zakrętkami.
Odstawiam na 10 minut odwrócone do góry dnem, potem już odstawiam w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego:)

18 komentarzy:

  1. ojej a truskawki się kończą. Trzeba się pospieszyć. Dobrze Reniu, ze przypomniałaś. Zawsze myślałam , że żel -fix to jakieś sztuczności teraz poczytam etykiety. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się Kaziu, że chemii w tym trochę jest, ale mnie niż w gotowych dżemach:)

      Usuń
  2. Świetne połączenie smaku słodkich truskawek i mięty :) ummm, pychota

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, to są smaki które mi odpowiadają i bardzo smakują

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie łączyłam truskawki z miętą - muszę przekonać się jak to smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz miętę truskawki to spróbuj koniecznie:)

      Usuń
  5. Nie jadlam nigdy takiego polaczenia,ale bardzo mi sie ono podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Renia...czyżby szła zima? Już robisz zapasy a ja jeszcze w lesie. :( Ale te słoiczki ładne beczułki takie :) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluś co roku mówię, że będę mniej zaprawiać i co? siedzę i mieszam w garach:) mam małego fioła na punkcie przetworów, co zresztą widać, a w domu i czuć:)
      Buziaki:)

      Usuń
  7. Pyszne połączenie, ciekawy smak... Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne smaki zamknięte w słoiczkach! Ja dopiero dziś zabieram się za przetwory :) Ale mi się nie chce ;/

    OdpowiedzUsuń
  9. Niewatpliwie interesujący smak, koniecznie muszę spróbować póki jeszcze są truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Porywam słoiczek z mięta to ja uwielbiam wszystko, truskawki też wiec to cudo w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przydałby się taki słoiczek. Na śniadanie do bułeczki jak znalazł :))

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł z tego rodzaju połączeniem

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny pomysł! Chętnie podkradłabym słoiczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. czy ten zapach mięty jest bardzo mocny?, zaintrygowało mnie to połączenie
    od lat z naszą Babcią robimy dziemy na żelfixach i efekty są rewelacyjne :-)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie smak mięty jest wyczuwalny, ale nie mocny- przynajmniej dla nas, tylko, że my mięte kochamy pod każdą postacią:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)