3 czerwca 2014

Surówka z młodej kapusty- zwana połówką

Przepis rodzinny , modyfikowany i dosmaczany w/g naszego smaku.
Podobnych jest mnóstwo i nie bardzo jest co o niej pisać, dodam tylko, że moja mała zawsze bierze dokładkę, wychodzi ostrawa ale ilość przypraw jest już indywidualną stroną każdego.
Przepis prosty do zapamiętania i jak popatrzycie na składniki, domyślicie się od razu dlaczego połówka:)





Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
1/2 cebuli
1/2 marchewki
1/2 pęczka koperku
1/2 płaskiej łyżki soli
1/2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
 i wyjątek
2 łyżki majonezu

Kapustę drobno kroję w paseczki, cebulę w kosteczkę( można sparzyć wrzątkiem), a marchewkę obieram i ścieram na małych oczkach tarki do warzyw.
Warzywa mieszam, solę i dodaję resztę przypraw.
Wszystko razem dokładnie mieszam i odstawiam na  2 godziny.
Po tym czasie kapusta kapusta lekko zmięknie, a  wszystkie smaki nam się połączą:)
Smacznego:)


31 komentarzy:

  1. Niedawno robiłam podobną do obiadu,uwielbiam,mogłabym ją wcinać codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny smak ma lubię takie coś.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Surówki są najlepsze, choć sałatkami do obiadu też nie pogardzę:)

      Usuń
  4. Coś jak colesław. Ja robię podobnie ale bez koperku, junior nie lubi. Buziole

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w domu surówki często przygotowuje mój Mąż. Właśnie podobną robi ale bez majonezu. Lubię taka surówkę z kapusty. A nazwa bardzo trafna. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu robię różne z białej kapusty i trzeba ją było jakoś nazwać:)

      Usuń
  6. przepysznie wygląda ta surówka :) chętnie spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No rewelacja.... kupiłam kapustę - włożyłam do lodówki i na nią patrzę... a tu taki pomysł! Kupuję! Dzięki za inspiracje! Ola

    OdpowiedzUsuń
  8. Obowiązkowy dodatek do obiadu o tej porze roku :) Bardzo ją lubię!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj miałam podobną na obiad, tylko bez marchewki. Moja ulubiona surówka. Pysznie wygląda twoja

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ją! Za to kocham nowalijki :) Wtedy najprostsze rzeczy smakują wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm... bardzo mnie zainteresowałaś :) chętnie wypróbuję :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robimy podobną, jest super do letnich potraw. Połówka to idealna dla niej nazwa. Wygląda przepysznie, pędzę po kapustę. :) Tym razem dodam do niej jeszcze rzodkiewki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chrupiąca i delikatna,bardzo ją lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam :) moja córka też taką się zajada, ale synek nie ruszy, ale zmieni mu się :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)