4 lutego 2014

Serowe gofry

Nie dawno zamieściłam przepis na gofry ziemniaczane dzisiaj serowe- idealne do obiadu jak i do podjadania. , czy jako zakąska do piwa
Gofry są chrupiące z wyczuwalnym smakiem sera i cebulki:) Ja podałam je z sosem z boczniaków.
Do ich wykonania użyłam  "Smakowitą Pajdę" która zaskoczyła mnie swoją wszechstronnością i wyjątkowym smakiem.
Polecam:)


Składniki:

50 g Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
100g masła lub palmy
150g mąki pszennej
3/4szklanki mleka
3 jajka
100g sera żółtego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól i pieprz do smaku

Masło rozpuściłam i dodałam smalczyk Smakowita Pajda.
Mąkę wymieszałam  z proszkiem do pieczenia i przesiałam przez sito.
Ser starłam na tarce na małych oczkach.
Jajka ubiłam  ze szczyptą soli na puszysto, dodałam mleko, mąkę i ciągle mieszając wlałam cienkim strumieniem przestudzone masło.
Na końcu dodałam ser i przyprawiłam pieprzem, można ew. solą ale z nią raczej ostrożnie.
 Gofrownicę posmarowałam tylko raz- przed pierwszym nałożeniem a nakładałam 1- 1 1/2 łyżki ciasta
Gofry mocno wyrastają:)
Piekły się w rozgrzanej gofrownicy na rumiano około 4 minuty.


Upieczone odkładam na pionową na kratkę - nigdy jeden na drugi
Smacznego:)
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



23 komentarze:

  1. ojej takich to ja jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Reniu, gofrownicy nie mam, więc znów popatrzę, obliżę się i ...mogę tylko pomarzyć; jakie smaczne:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda Krysiu bo jak widzisz gofry można podawać na różne sposoby:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz co Renia...chyba się w końcu wzbogacę i kupię sobie sprzęt do gofrów. Tak kusisz już któryś raz tymi frykasami.aż żal......ściska serce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze Eluś bo to fajna rzecz:) a gofry? mam jeszcze kilka w zanadrzu:)

      Usuń
  5. Ciekawe te gofry, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja polecam, nie tylko do obiadu ale zamiast np kanapki:)

      Usuń
  6. Lubię gofry ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo obawiam się, że to mój wymysł, ale wypróbowany i spokojnie mogę polecić:)

      Usuń
  7. Cudne gofry. Serowych jeszcze nie jadłam. Ze smalczykiem na pewno są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, były -nawet na drugi dzień zjadłyśmy z małą:)

      Usuń
  8. przepyszne gofry, już dawno nie jadłam i po Twoim poście nabrałam ochoty na gofry :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny pomysł na dodanie sera do gofrów. ps ile go dodałaś, bo w składnikach chyba uciekł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kasiu tylko Ty zauważyłaś moją gafę - już poprawiam
      :)
      a potrzeba około 100g :)

      Usuń
  10. Ojej jak ja bym takich zjadła! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne te gofry :) i te ziemniaczane i teraz te serowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. na pewno wypróbuję jak tylko zakupię gofrownicę :)))
    ale muszę poczekac kolejny miesiąc bo marzy mi się gofrownica KA :)
    buziak aga :D

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)