Składniki:
5 kawałków schabu
sól i pieprz do smaku
1/2 kubka dobrej śmietany
cebula
mąka do oprószenia
liść laurowy
3 ziela angielskie
1 płaska łyżeczka vegety
olej do smażenia
3/4 litra wody
Kawałki mięsa cienko rozbijam, solę i dość mocno posypuję pieprzem, a następnie oprószam mąką.
Każdy kawałek obsmażam na gorącym oleju, a na końcu na tym samym tłuszczu rumienię drobno pokrojoną cebulkę
Przekładam do rondla w którym mięso będzie się dusić, dodaję cebulę i przyprawy.
Podlewam wodą wymieszaną ze śmietaną.
Całość duszę około 25-30 minut (12 minut w szybkowarze)
Uduszone mięso wykładam na talerz, wyciągam liść laurowy i ziele angielskie, a sos miksuję.
Ja już nie dodaję mąki, ale to już sprawa indywidualna jak kto lubi :)
Smacznego!!
Ja tu do Ciebie nie mogę zaglądać, bo zawsze ślinotoku dostaję:)Zazwyczaj jeszcze przed obiadem jestem...eh na ciężką próbę mnie wystawiasz:)
OdpowiedzUsuńMalwinko to najlepszy komplement dla mnie:) dziękuję:)
UsuńReniu, pyszny obiadek, bo mój ulubiony schabik z sosem. Możemy się zamienić obiadami? :))
OdpowiedzUsuńOk Krysiu:) a co masz??
Usuńsmaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdzięki Justynko:)
UsuńPyszne jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńReniu dziękuję za wsparcie w blogu roku :)
Dzięki Joasiu:) szkoda, że sie nie udało, ale może w przyszłym roku?
Usuńmoże :D
UsuńOj dawno nie jadłam schabu. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńU nas schab też nie jest często, ale wolę ten od tradycyjnego:)
UsuńSuper pomysł na niedzielny obiad, aż się głodna robię na sam widok :) Pozdrawiam Reniu
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko:) pozdrawiam:)
UsuńŚmietanowe sosy zawsze są mile widziane:)
OdpowiedzUsuńTak, śmietanowy jest bardzo uniwersalnym i pysznym sosem:)
UsuńO matko, po co ja tu weszłam aż mnie skręca w żołądku:( niedobra dziewczynka :)
OdpowiedzUsuń:) miłego dnia Eluś:)
Usuńdobry pomysł na obiad, dla mnie bomba, dziękuję, już nie muszę się wysilać i wymyślać co by tu. U Ciebie zawsze znajdę gotową receptę.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńMusiało być pysznie.
OdpowiedzUsuńTak Alinko, było pysznie:)
Usuńteż bym zjadła :) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuńile procent powinna miec ta smietana?
OdpowiedzUsuńja dodaję dobrą śmietanę- 30%, można dodać inną, ale radzę przed dodaniem ją zahartować:)
Usuńa jak dam 18% gęstą to ile wody?
Usuń1-2 szklanki, zależy jak gęsty chcemy sos, a mięso nie musi być całkiem przykryte
Usuńokey, dziekuje bardzo :) pozdrawiam :D
Usuńrównież pozdrawiam:)
UsuńJuż wiem jak wykorzystam te 5 kawałków schabu i dopiero co otwartą śmietanę :) mam nadzieję ze skomponuje się to idelanie z kiszonym ogórkiem i kaszą gryczaną :)
OdpowiedzUsuńnadają się idealnie:) mam nadzieę, że będzie smakowało:) pozdrawiam serdecznie:)
UsuńDziękuję za przepis, zrobiłam i w smaku wyszło pyszne, vegete zastąpiłam swoimi przyprawami, tylko mięsko wyszlo dosc twarde a dusilo sie godzinę. Nie wiem co było przyczyną, może taki rodzaj schabu sie trafił.
OdpowiedzUsuńmięso poporcjowane dusiło się godzinę i było twarde??
Usuńzaskoczona jestem i to bardzo, bo ostatnio miałam schab, który było po 15 minutach już kruchy