6 lutego 2014

Schab duszony w śmietanie

Mięsko kruche, soczyste i pyszne- zjadła ze smakiem nawet mała, choć ona za mięsem nie przepada:)


Składniki:
5 kawałków schabu
sól i pieprz do smaku
1/2 kubka dobrej śmietany
cebula
mąka do oprószenia
liść laurowy
3 ziela angielskie
1 płaska łyżeczka vegety
 olej do smażenia
3/4 litra wody

Kawałki mięsa cienko rozbijam, solę i dość mocno posypuję pieprzem, a następnie oprószam mąką.
Każdy kawałek obsmażam na gorącym oleju, a na końcu na tym samym tłuszczu rumienię  drobno pokrojoną cebulkę

Przekładam do rondla w którym mięso będzie się dusić, dodaję cebulę i przyprawy.
Podlewam wodą wymieszaną ze śmietaną.

Całość duszę około 25-30 minut (12 minut w szybkowarze)
Uduszone mięso wykładam na talerz, wyciągam liść laurowy i ziele angielskie, a sos miksuję.
Ja już nie dodaję mąki, ale to już sprawa indywidualna jak kto lubi :)

Smacznego!!



33 komentarze:

  1. Ja tu do Ciebie nie mogę zaglądać, bo zawsze ślinotoku dostaję:)Zazwyczaj jeszcze przed obiadem jestem...eh na ciężką próbę mnie wystawiasz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinko to najlepszy komplement dla mnie:) dziękuję:)

      Usuń
  2. Reniu, pyszny obiadek, bo mój ulubiony schabik z sosem. Możemy się zamienić obiadami? :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne jak zawsze :)

    Reniu dziękuję za wsparcie w blogu roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Joasiu:) szkoda, że sie nie udało, ale może w przyszłym roku?

      Usuń
  4. Oj dawno nie jadłam schabu. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas schab też nie jest często, ale wolę ten od tradycyjnego:)

      Usuń
  5. Super pomysł na niedzielny obiad, aż się głodna robię na sam widok :) Pozdrawiam Reniu

    OdpowiedzUsuń
  6. Śmietanowe sosy zawsze są mile widziane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, śmietanowy jest bardzo uniwersalnym i pysznym sosem:)

      Usuń
  7. O matko, po co ja tu weszłam aż mnie skręca w żołądku:( niedobra dziewczynka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dobry pomysł na obiad, dla mnie bomba, dziękuję, już nie muszę się wysilać i wymyślać co by tu. U Ciebie zawsze znajdę gotową receptę.

    OdpowiedzUsuń
  9. też bym zjadła :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  10. ile procent powinna miec ta smietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dodaję dobrą śmietanę- 30%, można dodać inną, ale radzę przed dodaniem ją zahartować:)

      Usuń
    2. a jak dam 18% gęstą to ile wody?

      Usuń
    3. 1-2 szklanki, zależy jak gęsty chcemy sos, a mięso nie musi być całkiem przykryte

      Usuń
    4. okey, dziekuje bardzo :) pozdrawiam :D

      Usuń
    5. również pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Już wiem jak wykorzystam te 5 kawałków schabu i dopiero co otwartą śmietanę :) mam nadzieję ze skomponuje się to idelanie z kiszonym ogórkiem i kaszą gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadają się idealnie:) mam nadzieę, że będzie smakowało:) pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  12. Dziękuję za przepis, zrobiłam i w smaku wyszło pyszne, vegete zastąpiłam swoimi przyprawami, tylko mięsko wyszlo dosc twarde a dusilo sie godzinę. Nie wiem co było przyczyną, może taki rodzaj schabu sie trafił.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięso poporcjowane dusiło się godzinę i było twarde??
      zaskoczona jestem i to bardzo, bo ostatnio miałam schab, który było po 15 minutach już kruchy

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)