Po serii słodkości coś konkretnego czyli kawał pysznego mięska:)
Schab może nie wyszedł najpiękniejszy, ale był pyszny, a o tym w moim gotowaniu chodzi:)
Polecam nie tylko do obiadu, ale i na zimno do pieczywa.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
Marynata\;
po 1 płaskie łyżce suszonego oregano, tymianku, majeranku i papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
2- 3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
Dodatkowo:
1/2 szklanki mocnego bulionu
śmietana i mąka do przygotowania sosu
Zioła wymieszałam i połączyłam z olejem, dodałam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Marynatą dokładnie natarłam mięso i odstawiłam do lodówki na całą noc.
Przygotowane mięso włożyłam do worka pieczeniowego, wlałam bulion i tak przygotowane włożyłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Mięso piekłam około 40 minut, po tym czasie obróciłam i dopiekałam do miękkości ( jeszcze około 20 minut, można nieco wcześniej rozciąć worek, żeby mięso się przyrumieniło, ale ja tego nie robię:)
Na bazie sosu który powstał podczas pieczenia, możemy przygotować sos do pieczeni- np śmietanowo ziołowy.
Jeżeli mięso chcę podać do pieczywa, wówczas studzę go i wkładam do lodówki na minimum 3-4 godziny
Smacznego:)
taki jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńprawda!:)
UsuńJaki kawał mięska. Bardzo sobie cenię domowe wyroby, nie przepadam za sklepowymi i dlatego robię jak najczęściej. Buziole
OdpowiedzUsuńTeż się staram, ale młodzież ma ulubioną szyneczkę ( kupną na moje nieszczęście) ale mam nadzieję że z tego wyrośnie:)
UsuńBuziaki i miłego dnia Eluś:)
Bardzo smaczny,taki kawał domowego mięsiwka jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńtak, to prawda:)
UsuńCiekawy przepis ! zaraz zrobię listę potrzebnych składników i w najbliższym czasie zabieram się do pieczenia :) Pozdrawiam- M.
OdpowiedzUsuńI koniecznie daj znać czy smakowało:)
UsuńNie ma to jak domowe wyroby. Uwielbiam. Pięknie i pysznie Twój schabik wygląda :)
OdpowiedzUsuńdzięki Krysiu:) domowe górą:)
UsuńUwielbiam domowe wędliny :) Najlepsze na świecie :) Pyszności !!!
OdpowiedzUsuńmasz rację Beatko są najsmaczniejsze,a z kg wychodzi 800g a nie 2 kg:)
Usuńpozdrawiam cieplutko:)
Domowe wędlinki są najlepsze - ten schabik wygląda przepysznie ;). Ja ostatni robiłem suszonych schab w ziołach - polecam !
OdpowiedzUsuńSchab suszony w ziołach -brzmi bardzo smakowicie:)
UsuńBardzo lubię mięska pieczone w rękawie bo są soczyste, Schabik zachwyca, pięknie wygląda aż ślinka leci od patrzenia :-)
OdpowiedzUsuńdzięki Madziu:) mięso z rękawa faktycznie jest bardziej soczyste niż pieczone tradycyjnie:)
UsuńWczoraj akurat robiliśmy indyka w rękawie. Ale schab w ziołach też musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńIndyk w rękawie też pysznie wychodzi:) a schabik polecam:)
UsuńSchabik super aż czuć aromat mięska i zapach ziół , fajny przepis dziękuję
OdpowiedzUsuńTo ja bardzo dziękuję za miły komentarz:)
UsuńBardzo lubię właśnie na zimno do chleba :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie takie chude szyneczki lubię, pycha
OdpowiedzUsuńBo takie mięska są najlepsze a wszystkie ( prawie:) kupne mogą się przy nich schować:)
OdpowiedzUsuńnapisałam prawie, bo znam dwa sklepy przy małych rodzinnych masarniach gdzie mają obłędne wędliny, ale cena też niczego sobie:)
Cos wspanialego...schabik z Pani przepisu wyszedl rewelacyjny ,soczysty I mocno ziolowy
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło i dziękuje za komentarz:)
Usuńpychotka....
OdpowiedzUsuńA czy mozna dodać rosöł z kostki?
OdpowiedzUsuńmoże być, choć domowy jest lepszy :)
Usuń