Pulpety to najlepsze danie dla dzieci, a ja dodatkowo przemycałam w nim porcję warzyw.
Dzisiaj tylko dodałam marchewkę i ogórka kiszonego, ale można dodać też i inne warzywa.
Składniki:
600g łopatki
1 średnia cebula
1/2 kajzerki
1 średnia marchewka
1 duży ogórek kiszony
1 jajko
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy maggi
mąka do oprószenia
olej do obsmażenia
sos:
3/4-1 litr dobrego wywaru lub bulionu
2 płaskie łyżki mąki
6-8 kawałków suszonych pomidorów
2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
1 łyżka marynowanej nasturcji ( kaparów)
2 duże serki topione ( po 100g każdy) ale można mniej.
sól (ostrożnie) i pieprz do smaku
Cebulkę drobno pokroiłam i zrumieniłam na łyżce oleju.
Namoczoną w mleku kajzerkę mocno odciskam .
Mięso zmieliłam w maszynce do mięsa wraz z cebulką i bułką.
Marchewkę i ogórka starłam na tarce do warzyw- dodałam do masy mięsnej razem z jajkiem.
Dodałam maggi, sól i pieprz do smaku.
Wszystko razem dokładnie wyrobiłam na gładką masę.
Mokrymi rękami uformowałam kuleczki średniej wielkości, każdą oprószyłam mąką i obsmażyłam w gorącym oleju.
Tą czynność możemy opuścić, ale tak przygotowane pulpeciki są smaczniejsze ,a cały smak zostaje zamknięty w środku.
Sos.
W bulionie rozpuściłam serki topione i ostudziłam.
Na oleju z pomidorów lekko zrumieniłam mąkę, podlałam zimnym bulionu i cały czas mieszając zagotowałam sos.
Ilość bulionu zależy od tego jak bardzo chcemy gęsty sos:)
Na końcu dodałam pomidory suszone i nasturcję, włożyłam pulpeciki i dusiłam wszystko razem przez około 20 minut na bardzo małym ogni.
Na samym końcu doprawiłam solą ostrożnie)i pieprzem.
Smacznego:)
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńi tak smakuje:)
UsuńBardzo pożywne pulpeciki. Lubię pulpety np. z kaszą gryczaną i do tego dużo sosu, jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu te akurat miałam z makaronem grzybowym :) ale z kaszą też lubię:)
UsuńPiękne, pyszne i zgłodniałam. :( chyba czas na kolację. Buziole :)
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru Eluś:)
UsuńO takie danie przemawia do mnie, a zaciekawiły mnie te kapary...
OdpowiedzUsuńKaparami można zastąpić moją nasturcję- to podobno, podobne smaki:)
UsuńA danie polecam, bo bardzo nam smakuje:)
Fajny pomysł na urozmaicenie klasycznych pulpetów !
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńdoskonałe połączenie smaków:) wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńZa kaparami nie przepadam ale cała resztę biorę. Fajne pulpety zapodałaś , marchewka, ogórek no no biorę w ciemno i mówię że pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu:) nie wiem jak kapary ale nasturcja trochę zaostrza smak potrawy i nadaje jej charakteru. Smak trudny do opisania, ale nam posmakował:)
UsuńJa ostatnio bardzo często robię pulpety dla mojego synka - wystarczy zmienić sos i dodatki i mam bardzo urozmaicone obiadki dla malucha.
OdpowiedzUsuńA tę nasturcję to skąd można wziąć?
Niestety z ogródka, ale na balkonie też można sobie wyhodować kilka sadzonek -wysiew końcem lutego/początkiem marca
UsuńDo zaprawiania zbiera się nasiona ( postaram się w tym roku podać przepis), a do sałatki kwiaty- fajnie zaostrza smaki:) Polecam
Gotowej nie widziałam nigdzie w sprzedaży, ale można też zastąpić kaparami.
Jak ja mogłam pominąć taki apetyczny wpis?świetne pulpeciki,bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuń