17 lutego 2014

Pulpeciki w sosie z suszonymi pomidorami i nasturcją

to bardzo proste danie, ale pyszne.
Pulpety to najlepsze danie dla dzieci, a ja dodatkowo przemycałam w nim porcję warzyw.
Dzisiaj tylko dodałam marchewkę i ogórka kiszonego, ale można dodać też i inne warzywa.



Składniki:

600g łopatki
1 średnia cebula
1/2 kajzerki
1 średnia marchewka
1 duży ogórek kiszony
1 jajko
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy maggi
mąka do oprószenia
olej do obsmażenia
sos:
3/4-1 litr dobrego wywaru lub bulionu
2 płaskie łyżki mąki
6-8 kawałków suszonych pomidorów
2-3  łyżki oleju z pomidorów suszonych
1 łyżka marynowanej nasturcji ( kaparów)
2 duże serki topione ( po 100g każdy) ale można mniej.
sól (ostrożnie) i pieprz do smaku


Cebulkę drobno pokroiłam i zrumieniłam na łyżce oleju.
Namoczoną w mleku kajzerkę mocno odciskam .
Mięso zmieliłam w maszynce do mięsa wraz z cebulką i bułką.
Marchewkę i ogórka starłam na tarce do warzyw- dodałam do masy mięsnej razem z jajkiem.


Dodałam maggi, sól i pieprz do smaku.
Wszystko razem dokładnie wyrobiłam na gładką masę.


Mokrymi rękami uformowałam kuleczki średniej wielkości, każdą oprószyłam mąką i obsmażyłam w gorącym oleju.

Tą czynność możemy opuścić, ale tak przygotowane pulpeciki są smaczniejsze ,a cały smak zostaje zamknięty w środku.
Sos.
W bulionie rozpuściłam serki topione i ostudziłam.
Na oleju z pomidorów lekko zrumieniłam mąkę, podlałam zimnym bulionu i cały czas mieszając zagotowałam sos.
Ilość bulionu zależy od tego jak bardzo chcemy gęsty sos:)
Na końcu dodałam pomidory suszone i nasturcję, włożyłam pulpeciki i dusiłam wszystko razem przez około 20 minut na bardzo małym ogni.
Na samym końcu doprawiłam solą  ostrożnie)i pieprzem.


Smacznego:)

17 komentarzy:

  1. Bardzo pożywne pulpeciki. Lubię pulpety np. z kaszą gryczaną i do tego dużo sosu, jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu te akurat miałam z makaronem grzybowym :) ale z kaszą też lubię:)

      Usuń
  2. Piękne, pyszne i zgłodniałam. :( chyba czas na kolację. Buziole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O takie danie przemawia do mnie, a zaciekawiły mnie te kapary...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaparami można zastąpić moją nasturcję- to podobno, podobne smaki:)
      A danie polecam, bo bardzo nam smakuje:)

      Usuń
  4. Fajny pomysł na urozmaicenie klasycznych pulpetów !

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. doskonałe połączenie smaków:) wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za kaparami nie przepadam ale cała resztę biorę. Fajne pulpety zapodałaś , marchewka, ogórek no no biorę w ciemno i mówię że pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu:) nie wiem jak kapary ale nasturcja trochę zaostrza smak potrawy i nadaje jej charakteru. Smak trudny do opisania, ale nam posmakował:)

      Usuń
  8. Ja ostatnio bardzo często robię pulpety dla mojego synka - wystarczy zmienić sos i dodatki i mam bardzo urozmaicone obiadki dla malucha.
    A tę nasturcję to skąd można wziąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety z ogródka, ale na balkonie też można sobie wyhodować kilka sadzonek -wysiew końcem lutego/początkiem marca
      Do zaprawiania zbiera się nasiona ( postaram się w tym roku podać przepis), a do sałatki kwiaty- fajnie zaostrza smaki:) Polecam
      Gotowej nie widziałam nigdzie w sprzedaży, ale można też zastąpić kaparami.

      Usuń
  9. Jak ja mogłam pominąć taki apetyczny wpis?świetne pulpeciki,bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)