czyli zupa z słoika i fasolka z puszki-tyle dzisiaj miałam czasu, żeby coś przygotować:(
Niestety nie obyło się bez półfabrykatu, ale lepsze to niż gotowe dania.
Zupa z mojej cukinii przepis podałam tutaj - dzisiaj wystarczyło rozmrozić wywar warzywny( ale można użyć bulionu, lekkiego rosołu czy samych rosołków) dodać słoiczek cukinii, zagotować i doprawić solą pieprzem,a na końcu dodać śmietanę. Obok na patelni grzaneczki prażyły się na patelni i pyszna zupka gotowa:)
W między czasie robiłam też
fasolkę po bretońsku
i tu potrzebujemy:
2 puszki białej fasolki
1 cebula
6 parówek ( może być inna cienka wędlina)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
łyżeczka przypraw typu vegeta
szczypta chili
szczypta cukru
Na oleju rumienię pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, dodaję parówki pokrojone w talarki, potem mąkę, chwilę razem przesmażam.
Do cebuli z parówkami dodaję przecier pomidorowy i 1 szklankę wody,cały czas mieszam żeby nie zrobiły się kluchy:)
Dodaję fasolkę razem z wodą, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiam solą i pieprzem,
Wszystko razem gotuję przez 5 minut.
Na koniec dodaję posiekany koperek i doprawiam chili, szczyptą cukru i suszonym czosnkiem i gotowe:)
Podaję z chlebkiem- dzisiaj orkiszowym
Smacznego!! życzę wszystkim miłego popołudnia:)
świetne:)
OdpowiedzUsuńDzięki Justynko:)
UsuńNo proszę, grunt to dobra organizacja, trochę inwencji i można wyczarować fantastyczne danie obiadowe. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKrysiu raczej totalny brak czasu, a nie dobra organizacja:) chociaż bez niej też bym nie dała rady:)
UsuńTakie obiady to ja lubię i do tego sycące, rozgrzewające :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńlubię pichcenie i eksperymentowanie, to czasem muszę ugotować coś w przysłowiowe 5 minut:)
UsuńRania...jesteś jak torpeda, szybka i do celu :)
OdpowiedzUsuńtak, a na końcu wielkie buuuuuuuum :)
Usuńzupa ekspresowa ale chętnie bym zjadła taką, no a fasolka po bretońsku bardzo apetyczna i tez bym nie pogardziła
OdpowiedzUsuńekspresowa Alinko, ale pyszna
UsuńZupę sobie odpuszczę,ale fasolka cudo.
OdpowiedzUsuńDziękuje Christopher:) niestety ja muszę gotować na dwa dania, ale fasolka jest tak syta że wystarcza na cały obiad.
UsuńTrzeba tylko zwiększyć porcje- ta może być za mała
hihihi ..... wybuchowa kąbinacja :D
OdpowiedzUsuń:))
Usuńja biorę wszystko:)
OdpowiedzUsuńsmacznego:)
Usuń