Dzisiaj króciutko:) danie ze słoika i filet z kurczaka
Prawie od początku prowadzenie bloga zanudzałam Was przepisami na przetwory.
Teraz, gdy najczęściej korzystam z darów natury zamkniętych w mojej spiżarni, pokażę co można szybko, pysznie i zdrowo przygotować na obiad i nie tylko :)
Dzisiaj padło na sos słodko- kwaśny przepis znajdziecie tutaj
Jeżeli nie macie swojego to można wykorzystać kupny- od niego zaczęłam
Potrzebujemy:
1 litrowy słoik sosu słodko kwaśnego
1 podwójny mały filet z kurczaka
Marynata:
kawałek imbiru świeżego ( oko 1 cm)
3 ząbki czosnku
7-8 łyżek sosu sojowego
Dodatkowo:
mąka
olej
Przygotowuję marynatę- imbir obieram i drobniutko kroję w kosteczkę.
Czosnek przeciskam przez praskę.
Imbir, czosnek i sos mieszam.
Filet kroję w paseczki i wkładam do marynaty na minimum 1 godzinę ( można sobie przygotować dzień wcześniej)
Prawie cały sos wchłonie się do kurczaka.
Filet oprószam mąką i smażę na gorącym oleju na lekki złoty kolor.
Odsączam tłuszcz na serwetce.
Sos zagotowuję, wkładam do niego mięso i gotuje wszystko razem dosłownie 5 minut, doprawiam do smaku.
Podaje z ryżem lub z makaronem
Smacznego:)
moje ulubione danie:d
OdpowiedzUsuńnasze też:) nawet mój niejadek wcina aż się uszy trzęsą:)
UsuńReniu, mnie nie zanudzałaś przepisami na przetwory. A teraz właśnie chętnie się korzysta z tych dobrodziejstw. A kurczak w tym sosie... pycha :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie gdy obiad przygotowuję w przysłowiowe 5 minut:)
UsuńBardzo fajniutki przepis. Lubię sos słodko-kwaśny. Pozdrawiam Renatko :)
OdpowiedzUsuńPolecam Moniczko:)
UsuńBardzo lubię takie sosy słodko kwaśne, fajne smaki z imbirem, sosem sojowym. Pysznie wygląda :-) obiadek pozdrawiam ciepło :-)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Madziu:)
UsuńSłodko kwaśne połączenie bardzo mi odpowiada, dlatego się podziel posiłkiem dobra kobieto.:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj sie:)
Usuńsmakowity!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMożna umieszczać przepis na blogu i do konkursu :))) To nic nie przeszkadza:)
OdpowiedzUsuńPamiętaj tylko o karteczce na zdjęciu,które do mnie wyslesz:)