Kiszenie jest proste, a na pewno zupa wyjdzie nam smaczniejsza niż z kupionego.
Przepisów jest mnóstwo i chyba każdy co gotuje ma swój.
Ja robię z mieszaniny mąki żytniej i płatków owsianych
Składniki:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych górskich ( nie błyskawicznych!)
1 litr letniej wody
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ząbków czosnku
kromka grahama
Czosnek obieram i kroję w plasterki.
Mąkę, płatki i przyprawy wkładam do kamionkowego naczynia ( może być słoik) i zalewam letnią wodą.
Mieszam dokładnie, a na górę kładę kromkę chleba ( nie jest to konieczne)
Przykrywam naczynie czystą lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Czasami trzeba trochę dłużej kisić- to zależy od temperatury i tego jak bardzo chcemy ukiszony żur.
Jeżeli kisimy większe ilości to możemy zlać i już bez mąki i przypraw przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.
Drugim sposobem jest dodanie ukiszonej mąki do przygotowanej świeżej mikstury- często robię tak, gdy kupuje żurek u znajomego rolnika
też kisze żurek sama:D
OdpowiedzUsuńale coraz mniej osób kisi, a szkoda, bo smak jest inny:)
UsuńMasz rację Reniu, ż co domowe to najlepsze. Ja tez kiszę żurek. Świetny post, bardzo pożyteczny. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Krysiu:) mam nadzieję, że komuś się przyda:)
UsuńJa do swojego czosnek lekko rozgniatam. Ząbek jest cały, a jednak pokiereszowany. Macie rację nic nie zastąpi domowego... :)
OdpowiedzUsuńTeż tak robię, czasami:) jak mi się przypomni:)
Usuńja dziś własnie też zakisiłam ,ale z latkimi nigdy nie robiłam nastepnym razem na pewno spróbuję Twoją wersję !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Też sama robię, ale dawno nie było u mnie żurku, przypomniałaś mi o nim ha ha. Takie domowy zakwas to jest to :-)
OdpowiedzUsuńMadziu o domowym żurku przypomniała mi mama- też zapominam:)
UsuńA u mnie dziś na obiad był domowy żurek, z jajeczkiem i białą kiełbaską mniam..... Sama ukisiłam ale trochę mi żuru zostało . Czy ktoś wie czy ukiszony żurek można jakoś zawekować na dłużej?
OdpowiedzUsuńMożesz włożyć do lodówki- nic mu nie będzie:) możesz też dosypać mąki, dolać wody i ukisić nową porcję:)
UsuńHoduję już w lodówce dwa zakwasy chlebowe żytni i pszenny ten byłby trzeci!!!
Usuńno to może zrób komuś prezent?
Usuńnigdy nie zaprawiałam żurku, ale spróbować też możesz.
Przelej do wyparzonego słoiczka i pasteryzuj- małe 10 minut, duży litrowy 20.
Z tym, że gwarancji na to nie dam:))
Tez dodaje płatki owsiane :)
OdpowiedzUsuńMadziu ja nie zawsze, ale taki mi smakuje najbardziej:)
Usuń