z suszonymi pomidorami i serkiem typu capresi i kapustą włoską
Wyszło pysznie, choć do sosu mogłam dać więcej papryki.
Miałam swoją kapustę włoską- małą, bo ekologiczną bez nawozu, z większych wystarczy po pół liścia na roladkę
Składniki
1 kg schabu
kilka liści kapusty włoskiej
1 papryka czerwona- po połowie do mięsa i sosu
po 1 suszonym pomidorku
ser typu capresi lub mozzarella
cebula
sól i pieprz
suszony czosnek
kilka gałązek tymianku
sos paprykowy ( lub ajwar)
serek topiony lub śmietana
ziele angielskie
liść laurowy
magga w płynie ( można ominąć)
Umyte liście kapusty obgotowałam przez kilka minut w osolonej wodzie- odcedziłam i ostudziłam
Schab podzieliłam na plastry ( u mnie 8) i dość cienko, ale delikatnie rozbiłam tłuczkiem do mięsa.
Każdy kawałek posmarowałam sosem paprykowym, posypałam solą, pieprzem i suszonym czosnkiem i ułożyłam kolejno kapustę włoską, plasterki sera, pomidor suszony i kawałek czerwonej papryki.
Zwinęłam w roladkę i spinamy.
Mięso obtoczyłam w mące i usmażyłam ze wszystkich stron na gorącym oleju.
Podlałam rosołem ( można użyć wody lub wywaru), dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i przyprawiamy solą i pieprzem.
Ja od razu dodaję serek topiony- jeżeli używacie śmietanę to dodajemy ją na końcu.
Wszystko razem dusiłam do miękkości ( szybkowar 15 minut)
Gdy roladki były już gotowe osunęłam spinacze, a sos zmiksowałam ( dodajemy śmietanę).
Nie dodaję już mąki - tu już jak kto woli, pełna dowolność.
Smacznego wszystkim życzę:)
Dziękuję za wszystkie komentarze i zmykam powygrzewać się jeszcze choć odrobinkę :)
Takie duże liście kapusty czasami używałam do dekoracji, a tu widzę że fajne roladki z nimi zrobiłaś. Myślę, że ich obecność w środku sprawia że smak tej potrawy jest niepowtarzalny. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak Krysiu, rolady bez kapusty smakują zupełnie inaczej:)
UsuńJa robiłam roladki z filetem z kurczaka i kapustą, reszta dodatków też podobna. Wszystko się zje, i domownicy zadowoleni tylko ile to zabawy.
OdpowiedzUsuńElu, tak jest trochę, ale jak pomyślałam o kolejnym schaboszczaku to od razu mi się zachciało roladek:) A rodzina owszem bardzo zadowolona- nawet młoda stwierdziła, że pyszne :)
UsuńWygalają przepysznie, i to nadzienie coś dla mnie. Raj dla podniebienia. Pozdrawiam również gorąco :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam cieplutko:)
Usuńpopatrzyłam na zdjęcie i myślałam że to ciastka :D ale mnie nabrałaś :)
OdpowiedzUsuńJoasiu, mój papciu z ciastek najbardziej lubi schabowy, to skojarzenie dobre miałaś :)
UsuńWygląda cudownie, czy można dodać inny gatunek sera?
OdpowiedzUsuńTak, robiłam już z żółtym, ale smak jest inny, choć równie dobry:)
UsuńJa zrobiłam je z serkiem Capri od Sierpca i wyszły naprawdę bardzo dobre :) Super przepis, jeszcze pewnie nie raz do niego wrócę!
OdpowiedzUsuńbardzo sie cieszę, że smakują:)
Usuńteż do nich często wracam
pozdrawiam serdecznie:)
Mam serek typu włoskiego i szukam inspiracji jak go wykorzystać :-) Ten przepis brzmi bardzo sympatycznie :-)
OdpowiedzUsuń