Witam Was kochani cieplutko :)
Dzisiaj nam pyszne, chrupiące racuszki, które możemy podać zarówno na śniadanie, obiad czy kolację
Składniki:
Placki
szklanka mąki jaglane ( pełna)
2 jajka
1/4 szklanka mleka
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 duża brzoskwinia
1/8 ( ok 20 g ) masła
Dodatkowo
serek homogenizowany lub twaróg
jagody
olej do smażenia
Masło roztapiamy i studzimy.
Brzoskwinię wkładamy na chwilę do wrzątku, potem do zimnej wody i obieramy ze skórki,
Wyciągamy pestkę, a miąższ bardzo drobno kroimy
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę i proszek do pieczenia.
Dokładne mieszamy.
Dodajemy brzoskwinię i białka- teraz juz mieszamy delikatnie.
Smażymy na ciepłym oleju na małym ogniu , na rumiano.
Podajemy posmarowane serkiem i polane musem z jagód
Bardzo lubię jaglaną, to i smaka zrobiłaś i te owocki pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z ostatnich naszych i świeżych :)
UsuńDELICJOZA :D
OdpowiedzUsuńdzięki Joasiu :)
UsuńZ kaszą moi nie chcą jeść, jak zrobiłam musiałam sama zjeść. Ale za to z ryżem już chętniej.
OdpowiedzUsuńElu, ale kasza jest nie wyczuwalna :)
OdpowiedzUsuńMoi pochłonęli je
Smaczne racuszki. Dawno takich nie jadłam. Ale muszę wypróbować z kaszą i z dodatkiem owoców. Ciekawa jestem smaku. Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńKrysiu wypróbuj koniecznie z serkiem i owocami:)
UsuńCiekawa jestem czy będą smakować:)