Za rybą nie przepada moja najmłodsza i żeby coś zjadła muszę zmieniać panierki do ryb
Dzisiaj padło na ciasto piwne, a oto mój przepis :)
Składniki:
filet z dorsza
mąka
Ciasto
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki piwa
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli ( w/g własnego smaku można dodać więcej)
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 płaska łyżeczka czerwonej papryki
dodatkowo
olej do głębokiego smażenia
Filet jeżeli jest mrożony rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikami kuchennymi, kroję na kawałki ( u mnie paluszki o szer 2 cm) i panieruję w mące.
Składniki na ciasto dokładnie mieszam.
Każdy kawałek ryby zamaczamy w cieście i smażymy w gorącym oleju- ja smażę w wysokim garnuszku litrowym, ale można też w frytkownicy.
Smacznego!!
Pozdrawiam wszystkich zaglądających i nieustannie zachęcam do wzięcia udziału w rozdawajce :)
Kiedyś jadłam rybę w takim cieście. Bardzo mi smakowała. Ale nie miałam przepisu. Teraz skorzystam Reniu z Twojego przepisu i zrobię taką pyszną (mam nadzieję), jak Twoja :))
OdpowiedzUsuńKrysiu koniecznie spróbuj, najlepiej z dorszem.
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowało i jestem bardzo ciekawa Waszych opinii:)
Pozdrawiam bardzo cieplutko:)
Ryb za bardzo nie lubię, ale ciasto piwne uwielbiam i jak mnie najdzie maczam w nim co popadnie. :)
OdpowiedzUsuńElu to tak jak ja:)
OdpowiedzUsuńCiasto piwne bardzo ale to bardzo mi sie podoba. Ja już lubię twojego dorsza a jeszcze go nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńU mnie już pytają kiedy znowu będzie:)
Usuń