choć może żółty to zdecydowanie za dużo powiedziany, bo i smak i konsystencja bardziej przypomina twarogowy, ale jest to świetna alternatywa dla tych którzy lubią wiedzieć co jedzą.
Przepis znalazłam w sieci, ale jak to ja musiałam pozmieniać, pododawać, a przede wszystkim przetestować.
Dzisiejsza wersja jest z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią- gotową mieszanką kupioną w sklepie, ale można dodać suszone zioła i warzywa- czosnek niedźwiedzi, paprykę w płatkach, czy zioła prowansalskie- wypróbowałam wszystkie i wszystkie były smaczne.
Kanapka ze świeżym pomidorem, lub tak jak przygotowuje nasza Szwagierka z czosnkiem i polany oliwą z oliwek, pycha!
Z podanych składników wychodzi około 750g serka
Na blogu są jeszcze inne domowe serki, np:domowy serek topiony(klik),
i serek typu almette z jogurtu(klik)
Polecam :)
Składniki:
2 l mleka 3,2%
7 jaj M
400 ml śmietany 18%
200ml kwaśnego mleka /kefiru
1-2 łyżka przyprawy "suszony czosnek, bazylia"
2 łyzeczki soli morskiej
Mleko wlewam do garnka ( minimum 4 l) - zagotowuję, a w tym samym czasie ubijam jajka z solą, aż będą puszyste. Dodaję śmietanę i kwaśne mleko, na końcu przyprawę - mieszam.
Gdy mleko jest już gorące, wlewamy mieszaninę jaj.
Całość zagotowuję, przez cały czas mieszając i gotuję przez 4-5 minut.
Gdy zacznie sie wytwarzać skrzep - widoczny na zdjęciu, wyłączam gaz.
Na durszlaku lub w innym "dziurawym" koszyku rozkładam serwetę serowarską lub gazę (4-krotnie złożoną) przelewam nasz skrzep, obciążamy i zostawiamy do wystudzenia i odsączenia. Przy tych upałach moja forma stygła sobie prawie 6 godzin. Potem wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin.Wtedy ładnie i cieniutko da się kroić.
Prosto prawda? a jak pysznie to już musicie sami się przekonać
Na pewno smakuje smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńtaki domowy ser musi smakować pysznie:)
OdpowiedzUsuńTaki domowy ser jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100% domowy najlepszy
OdpowiedzUsuńMusi być super taki domowy ser, ze zdjęć przypomina ser koryciński :)
OdpowiedzUsuńO matko, to musi być pyszne ☺
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda , a co robisz z odsaczonym płynem ?
OdpowiedzUsuńTo zależy, ale najczęściej dodaje do chleba, o ile właśnie piekę,ciasta lub do zupy
Usuńhttp://reanja.blogspot.com/2013/07/ciasto-drozdzowe-z-serwatka.
można też mocno podgrzać i dodać do ciasta na pierogi:)
ale wspanialy! musze sprobowac zrobic :)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam Bunca z Tatr, ale ten też wygląda smakowicie <3
OdpowiedzUsuńTakiego serka jeszcze nie lubiłam, a faktycznie ja z tych, co lubią wiedzieć co jedzą, więc chętnie spróbuję Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńKanapeczka z takim serem musi smakować wybitnie :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować zrobić taki pyszny ser. Świetny pomysł podałaś tez na wykorzystanie płynu pozostałego. Jako dodatek do zupy musi być ciekawy. Nie znoszę marnowania niczego w kuchni i ten pomysł bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńW składnikach podałas 2 l mleka ,a w opisie minimum 4 l ....to ile w koncu ?
OdpowiedzUsuńGarnek minimum 4litry
Usuń