To również sposób na wykorzystanie stojącej w spiżarni puszki maku.
Przepis stary i myślę że większość go zna, choć u mnie w zupełnie innej odsłonie- tym razem, bo na klasycznego " Murzynka" znajdziecie tutaj (klik)
Uwielbiam takie przepisy, które dzięki małej zmianie, przeobrażają się w zupełnie coś nowego, a zarazem pysznego.
To co, spróbujecie?? zapraszam :)
Składniki:
250 g palmy ( u mnie z murzynkiem)
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
6 jajka M lub 5 L
3 łyżki gęstej śmietany
200 g mąki pszennej
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
puszka maku
Oddzielam żółtka od białek- białka ubijam ze szczyptą soli.
Palmę i wodę podgrzewam, a gdy mam już większość płynną dodaję cukier - razem gotuję przez 5-7 minut.
Do zimnej masy dodaję po jednym żółtku i ucieram robotem.
W następnej kolejności dodaje mąkę przesianą z proszkiem, oraz śmietanę- miksuję
Dzielę masę na połowę- do jednej dodaję kakao i bardzo dokładnie mieszam.
Ubitą pianę z białek dzielę na dwie części i delikatnie przy pomocy szpatułki łączę
Masę białą przekładam do blaszki, którą smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia, jest mi o wiele łatwiej wyciągnąć ciasto z blaszki.
Na białą masę kupkami rozkładam masę kakaową, a pomiędzy wykładam masę makową.
Masy makowej jest dość dużo, ale warto rozłożyć ją mniejszymi porcjami- jest bez mąki, jaj i przy dużych kleksach może być wrażenie nie dopieczonego ciasta.
Ciasto piekę przez50-55 minut ( do suchego patyczka)
Upieczone wyjmuję z formy i od razu oprószam cukrem pudrem.
Smacznego:)
Renatko bardzo faje ciasto :-) częstuję się i życzę miłego wieczorku :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto, fajnie wygląda takie łaciate :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Na początku myślałam,, że jego wykonanie jest bardziej skomplikowane. Jednak po przeczytaniu opisu wykonania, stwierdzam, że jest mega łatwe i smaczne.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z makiem :)
OdpowiedzUsuńProste ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje i na pewno było pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy jak mak później tak fajnie chrupie :)
OdpowiedzUsuńMakowe ciasta są super. :)
OdpowiedzUsuń