Ten przepis znalazłam kilka lat temu w broszurce prześlij przepis (chyba;) ale nieco go zmieniłam.
Tam nazywał się "widelcem mieszany" bo robi się go bardzo szybko i bez problemów, ja jednak używam robota
Można dodawać rożne owoce sezonowe, mnie z borówkami smakuje chyba najlepiej, ale za to Mała woli z jabłkami
Kruszonka wyszła bardzo delikatna, jeżeli wolicie nieco większe grudki, to dodajcie jeszcze po łyżce cukru i mąki.
Jabłka najlepiej użyć te mało soczyste, lub trzeba będzie wydłużyć nieco czas pieczenia
Polecam
Składniki na blachę 24x37 cm
5 jajek M
200g cukru
350g mąki
125ml oleju
250ml maślanki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1-2 jabłka
Kruszonka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
50g masła
płaska łyżeczka cynamonu
Jabłka kroję na ćwiartki,obieram, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję w plasterki
Wszystkie suche składniki wsypuję do miski i mieszam do połączenia.
Tak samo postępuję z tymi mokrymi.
Do mokrych wsypuję składniki suche i mieszam tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Na górę układam jabłka, postawiłam je i wbiłam w ciasto.
Na górę przygotowuję kruszonkę
Wszystkie składniki rozrabiam tak długo aż się połączą i powstaną grudki- równomiernie rozsypuję na cieście.
Ciasto piekę w 175 stopniach przez 45-50 minut,
Upieczone studzę.
Ewentualnie można posypać jeszcze cukrem pudrem, ale według mnie jest wystarczająco słodkie.
Smacznego:)
Mniam ! Pożyczam przepis i już zabieram się do rpboty
OdpowiedzUsuńJabłka i cynamon to super połączenie, na pierwsze jesienne chłody to ciasto pasuje idealnie :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, bo łatwy. Nie ma to jak szybkie przepisy, które dają smaczne ciasto. U mnie też ostatnio tylko szarlotki i ciasta ze śliwkami. Miłego tygodnia Reniu :)
OdpowiedzUsuńPyszne i sezonowe ciasto, mniamm 💜💛💚
OdpowiedzUsuńJabłka i cynamon to połączenie idealne :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto na jesień :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ☺
OdpowiedzUsuńCynamonowa kruszonka to jest strzał w dziesiątkę! <3
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta lubię najbardziej, mniam! :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto kochana :-) uwielbiam zapach jabłecznika :-)
OdpowiedzUsuńmniaaam, chyba przetestuje w weekend :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńTa skorupka wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńCynamon to chyba moja ulubiona przyprawa. Wszystko co z cynamonem od razu ląduje w moim zeszycie z przepisami :) Jabłecznik wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń