Ciacho proste, bez przekładania i mas, ale równie pyszne i znika nawet ciepłe.
Takie ciacha mają chyba największe wzięcie, bo moje szybkie z porzeczkami (klik)
ma najwięcej wejść w tej kategorii
Zamiast malin i borówek można dać inne owoce, ale najlepiej smakują właśnie te lekko kwaskowate.
Ja dodałam borówkę amerykańska, bo taką mam w ogrodzie, jeżeli dodacie zwykłą to pamiętajcie, że ma ona więcej soku i najlepiej dać jej ciut mniej
Wybór jednak pozostawiam Wam.
Polecam:)
składniki na blachę 24x39 cm
4 jajka M
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
0,5 szklanki mleka
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
100g masła
120- 140 g cukru
120-125 g mąki
dodatkowo:
150 g malin
150g borówki amerykańskiej ( można leśnej)
2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Całe jajka ucieram z cukrem tak długo aż masa zbieleje, podwoi swoja objętość, a cukier się rozpuści.
Do jajek dodaję stopniowo i na przemian przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i olej. Na końcu wlewam ocet i miksujemy jeszcze chwilkę.
Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto układam owoce.
Przygotowuję kruszonkę.
Jeżeli macie miękkie masło, to powinno wystarczyć 120 g cukru, ja swoje rozpuszczałam w mikrofali i dlatego cukru i mąki jest ciut więcej, przygotowanie jednak jest zawsze takie samo- rozcieramy wszystkie składniki w palcach tak długo aż się połączą w mniejsze lub większe grudki.
Kruszonki jest dość dużo, ale my ja bardzo lubimy :)
Ciasto piekę przez 45-50 minut w temperaturze 170stopni.
Upieczone oprószam cukrem pudrem
Smacznego:)
Akurat dzisiaj też wstawiłyśmy podobne ciacho z owocami :D Z chęcią spróbowałybyśmy i Twojego :D
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze, bo najłatwiejsze i najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńja tma wolę takie proste bez przekładania :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta, proste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńPychotka, zjadłabym kawałek ;) :D
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię :) Pysznie wygląda Renatko :)
OdpowiedzUsuńRenatko kochana ale wspaniałe ciacho, bardzo lubię takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńTakie uwielbiam, nie dziwię się, że znika ciepłe :)
OdpowiedzUsuń