25 lutego 2018

Porzeczkowiec

Bardzo lubię takie ciacha, mocno owocowe
Wilgotne z masą i pełne owoców, a czarnych porzeczek w szczególności, choć właściwie mogłabym to powiedzieć o każdym cieście z owocami
W tym wykorzystałam własną galaretkę i czarne porzeczki w żelu
a do nasączenia sok z porzeczki.

Polecam


Składniki:
Biszkopt

6 jaj L lub 7 M
170 g maki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
6 łyżek oleju
szczypta soli

Masa:
500ml śmietany kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka  o smaku czarnej porzeczki
3-4 łyżki porzeczek w żelu

Dodatkowo
2 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 800 ml wrzątku
śmietana kremówka do ozdoby  ( można ominąć)
pół szklanki ciepłej wody + sok z porzeczki do nasączenia biszkoptu


Ciasto biszkoptowe:
Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitej piany dodaję stopniowo cukier-  ucieram dokładnie do rozpuszczenia się cukru przed kolejną porcją,  następnie dodaję stopniowo po jednym żółtku,
Odstawiam robot i dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie ale dokładnie mieszam.
Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika- pieczę w 175 stopniach przez 25-30 minut.
Upieczone wyciągam z blaszki ściągamy papier i studzę.
Zimne ciasto przekrawam na dwa blaty.



Masa:
Galaretę rozpuszczam w szklance wrzątku i studzę.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,
Dodaję ser mascarpone, porzeczki w żelu i tężejącą już galaretkę
Masę dzielę na pół.

Dwie galaretki rozpuszczam w 800ml wrzątku  i odstawiam do wystudzenia.
Blachę wykładam czystym papierem, wkładam jeden blat  ciasta i nawadniam połową ponczu.
Na przygotowany blat wykładam połowę masy- wyrównuję i przykrywam  drugim blatem, ponczuję, wykładam resztę masy.
Górę wyrównuję, a na górę wylewam tężejąca już galaretkę.
Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Smacznego :)


16 komentarzy:

  1. Ale pyszności! Już mi się chce jeść:))
    Pozdrawiam!

    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Renatko wspaniałe ciasto, już sobie wyobrażam ten pyszny smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie porzeczkowe musi być pyszne :) u nas jakoś rzadko porzeczki gościły w domu.. głównie na soki, dżemy itd

    OdpowiedzUsuń
  4. Ty to wiesz jak narobić mi ochoty :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyśmienity pomysł. Mam zamrożone czerwone porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak z najlepszej cukierni☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Też jestem fanką takich owocowych ciast!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też lubię takie owocowe ciacha, aż trudno im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię czasem takie pyszności, ot raz na jakiś czas.
    Chętnie bym spróbowała. Ostatnimi czasy jakoś nie robiłam takich słodkości.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Naszą miłość do wyrobów z czarnej porzeczki odziedziczyłyśmy po tacie, więc to ciacho bardzo by nam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham takie blogi z przepisami, ten jest niczego sobie. To ciasto to tak zachęca, że już chcę lecieć do kuchni i je robić, zapisuję sobie przepis, kiedyś na pewno zrobię.
    Dodaję bloga do obserwowanych, bo jakżeby inaczej.

    http://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/02/slammed-colleen-hoover.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto prezentuje się wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. osobiście kocham dodatek domowego dżemu z porzeczek w cieście <3 więc to ciasto to pewnie będzie moje ulubione! :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)