Bardzo lubię takie ciacha, mocno owocowe
Wilgotne z masą i pełne owoców, a czarnych porzeczek w szczególności, choć właściwie mogłabym to powiedzieć o każdym cieście z owocami
W tym wykorzystałam własną galaretkę i czarne porzeczki w żelu
a do nasączenia sok z porzeczki.
Polecam
Składniki:
Biszkopt
6 jaj L lub 7 M
170 g maki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
6 łyżek oleju
szczypta soli
Masa:
500ml śmietany kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka o smaku czarnej porzeczki
3-4 łyżki porzeczek w żelu
Dodatkowo
2 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 800 ml wrzątku
śmietana kremówka do ozdoby ( można ominąć)
pół szklanki ciepłej wody + sok z porzeczki do nasączenia biszkoptu
Ciasto biszkoptowe:
Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitej piany dodaję stopniowo cukier- ucieram dokładnie do rozpuszczenia się cukru przed kolejną porcją, następnie dodaję stopniowo po jednym żółtku,
Odstawiam robot i dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie ale dokładnie mieszam.
Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika- pieczę w 175 stopniach przez 25-30 minut.
Upieczone wyciągam z blaszki ściągamy papier i studzę.
Zimne ciasto przekrawam na dwa blaty.
Masa:
Galaretę rozpuszczam w szklance wrzątku i studzę.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,
Dodaję ser mascarpone, porzeczki w żelu i tężejącą już galaretkę
Masę dzielę na pół.
Dwie galaretki rozpuszczam w 800ml wrzątku i odstawiam do wystudzenia.
Blachę wykładam czystym papierem, wkładam jeden blat ciasta i nawadniam połową ponczu.
Na przygotowany blat wykładam połowę masy- wyrównuję i przykrywam drugim blatem, ponczuję, wykładam resztę masy.
Górę wyrównuję, a na górę wylewam tężejąca już galaretkę.
Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Smacznego :)
Ale pyszności! Już mi się chce jeść:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Basia
Renatko wspaniałe ciasto, już sobie wyobrażam ten pyszny smak :-)
OdpowiedzUsuńtakie porzeczkowe musi być pyszne :) u nas jakoś rzadko porzeczki gościły w domu.. głównie na soki, dżemy itd
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho
OdpowiedzUsuńTy to wiesz jak narobić mi ochoty :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, przepyszny smak :)
OdpowiedzUsuńWyśmienity pomysł. Mam zamrożone czerwone porzeczki :)
OdpowiedzUsuńJak z najlepszej cukierni☺
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką takich owocowych ciast!
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie owocowe ciacha, aż trudno im się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńLubię czasem takie pyszności, ot raz na jakiś czas.
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała. Ostatnimi czasy jakoś nie robiłam takich słodkości.
Pozdrawiam serdecznie :)
Naszą miłość do wyrobów z czarnej porzeczki odziedziczyłyśmy po tacie, więc to ciacho bardzo by nam smakowało :)
OdpowiedzUsuńKocham takie blogi z przepisami, ten jest niczego sobie. To ciasto to tak zachęca, że już chcę lecieć do kuchni i je robić, zapisuję sobie przepis, kiedyś na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńDodaję bloga do obserwowanych, bo jakżeby inaczej.
http://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/02/slammed-colleen-hoover.html
Ciasto prezentuje się wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńosobiście kocham dodatek domowego dżemu z porzeczek w cieście <3 więc to ciasto to pewnie będzie moje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuń