Ja tak i to bardzo:)
Tanie, proste a jakie smaczne- no i można podawać na obiad czy jako przystawkę z dipami, a że Andrzejki juz tuz tuż to może warto sięgnąć po przepis.
Wiecie, ze niedopieczone mięso kurczaka może mieć przykre konsekwencje?
dlatego ja skrzydełka pierwsze parzę, dopiero potem panieruje i smażę.
A na wywarze zawsze można przygotować zupę.
Masa naleśnikowa powinna być dość pikantna, ale to też można dostosować do swoich preferencji
U mnie jest raczej średnio ostra
Polecam
Składniki:
10 skrzydełek
wywar
2 -3marchewki
1-2 pietruszka
0,5 selera
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Panierka:
0,5 szklanki mleka
100-110 g mąki pszennej
3/4-1 łyżeczki soli
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
1 jajko
Dodatkowo
olej do głębokiego smażenia
płatki kukurydziane
skrzydełka podane na miseczce z serii Salsa i półmisku Firmy Ambition
Zaczynamy od wywaru warzywnego/
Warzywa zalewamy wodą ( około 1,5 l ) dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw
Szybkowar to 15 minut.
Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i porcjujemy każdy na 3 kawałki- te najcieńsze nie będziemy panierować, ale na razie pozostawiamy z całością.
Wrzącym wywarem zalewamy skrzydełka, stawiamy na gaz i nie dopuszczając do gotowania, parzymy je przez 8-10 minut.
Po tym czasie wyciągamy większe kawałki, a resztę wraz z wywarem gotujemy jeszcze przez 10-15 minut- będzie bazą na zupy:)
Odcedzone porcje lekko studzimy i przygotowujemy panierkę
Panierka to nic innego jak ciasto naleśnikowe- gęstsze i pikantniejsze, ale proces przygotowania jest ten sam
Do mleka dodajemy mąkę i przyprawy- dokładnie mieszamy ( najlepiej robotem)
sprawdzamy czy mamy odpowiednio doprawione i dopiero teraz dodajemy jajko.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy.
Letnie kawałki skrzydełek zanurzamy w cieście, pozwalamy spłynąć nadmiarze i obtaczamy w płatkach kukurydzianych.
Smażymy w dużej ilości gorącego oleju na złoty kolor.
Usmażone przekładamy na papier kuchenny i podajemy
#myAmbition
Reniu chętnie schrupała bym kilka skrzydełek :)
OdpowiedzUsuńRenatko bardzo fajny pomysł na pyszne skrzydełka :-) już mi smakują :-)
OdpowiedzUsuńReniu , ale fajnie i chrupiąco. Znowu mam ochote zrobić. Tym bardziej , że Wiki prosi bym zrobiła mięsko obtoczone w płatkach. A skrzydełka lubie wiec chyba bedzie ok >
OdpowiedzUsuńmniaaam, jakie chrupiące :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię panierki z płatków kukurydzianych :) Mega pyszne i chrupiące :)
OdpowiedzUsuńSkrzydełka, to dla mojego M. Chętnie zrobię, bo wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Reniu :)
Super! Nigdy o takich nie słyszałam...
OdpowiedzUsuńMiałam zrobić taką pieczone, ale chyba zdecyduje się na te.
Ciekawa wersja.
Pozdrawiam ciepło :)
Nigdy nie jadłam skrzydełek, ale podoba mi się idea panierki z płatków - wygląda bardzo chrupiąco :)
OdpowiedzUsuńrobię podobne tez w płatkach :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ☺
OdpowiedzUsuńZ takich skrzydełek na pewno każde dziecko będzie zadowolone :D
OdpowiedzUsuńPycha skrzydełka :D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Spróbuję.
OdpowiedzUsuńSuper :)Też często takie robię:) Więc wiem, że są pyszne :)
OdpowiedzUsuń