Lubicie morele?
świeże tak średnio, są mączyste i prawie bez smaku, ale w ciastach czy przetworach uwielbiam.
Podczas gotowania zmieniają swój smak na bardziej wyrazistszy i nieco kwaśny.
Ciasto mimo wszystko wyszło delikatne, może warto skropić je morelówką lub nalewką brzoskwiniową?
Jeżeli możecie to polecam, jeżeli nie to ja zakropiłam biszkopty esencją herbacianą ( czeską) ale może to być również woda z cytryną
Przepis to moja wariacja, składak z różnych wypróbowanych ciast, jedynie morelowa warstwa powstała z potrzeby
Polecam:)
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Masa grysikowa
1l mleka
9 łyżek kaszy manny
250 g masła
2-3 łyżki cukru waniliowego
Masa morelowa:
800g moreli
2 galaretki morelowe/brzoskwiniowe/ ew cytrynowe
0,5 l wody
Poncz
esencja herbaciana
Biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitych stopniowo dodaję cukier i dalej ubijam, aż cukier się rozpuści.
Do masy dodaję nie przerywając ubijania po jednym żółtku.
Odstawiam robot i dalej używam już szpatułki.
Dodaję przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszam.
Na końcu wlewam wodę- mieszam po raz ostatni i ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Biszkopt piekę w temperaturze 175st przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
Upieczone studzę, przekrawam na dwa blaty
Przygotowuję masę- czyli gotujemy grysik.
Zagotowuję część mleka razem z cukrem, a w pozostałym ( około 0,5 szklanki) mieszam z kaszą manną .
Mieszankę wlewam do gotującego się mleka i gotuję przez 5 minut.
Kaszkę trzeba ciągle mieszać, żeby się nie przypaliła.
Ugotowaną studzę.
Masło ucieram na puszysto, dodaję po łyżce zimniej masy grysikowej, ucieram i tak do połączenia obu składników masy.
Mus morelowy:
Umyte owoce zalewam wrzątkiem, po 2-3 minutach odcedzam i zalewam zimną wodą.
Teraz powinna łatwo już odejść skórka, a ja przy okazji pozbywam się pestek.
Do owoców wlewam 0,5 l wody i gotuję 8- 10minut- im bardziej dojrzałe, tym krócej gotuję
Do ugotowanych wsypuję galaretki- mieszam do rozpuszczenia się żelatyny i dopiero teraz miksuję na gładko.
Mus odstawiam do wystudzenia.
Składanie ciasta:
do blaszki przekładam jeden blat biszkoptu- ponczuje,
wykładam 3/4 masy grysikowej
Przykrywam drugim, naponczowanym blatem biszkoptu
smaruję dokładnie pozostałą masą grysikową- zamykam wszystkie dziury,
którymi może "uciec"mus :)
wykładam tężejącym musem morelowym
Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin.
Najlepiej smakuje gdy zostanie wyciągnięty z lodówki minimum 15 minut przed podaniem
Smacznego :)
Nigdy takiego ciasta wcześniej nie widziałam.
OdpowiedzUsuńWydaje się naprawdę, naprawdę fajne.
Idealne na weekend.
Pozdrawiam niedzielnie ;)
no te szlaczki świetnie wyglądają ^^
UsuńWygląda bardzo fajnie! Widzę, że owocowe musy są bardzo popularne, a przy tym baardzo smaczne! Pozdrówka!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto Renatko :) Pysznie wygląda i jestem pewna, że smakuje równie cudnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) Narobilas mi ogromnej ochoty, ponieważ lubię masy grysikowe ❤
OdpowiedzUsuńŚwieże morele są suche i bez smaku? Te z marketu faktycznie ale zawsze mamy prosto z sadu i są mega soczyste oraz słodziutkie :)
OdpowiedzUsuńnie mam moreli w ogrodzie i niestety muszę kupować i tylko raz zdarzyło mi sie kupić soczyste:(
UsuńA no to nie ma co się dziwić :/ Nam jeszcze nie udało się kupić moreli w mieście, które byłyby naprawdę smaczne.
UsuńMusi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Ale apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPosadziłam w ogrodzie rok temu morelę, drzewko ładnie się przyjęło i już nie mogę doczekać się tych swoich moreli. A ciasto obłędne i pasują tu chyba każde owoce, super!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fantastycznie, jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z morelami ;).
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń