Orzechowiec to kolejne ciasto, które występuje w wielu wariacjach pod jedną nazwą - tak samo mam u siebie w zeszycie.
Ten przepis to jeden z najstarszych i widnieje tuz obok publikowanego wcześniej "Ambasadora" (klik)
Nie jest trudny, trzeba tylko postępować w/g przepisu, a najtrudniejsze w nim jest rozwałkowanie ciasta na spód.
Jest go dość mało, ale po upieczeniu cudnie chrupie, natomiast mus vel pianka orzechowa jak dla mnie to bajka:)
Ciasto z tych suchych, bez mas, bez większej roboty, ale smakuje wszystkim i wszystkim orzechożercom polecam:)
To ostatni przepis na ciasto w tym roku, będą jeszcze co prawda ciasteczka, ale potem juz przerwa świąteczna, czas trochę się zrelaksować i odpocząć (hehe, dobre ) w towarzystwie rodzinki ;D
Składniki: na blachę 21cm x 37 cm
Kruche ciasto:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
200g schłodzonego masła
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki bardzo zimnej wody
2 jajka
Mus orzechowy
300g mielonych orzechów włoskich
1,5 szklanki cukru pudru
8 jaj
Ciasto:
Masło siekam razem z mąką i dwoma żółtkami, cukrem i zimną wodą.
Szybko wyrabiam rękoma, dzielę na 2 części.
Obie części wkładam osobno do woreczków i jedną wkładam do lodówki na minimum 30 minut, drugą do zamrażalki.
Przygotowuję mus orzechowy.
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno.
Żółtka ucieram z cukrem pudrem aż długo, aż zbieleją i zwiększą swoją objętość- około 10-13 minut.
Dodaję zmielone orzechy i już ręcznie delikatnie mieszam, aż masa się połączy.
Delikatnie dodaję białka i mieszam dalej.
Ciasto z lodówki wałkuję cieniutko na wielkość blachy od razu na papierze do pieczenia, rysując sobie od spodu wielkość blaszki.
Tak przygotowanie ciasto przenoszę na blaszkę i przy pomocy widelca dziurkuję
Na ciasto wykładam masę orzechową i wyrównuję górę.Na masę bezpośrednio, ale w miarę równomiernie ścieram ciasto z zamrażalki.
Tarkę można posmarować z obu stron olejem, będzie łatwiej :)
Ciasto piecze sie w temperaturze 180 stopni przez około 40 stopni.
Sprawdzam patyczkiem i pilnuję, ciasto przypalone jest nie smaczne.
Studzę w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach przez minimum 20 minut.
Potem można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Pycha! :-) Lubie ciasta z orzechami. :-) Jutro zapraszam na moją Orzechową Nutkę. :-)
OdpowiedzUsuńJa też przepadam za orzechami, a co dopiero ciast z orzechami :D
UsuńPyszności i fajnie do kawki czymś takim się delektować :)
OdpowiedzUsuńOj, ta pianka orzechowa działa na moją wyobraźnię :) Muszę kiedyś wypróbować. Co do wałkowania ciasta to można małym wałkiem z pionową rączką rozwałkować od razu w foremce. Mam takie cudo i bardzo się przydaje przy kruchych ciastach :)
OdpowiedzUsuńCiasta z orzechami uwielbiam! :D Twoje ciacho prezentuje się cudnie ;)
OdpowiedzUsuńOrzechy uwielbiam więc i to ciasto na pewno jest wspaniałe i mi już pachnie... Muszę zrobić :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadlam takiego ciasta Wyglada swietnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRenatko wspaniale wygląda :-) lubię słodkości z orzechową nutką :-)
OdpowiedzUsuńO Renia, trafiłaś w mój smak, lubię orzechy dużo orzechów. Ciasto się znakomicie zapowiada. :)Buziole
OdpowiedzUsuńjakie pyszne ciasto;)
OdpowiedzUsuńorzechowe smaki również zawsze chętnie zje, to kolejne ciacho must have jak szarlotka :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na święta. Nie znałam go. A tak uwielbiam orzechy. Zapiszę sobie ten przepis i jeśli zdążę to też go upiekę :)
OdpowiedzUsuńMogłabym mieszkać obok ciebie 😃
OdpowiedzUsuńwyglądna obłędnie :) Smakuje pewnie jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, nadzienie musi smakować bardzo orzechowo :)
OdpowiedzUsuńCzuję święta jak widzę to ciasto!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Ale pycha!
OdpowiedzUsuńciasta z orzechami kojarzą nam się ze Świętami... mmm
OdpowiedzUsuńTa warstwa orzechowa to w ogóle musi być mistrzostwo :-D
OdpowiedzUsuńJa mam złe wspomnienia z ciastem orzechowym. Kiedyś u cioci tak się strułam i teraz mam uraz. Ale na pewno bym spróbowała bo przecież każde ciasto jest inne
OdpowiedzUsuńAle pychota, wprost na święta. Idealna propozycja zakochałam się w Twoim cieście orzechowym :)
OdpowiedzUsuńCudne ciacho:)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie! uwielbiam takie wypieki. Pysznie się prezentuje! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZjadłabym, i to z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńPyszny! Na święta obowiązkowy! :)
OdpowiedzUsuńOrzechy uwielbiam i dlatego przepis porywam :) Ciasto wygląda super :)
OdpowiedzUsuń