Pod tą nazwą mam zapisane dwa ciasta.
Różnią się, choć niewiele, ale dzisiaj to prostsze i szybsze, ale też pyszne.
U nas znika w ciągu jednego dnia:)
Sama lubię ciasta mało słodkie i to takie jest mimo, że na ciasto potrzeba 2 szklanek cukru- sporo, ale nie zmniejszajcie ilości, ta proporcja jest ok:)
Polecam:)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
225g miękkiego masła/ margaryny
szklanka cukru
2 szklanki maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn
4 łyżki mleka
Polewa:
szklanka cukru
sok z 2 cytryn
Ciasto ucierane
Masło/margarynę ucieram na puszysto, potem stopniowo wsypuję cukier.
Ucieram razem do rozpuszczenia sie cukru.
Następnie nie przerywając ucierania dodaję po jednym jajku.
Na końcu wsypuję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dodaję mleko i skórkę z umytych i wyparzonych cytryn.
Utarte ciasto przekładam na blaszkę 21c 37 cm, wyłożona papierem do pieczenia- wyrównuję górę.
Ciasto piekę w 175 stopniach przez 25-30 minut do suchego patyczka.
Polewa
Wyciskam sok z 2 cytryn, dodaję cukier i mieszam, wylewam na gorące ciasto.
Ciasto odstawiam do wystudzenia.
Cukier w soku z cytryny sie nie rozpuści, ale po wystudzeniu utworzy chrupiącą skórkę.
Smacznego:)
Za bardzo nie lubimy cytrusowych ciast ale w sumie to zawsze próbowałyśmy tych kupnych z olejkami. Takie domowe na pewno jest o wiele lepsze :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, ja bardzo lubię cytrynowe słodkości :-) pozdrawiam kochana :-)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaku na ciasto! Wygląda przepysznie! Pozdrawiam serdecznie!:))
OdpowiedzUsuńxxBasia
Uwielbiam babkę cytrynową, więc pewnie i ten wypiek by mi się spodobał :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam cytrynowych ciast - pora to zmienić :D
OdpowiedzUsuńJa lubiłam ciasta cytrynowe,do tego one w większości [przypadków są mokre co również jest super:)
OdpowiedzUsuńI wiesz co Renia...czytam czytam i ślina mi się zbiera i zbiera.. :D Buziole
OdpowiedzUsuńMniam, mój Mąż kocha wszelkie cytrynowce:)
OdpowiedzUsuńW każdej wersji cytrynowce mi pasują :)
OdpowiedzUsuńCytryna kwaśna to i cukru musi być troszkę więcej, fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńLubię smak cytryny w wypiekach. Twoje ciasto takie wyrośnięte, puchate. Po prostu pysznie wygląda :)Miłego dnia Reniu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe wypieki i uwielbiam ciasta które szybko się pieką, czyli to jest mój ideał :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto.Musze sobie upiec z Twojego przepisu.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLubię takie rześkie ciacha!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto. porywam kawałek (jeśli pozwolisz) :)
OdpowiedzUsuńPuszyste i wilgotne, takie ciasta lubię najbardziej! :))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto cytrynowe ;D Mniam
OdpowiedzUsuń