13 listopada 2016

Cytrynowiec

Pod tą nazwą mam zapisane dwa ciasta.
Różnią się, choć niewiele, ale dzisiaj to prostsze i szybsze,  ale też pyszne.
U nas znika w ciągu jednego dnia:)
Sama lubię ciasta mało słodkie i to takie jest mimo, że na  ciasto potrzeba 2 szklanek cukru- sporo, ale nie zmniejszajcie ilości, ta proporcja jest ok:)



Polecam:)

Składniki:
Ciasto:
4 jajka
225g miękkiego masła/ margaryny
szklanka cukru
2 szklanki maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn
4 łyżki mleka

Polewa:

szklanka cukru
sok z 2 cytryn

Ciasto ucierane
Masło/margarynę ucieram na puszysto, potem stopniowo wsypuję cukier.
Ucieram razem do rozpuszczenia sie cukru.
Następnie nie przerywając ucierania  dodaję po jednym jajku.
Na końcu wsypuję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dodaję mleko i skórkę z umytych i wyparzonych cytryn.
Utarte ciasto przekładam na blaszkę 21c 37 cm, wyłożona papierem do pieczenia- wyrównuję górę.
Ciasto piekę w 175 stopniach przez 25-30 minut do suchego patyczka.

Polewa
Wyciskam sok z 2 cytryn, dodaję cukier i mieszam,  wylewam na gorące ciasto.
Ciasto odstawiam do wystudzenia.
Cukier w soku z cytryny sie nie rozpuści, ale po wystudzeniu utworzy chrupiącą skórkę.
Smacznego:)

17 komentarzy:

  1. Za bardzo nie lubimy cytrusowych ciast ale w sumie to zawsze próbowałyśmy tych kupnych z olejkami. Takie domowe na pewno jest o wiele lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, ja bardzo lubię cytrynowe słodkości :-) pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaku na ciasto! Wygląda przepysznie! Pozdrawiam serdecznie!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam babkę cytrynową, więc pewnie i ten wypiek by mi się spodobał :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam cytrynowych ciast - pora to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja lubiłam ciasta cytrynowe,do tego one w większości [przypadków są mokre co również jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I wiesz co Renia...czytam czytam i ślina mi się zbiera i zbiera.. :D Buziole

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mój Mąż kocha wszelkie cytrynowce:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cytryna kwaśna to i cukru musi być troszkę więcej, fajne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię smak cytryny w wypiekach. Twoje ciasto takie wyrośnięte, puchate. Po prostu pysznie wygląda :)Miłego dnia Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam cytrynowe wypieki i uwielbiam ciasta które szybko się pieką, czyli to jest mój ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto.Musze sobie upiec z Twojego przepisu.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne ciasto. porywam kawałek (jeśli pozwolisz) :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Puszyste i wilgotne, takie ciasta lubię najbardziej! :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię ciasto cytrynowe ;D Mniam

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)