Miałam kiedyś ochotę na sałatkę, tyle ze nie miałam majonezu ani czasu na długie kręcenie- zresztą komu się majonez nie zważył?
bo mnie się kilka razy zdarzyło :(
Do sklepu też dość daleko, a chora Lila nie chciała zostać w domu sama i wtedy przypomniało mi sie że widziałam ( nawet zapisałam w notesie, ale nie pamiętam z której strony) przepis na ekspresowy majonez
Wypróbowałam od razu i powiem Wam bomba!!!!
tylko trzeba dosmakować pod siebie i można się raczyć pysznym majonezem.
Do podstawowego przepisu można dodać zioła lub świeży czosnek i będziemy mieć ziołowy lub czosnkowy majonez- do mięsa idealny.
Wypróbowałam kilka różnych proporcji ten nam pasuje najbardziej i ten polecam:)
Składniki:
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta czosnku granulowanego
1 kopiata łyżeczka ostrej musztardy ( takiej jakiej używacie)
225 ml oleju rzepakowego
2 łyżki zimnego mleka
Jajko myję i wkładam na 9-10 sekund do wrzątku, od razu przekładam do zimnej wody.
Wbijam jajko do wysokiego słoika, dodaję resztę składników oprócz mleka i zaczynam miksować na największych obrotach.
Gdy masa zwiększa swoja objętość i gęstnieje ( a trwa to dosłownie kilka sekund!) podnoszę delikatnie blender do góry i tak samo delikatnie opuszczam, żeby dokładnie wszystko sie razem połączyło
Miksujemy tak długo aż masa uzyska konsystencje majonezu.
Dopiero teraz wlewam mleko i miksuję jeszcze chwilę, aż wszystko ładnie się połączy.
Jeżeli lubicie bardzo gęste majonezy to dodajcie 25 ml więcej oleju, ale jak dla mnie to taka proporcja jest wystarczająco gęsta :)
Polecam:)
Nie lubimy majonezu ale taki domowy to co innego;-)
OdpowiedzUsuńKiedyś organizowaliśmy sylwestra składkowego, na mnie wypadła sałatka...ja do majonezu a tu nie ma. Sąsiadka, też nie miała, a więc pałka w dłoń i mąż kręciła aż do gęstości. Miał za swoje, skleroza jedna. :))) Buzole
OdpowiedzUsuńRenatko kochana zabieram sobie przepis, z chęcią wypróbuję :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńWyszedł perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńCo domowe, to najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam swojego majonezu, ale jestem ciekawa przede wszystkim jego smaku
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny 😊
OdpowiedzUsuńRobiłam, bo domowy smakuje najlepiej!
OdpowiedzUsuńPamiętam jak byłam mała to z mamą kręciłam taki majonez. Tylko nie jestem pewna, ale robiłyśmy chyba z samego żółtka. A ten majonez to jak czary. Olej jajko i musztarda i juz masz majonez. I na dodatek widelcem kręciłam 😀 A raczej trzepałam 😉
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, ciekawa jestem, czy bardzo się różni od sklepowego :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie- trzeba tylko doprawić pod siebie i najważniejsze że wiemy co jemy:)
UsuńFajnie mieć taki swój domowy majonez! Na pewno potrawy smakują jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna przymierzam się do zrobienia swojego majonezu. Muszę tylko mieć jaja z wolnego wybiegu :) czyli od teściowej.
OdpowiedzUsuńZapisuję w swoim przepiśniku :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ten przepis wygląda. Postaram się zrobić ten majonez :)
OdpowiedzUsuń