Ostatnio u Sosny widziałam przepis na marmoladę pomarańczową i miałam nawet wypróbować ten przepis, gdy coś zaczęło mi się przypominać już przecież coś takiego jadłam, tylko kiedy i gdzie??
Już tak mam że często pomysł, czy wspomnienie wraca jak natrętna mucha i bzyczy- sprawdź !
no to sprawdziłam i okazało sie że mamy w starym zeszycie przepis , który powstał w latach 70-tych
Pomarańcze były wtedy tylko na Święta i co zapobiegliwsi zaczynali zamykać je w wekach.
Pamiętam, jak czekaliśmy na cytrusy i banany- smak miały wyjątkowy, a teraz ?
juz jesteśmy tak do nich przyzwyczajeni, ze nie zawsze potrafimy je docenić.
Zapraszam i polecam- marmolada może być wykorzystana na słodko i na wytrawie - moje przepisy z wykorzystaniem juz wkrótce.
I jeszcze jedno- przepis jest prosty, ale niestety trochę trwa
Składniki na 5 słoiczków 0,33 l
1,5 kg pomarańczy ( u mnie 5 sztuk)
1 kg cukru
2-4 łyżki soku z cytryny
1 szklanka wody
1dzień-
Pomarańcze szoruję i przelewam wrzątkiem.
Wkładam do garnka i zalewam zimną wodą- odstawiam na 24 h
2 dzień.
Zlewam wodę, wlewam czystą i zagotowuję- całość gotuję 1/2 h
Przykrywam i odstawiam na 24 h w zimne miejsce.
3 dzień
Zlewam wodę, a pomarańcze bardzo drobno kroję (ewentualnie można zmielić w maszynce do mięsa lub w połowie gotowania zmiksować blenderem)
W garnku o grubym dnie zagotowuje wodę z cukrem.
Do wrzącego syropu dodaję pomarańcze i często mieszając gotuję przez 1,5 godziny.
Pod koniec dodaję sok z cytryny- zagotowuję ponownie.
Gorącą marmoladę przekładam do gorących wyparzonych słoików, od razu zamykam wyparzonymi zakrętkami i odwracam do góry dnem.
Przykrywam kocem i pozostawiam na 15 minut.
Po 15 minutach odwracam, ponownie przykrywam i pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
Smacznego:)
Może w końcu przekonałybyśmy się do pomarańczy w innym wydaniu niż na świeżo :)
OdpowiedzUsuńspróbować warto, może po kolejnych wpisach Was przekonam?
Usuńpozdrawiam:)
Kiedyś miałam okazję jeść coś podobnego, sama robiłam dżem z cytryny :-) ale z pomarańczy jeszcze nie, zabieram sobie przepis :-) to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, z tego co wiem u nas z cytryny robiło sie tak samo tylko więcej cukru dodawało :)
UsuńPamiętam taką marmoladę z dzieciństwa. To było coś!
OdpowiedzUsuńtak,u nas jeszcze z ciasteczkami kruchymi:)
UsuńMermelada mówisz? Moja babcia robiła morelową ale ona była pyszna :)
OdpowiedzUsuńa bo morelki ogólnie są pyszne:D
UsuńJa też Reniu uwielbiam zawartość słoiczków, które sama zrobię. Taka marmolada to wspaniały pomysł. Już mi ślinka cieknie na jej widok :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dżem z pomarańczy, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńMarmolada z pomarańczy to świetny pomysł na dziś :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam rok temu ale zanim przepis wstawiłam to już sezon minął - wobec tego dodaję teraz aby znów nie umknęło. Przepis wspaniały, konfitura/marmolada pierwsza klasa. Może i trwa ale przygotowanie wcale nie jest problematyczne. Właśnie otworzyłam ubiegłoroczny ostatni słoiczek, to oznaka, że czas zrobić nowe :) Dzięki wielkie za ten przepis i puszczam go lada dzień dalej w świat :) ps z tego przepisu zrobiłam również konfiturkę pomarańczowo-dyniową ... cudne :)
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze i dziękuję za ten komentarz:)
UsuńRównież się cieszę i zostaję na dłużej, tyle tu wspaniałości :)
Usuń