Szyneczka wyszła pyszna, choć dla mnie nieco za mało słona, ale ja mam skłonności do mocnego solenia potraw.
Zestaw przypraw możecie zmieniać w/g własnego uznania i preferencji smakowych.
Mięso jest peklowane na sucho, czyli natarte solą do peklowania, ale możecie śmiało zastąpić zwykłą solą.
Długość peklowania nie pozwala na dotarcie soli do środka i tam mięso jest szare.
Przepis dostałam od znajomej- mięsko jest miękkie i aromatyczne.
Może nie jest to najszybszy sposób, ale warto spróbować.
Polecam :)
Składniki:
1,2 szynki wieprzowej
1 łyżeczka soli peklującej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka czubrycy czerwonej
1/2 łyżeczki kminku mielonego
2 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe- drobno pokruszyć
Czosnek przeciskam przez praskę, rozcieram z solą i nacieram dokładnie mięso.
Resztę przypraw mieszam i taką mieszanką obsypuje całe mięso.
Dodatkowo obwiązałam sznurkiem bawełnianym, ale nie jest to koniecznie, jeżeli mięso ma ładny kształt.
Szynkę wkładam do worka i wstawiam do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie, mięso przekładam na folię aluminiową, dokładnie i kilkukrotnie zawijam - tak aby do środka nie dostała się woda.
Taki pakuneczek wkładam do wrzącej wody ( musi być tyle żeby mięso pływało swobodnie)
i parzę nie gotuję!!! - woda może tylko leciutko pyrkać przez godzinę.
Po godzinie obracam i parzę jeszcze pół godziny.
Mięso wyjmuje, studzę i całkowicie zimne wkładam do lodówki na 12 godzin.
I gotowe:)
musi byc smaczne
OdpowiedzUsuńAgnieszko mnie bardzo smakowała :)
UsuńBardzo fajna propozycja. Takie domowe szyneczki najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko masz absolutną racje:)
UsuńWspaniała, domowa szyneczka, to lubię :)
OdpowiedzUsuńja też:)
UsuńJak domowa robota to nie mamy pytań tylko jemy z pomidorkiem i sałatą :D
OdpowiedzUsuńja jeszcze ogórek konserwowy dokładam:)
UsuńA w takim przypadku to i my ogórkiem byśmy nie pogardziły :D
UsuńCiekawa propozycja, skusiłaś mnie ... zrobię na weekend :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że zasmakuje:)
UsuńŚwietny pomysł na szynkę :) Taka domowa jest najlepsza i przede wszystkim zdrowa, bez chemii!
OdpowiedzUsuńteż tak uważam:)
UsuńDomowe wyroby nie maja sobie równych :) Buziole :***
OdpowiedzUsuńteż tak uważam:)
Usuńbuziaki Eluniu:)
Kolejna, smaczna Twoja wędlinka. Musze się wreszcie i ja zabrać za te wędlinki :)
OdpowiedzUsuńKrysiu warto spróbować, tym bardziej, ze zawsze można przyprawić po swojemu:)
UsuńWygląda na bardzo dobrą, kupię się chowają :)
OdpowiedzUsuńdokłądnie:D
Usuńa na zdjęciu jest karczek nie szynka:) ale i tak smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńniestety to yła szynka,ale nie kulka, dlatego tak wygląda :)
Usuńi to jest szynka! 1kg mięsa to 1kg :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
no masz, nie zważyłam gotowca:(
Usuńale smak w 100% naturalny :)
Ale mi narobiłaś apetytu....
OdpowiedzUsuńOlu to koniecznie wypróbuj przepis:D
UsuńDomowa szynka jest najlepsza ;)
OdpowiedzUsuńzgadzam sie:D
Usuń