dzisiaj przepis na pyszne rogaliki z tymi pysznymi owocami i cynamonem- mmmmmmmmmm pycha :D
Rogaliki sa przygotowane z krucho drożdżowego ciasta topionego
Ciasto jest kruche i to bardzo, delikatne i mało słodkie, co dla jednych jak sie okazało jest ich wadą.
Rogaliki robi sie bardzo łatwo, dlatego polecam szczególnie dla początkujących, choć nie tylko.
Składniki na 32 rogaliki
500g mąki
250 g masła lub palmy
4 dag drożdży
4 łyżki śmietany 30 % lub 2 gęstej 18%
2 małe jajka
4 łyżki cukru
Jabłka:
6-7 jabłek
2 łyżeczki cynamonu
50g masła
2-3 łyżki cukru
dodatkowo:
cukier puder do posypania
Jabłka ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw, dodaje cukier, cynamon i masło.
Smażę często mieszając do odparowania wody- różny czas, dla różnych gatunków, ale przeważnie jest to około 20 minut -odstawiam do studzenia
Mąkę przesiewam do dość dużej miski, dodaje resztę składników.
Można rozkruszyć drożdże bezpośrednio do miski, lub rozpuścić je w śmietanie.
Dokładnie wyrabiam ciasto i formuje go w kulkę.
Ciasto pakuje w woreczek foliowy, związuje dokładnie i wkładam do drugiego dla bezpieczeństwa, żeby ciasto sie nie zamoczyło.
Ciasto w woreczkach wkładam do garnka z zimną wodą i odstawiam.
Trzeba pamiętać, żeby garnek był wysoki, a wody tyle żeby ciasto było całkowicie przykryte.
Przypuszczalny czas oczekiwania to około pół godziny, ale z tym też różnie jest- ciasto musi wypłynąć na powierzchnię i lekko zwiększyć swoją objętość.
Ciasto wyjmuję z woreczka ( jeżeli nam niestety zamoknie, wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym) dzielę na 4 części i robię z nich kuleczki.
Każdą kuleczkę rozwałkowuje na okrągły placek grubości około 3-4 mm i kroję na 8 części.
Na podstawę trójkąta układam jabłuszka, ciasto smaruje rozkłóconym żółtkiem , zwijam i formuje rogaliki.
Rogaliki układam na blasze, smaruje żółtkiem, odstawiam na 20 minut.
Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni C.
Upieczone posypuje cukrem pudrem
Smacznego!!
A to ja już wiem, gdzie się udać na poobiednią kawkę. :)) Mnie molestują o gofry, ale mi się nie chce :) Buziole
OdpowiedzUsuńEluś częstuj sie:D
UsuńOd kilku dni chodzą za mną właśnie takie rogaliki;)
OdpowiedzUsuńza mną też chłodziły dość długo, ale trzeba było zjeść szarlotkę :D
UsuńPysznie wyglądają. Robiłam ostatnio bardzo podobne.
OdpowiedzUsuńi są pyszne :D
Usuńrogaliki prezentują się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje i polecam:)
UsuńOch jutro zrobię. Chodzą za mną i zastanawiałam się nad przepisem a tu masz:)))
OdpowiedzUsuńŚwietne:)
Kaziu przepis stary, maminy - wychodzą za każdym razem :)
UsuńPo prostu cudowne te rogaliczki, zabieram kilka ze sobą :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPyszne te rogaliki, nie znałam takiego sposobu na zrobienie ciasta, ale okazuje się, że nie jest on bardzo skomplikowany ;).
OdpowiedzUsuńten przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi:)
UsuńReniu od jakiegoś czasu chodziły za mną właśnie takie rogaliki ale z inną masą, właśnie krucho-drożdżowe. W końcu nic z tego nie wyszło, bo zrobiłam coś innego. Tak więc pozwól, że poczęstuję się Twoimi rogalikami, bo tak apetycznie patrzą na mnie, że nie sposób ich nie zjeść :)
OdpowiedzUsuńKrysiu te rogaliki można robić z różnymi masami:)
Usuńi oczywiście częstuj sie:D
Pyszne rogaliki, puszyste, ze wspaniałym, jesiennym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze:)
UsuńKiedyś takie robiłam z moją mamą :)
OdpowiedzUsuńbo to stary przepis:D
UsuńPięknie wyszły :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńSiostra na weekend zrobiła rogaliki z masłem orzechowym i czekoladą ale takie z jabłkami zostałyby zjedzone równie szybko :D
OdpowiedzUsuńoj też musiało być pysznie:D
UsuńCudowne rogaliki :) Ależ mi ochoty narobiłaś!
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy te rogaliki, z jabłkami jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńcynamon ma to do siebie, że przy jabłkach musi być obowiązkowo! grzech nie dodać ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie, równe, kruche.. mniam;)