Dzisiaj tak na szybciocha proponuję ciasto pod nazwą "Mleczna kanapka"
To ciasto dla tych co lubią, albo przynajmniej nie przeszkadza im smak mleka w proszku.
Wzorowane na batona o tej nazwie, mnie jednak wydaję sie, że do oryginału trochę mu brakuje.
Przepis pochodzi z gazety, jak zwykle nie wiem z której z moimi zmianami:)
Składniki:
biszkopt
6 jaj
160 g cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2łyżki octu śliwkowego (może być zwykły lub jabłkowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Krem:
350 g masła
160g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
220 g mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
sok z małej cytryny lub z połowy dużej
Polewa:
1/2 kostki palmy
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
Dodatkowo
4-5 łyżek ulubionego dżemu ( u mnie powidła)
Ciasto:
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Oddzielam białka od żółtek i białka ubijam z szczyptą soli na sztywno.
Do ubitych białek delikatnie dodaje cukier, po jednym żółtku i już mieszając ręcznie po łyżce mąki.
Masę wylewam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto piekę w temperaturze 175stopni około 35 -40 minut i sprawdzam suchość patyczkiem.
Zimne przekrawam na dwa blaty- jeden przekładam z powrotem na blaszkę i smaruje dżemem/powidłami
Krem
Masło ucieram na puszysto, dodaje cukier, mleko i na końcu partiami mleko w proszku i sok z cytryny.
Gotowy krem przekładam na jeden blat ciasta, przykrywam drugim i lekko dociskam na górę wylewam polewę
Polewa:
Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki.
Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewam na ciasto.
Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin :)
Z lodówki wyciągam minimum pół godziny przed podaniem
Smacznego!
bardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńMmmm. Wygląda bardzo apetycznie)))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńNa kupną się raczej nie skusimy ale domową mleczną kanapkę już tak :D Musi być pyszne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńLubię mleko w proszku, kiedyś podobnym kremem się wprost zajadałam. Z tą różnicą że nie sok dodawałam a....% :)) Ciacho wygląda znakomicie Buziole Reniuś :***
OdpowiedzUsuńwygląda jak ten batonik! :)
OdpowiedzUsuńJa jestem średnio przekonana do babkowych ciast, ale spróbować ciacha bardzo bym chciała :)
Kiedyś już miałam okazję jeść to ciasto i bardzo mi smakowało, muszę je upiec :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :) Nigdy nie robiłam tego ciasta, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKiedyś miałam upiec te ciasto, ale jakoś tak się stało, że nie doszło do skutku. Mleko w proszku bardzo lubię ;).
OdpowiedzUsuńA moją uwagę zwróciło co innego. To prawdziwa butelka po śmietanie na tym zdjęciu?
OdpowiedzUsuńtak, to butelka ale po kefirze:)
Usuńu nas śmietana jeszcze się pokazuje w 0,5 l butelkach, ta ma 0,25 ml wyszperana w starociach :)
Reniu ja lubię smak mleka w proszku dodanego do kremów. Tak więc Twoją kanapkę zgarniam i... zjadam :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę:D
UsuńBardzo lubię to ciacho, idealne do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuń