choć za samym ciastem drożdżowym nie przepadam, to to ciasto robię dość często.
Śliwki i ciasto drożdżowe, a do tego oczywiście kruszonka - taka kombinacja smakuje mi najbardziej :)
Na blogu jest już przepis na leniwca z truskawkami- ciasto drożdżowe, które robi sie samo:)
to robi się troszkę inaczej, ale też szybciutko -nie licząc czasu oczekiwania oczywiście.
Ciasto nie jest słodkie, ale możecie dodać jeszcze łyżkę cukru lub dwie- jak dla nas takie jest najlepsze
Polecam i zapraszam na kawałeczek pysznego ciacha
Składniki:
Ciasto:
500g mąki
80 g cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła - roztopionego i ostudzonego
40 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 jajko
szczypta soli
skórka z połowy cytryny
Kruszonka
50 g masła
80g cukru
80 g mąki
dodatkowo
śliwki ciemne lub węgierki
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Bardzo ważne jest by wszystkie składniki miały podobną temperaturę- wyjątek to drożdże, ale jajko i masło trzeba przygotować wcześniej.
Mąkę przesypuje do dużej miski, wbijam jajko, sól, cukier i rozkruszam bardzo drobno drożdże- najlepiej wziąć do ręki drożdże i cukier i razem rozkruszyć wprost do mąki.
Wlewam letnie mleko i przestudzone masło- wszystkie składniki wyrabiam do połączenia.
Ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 2 godziny- musi podwoić swoją objętość, a czas oczekiwania może być różny w zależności od temperatury otoczenia.
W upały wystarczyło godzina
Wyrośnięte ciasto przekładam na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układam na nie śliwki- przekrojone na pół i wypestkowane, skórką do dołu
Na górę rozkruszam kruszonkę.
Ciasto piekę (grzałki góra/dół) w temperaturze 180 st przez około 30-35 minut.
Jeszcze ciepłe posypuje cukrem pudrem.
Kruszonka
Wszystkie składniki rozcieram w dłoniach do całkowitego połączenia się składników.
Smacznego :)
Także lubię drożdżowe ze śliwkami. Tylko ja robię tzw. sypane. Twoje pysznie wygląda (:
OdpowiedzUsuńsypane też robię ale jeszcze rzadziej niż to :)
Usuńdziękuje i pozdrawiam:)
My za to za drożdżowcem wręcz przepadamy i zawsze nam najtrudniej doczekać aż ostygnie i często jak byłyśmy małe jadłyśmy jak był jeszcze ciepły... A potem, że brzuchy bolały xD
OdpowiedzUsuńmnie najbardziej smakuje letnie- choć nie powinnam jeść:)
Usuńale co tam robię go rzadko to i na kawałek ciepłego mogę sobie pozwolić:D
A u nas dzisiaj to samo na tapecie :) ...było, bo już zjedzone ;)
OdpowiedzUsuńAniu ja przepisy publikuję z kilku/kilkunastu dniowym opóźnieniem, ale u nas też znika bardzo szybko:)
UsuńMoje ukochane smaki, drożdżówka i śliwka. Pysznie Renatko :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko moja rodzinka też go kocha:)
UsuńReniu, właśnie piję kawę i co widzę... pyszne ciasto z taką kruszonką... O, mniam, mniam. A ja w domu ciasta nie mam, więc się częstuję :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAle mi się porymowało :) Buziaki :)
Krysiu szkoda że tylko takim wirtualnym ciachem mogę Cię poczęstować:)
Usuńmiłego dnia:)
Drożdżowe ze śliwkami u nas musi być co roku :-) Twoje wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńdziekuję:)
Usuńu nas też jest bardzo często, zimą wykorzystuję śliwki z kompotu i też znika:)
Ale mi narobiłaś smaku! Uwielbiam ciasto ze śliwkami!
OdpowiedzUsuńto koniecznie musisz upiec:)
UsuńMniami! :D
OdpowiedzUsuńteż tak uważam:)
Usuńa mnie drożdze nie lubia , i unikam ,ale ciasto drożdzowe lubie
OdpowiedzUsuńbo do nich trzeba podchodzić bez obawy- musi wyjść i już:D
UsuńUwielbiam drożdżowe, takie mięciutkie, pachnące i puszyste ;)
OdpowiedzUsuńja lubię ale jeszcze ciepłe :)
UsuńDrożdżowe, śliweczki cóż może być piękniejszego? :))
OdpowiedzUsuńtort orzechowy :D
UsuńNajlepsze jest drożdżowe z owocami, pycha :)
OdpowiedzUsuńteż lubię drożdżowe:)
UsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńpolecam, ciasto jest proste i pyszne:)
UsuńJaka szkoda, że u mnie tylko ja lubię ciasta ze śliwkami, drożdżowe ....pyszota :)
OdpowiedzUsuńmoja mała wydłubała wszystkie śliwki i zjadła samo ciasto:)
UsuńKlasyka :) Uwielbiam :) A Twoje ciacho wygląda pyyysssznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) U mnie też drożdżowe ze śliwkami :D)
OdpowiedzUsuń