Dziś tak nie typowo, ale byłam na targu i wiem, ze sezon na morele sie kończy, a że mam kilka pomysłów na wykorzystanie ich to wciskam przepis jak je przechować, żeby zimą można było delektować sie pysznymi ciastami czy deserami :)
Nudno sie zrobiło na blogu, jak nie ciasto to przetwory, ale to sie zmieni- wkrótce, obiecuję:)
Jakoś szczególnie nie przepadam za morelami, często się zdarza że są suche, moja córka twierdzi że są wręcz mączne.
Ostatnio jednak udało mi się kupić dość duże,pyszne i soczyste jak na morele i zrobiłam z nich to i owo :)
na pierwszy ogień poszły do słoików- będę miała z czego przygotowywać ciasta i desery i tęsknić do lata:)
Morele w syropie to przepis banalnie prosty i warto przygotować je, bo przetworzone smakują o niebo lepiej:)
Nie piszę dokładnie ile moreli potrzeba na słoik- to zależy od ich wielkości i wielkości słoika, podaje tylko proporcje na zalewę.
U mnie wyszło 5 słoików 3/4 litrowych.
Składniki:
Morele
Zalewa:
1 l wody
1/2 kg cukru
sok z 2 dużych cytryn
Zagotowuje składniki zalewy.
Słoje i zakrętki koniecznie wyparzamy i osuszamy !
Całe morele przed włożeniem do słojów wkładam do wrzątku- dosłownie na niecałą minutkę i od razu przekładam do lodowatej wody.
Teraz wystarczy delikatnie chwycić w dłoń i zdjąć w skórkę.
Następny etap jest juz trudniejszy, bo morela będzie nam się ślizgać w dłoni, ale przekrawam owoc na pół i wyciągam pestkę.
Układam beż mocnego upychania, morela jest bardzo delikatnym owocem.
Zalewam gorącą zalewą.
Oczyszczam gwint słoików i dokładnie zamykam.
Pasteryzuje-
słoiki 3/4 litra 13-15 minut,
a mniejsze 10 minut.
Ja zawsze odwracam do góry dnem i zostawiam do ostudzenia.
Proste prawda?
Świetne są takie morele w smaku prosto z syropu;)
OdpowiedzUsuńteż :) choć ja planuję trochę nimi po czarować:D
UsuńMhm... Wyglądają bardzo apetycznie Reniu;)
OdpowiedzUsuńi takie też są:D
Usuńbardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuje:)
UsuńWcale nie nudno... Taki sezon :-) kolejny słoiczek na zimowe zachcianki :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie Agatko- taki czas:)
Usuńna obiad gotuję coś na szybki i cały czas coś sie przetwarza:)
Trele morele jak malowane. Masz jeszcze miejsce gdzie to ustawiać? :)) Buziole
OdpowiedzUsuńz moim ślubnym rozmawiałaś??
Usuńpyta o to samo:D
poupycham jeszcze co nieco, a jak ni to pocisną kolanem i wejść musi:D
W tym sezonie morele wyjątkowo bardzo mi smakowały.
OdpowiedzUsuńSuper przetwory :)
za pierwszym razem kupiłam suche, ale później udało mi sie juz kupić pysznie soczyste:)
UsuńReniu każdy słoik z przetworzonymi owocami będzie na wagę złota, niech się tylko lato skończy. Ja jestem ZA! :))
OdpowiedzUsuńbędzie Krysiu,
Usuńjuz zapowiadają że będzie krucho z niektórymi owocami i warzywami
miłego dnia, buziaki
Bardzo lubię morelki i najczęściej robię z nich dżem. W syropie jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńIdealne do ucieranego ciasta robionego zimową porą
OdpowiedzUsuńA my takie mączne morele właśnie najbardziej lubimy :) wysmażamy je potem jak powidła :D
OdpowiedzUsuńi na pewno o wiele zdrowsze od tych puszkowych z dodatkiem konsewantów :-)
OdpowiedzUsuńCudne morele :) Na zimę jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń