12 lipca 2015

Ucierane ciasto z borówkami

To ciasto robiłam tydzień temu, przy upałach 30 st raczej mi się nie chciało odpalać piekarnika, ale nudzenie domowników o coś słodkiego i dobrego, nie miałam wyjścia.
Trochę żałowałam, że od razu nie zrobiłam dwóch, bo ciacho znikło w strasznym tempie :D
Ciacho przygotowuje się bardzo szybko, jest puszyste i wilgotne, a przy tym bardzo owocowe.
Nie dodaję do niego ciężkich owoców, ale borówki, maliny i poziomki sprawdzają sie przy nim idealnie.
Polecam :)

Składniki:

4 jajka M
2 szk. mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1/3 szklanki  wody gazowanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g jagód + łyżka mąki
 szczypta soli


Jagody myje i pozostawiam na sicie do odsączenia wody- najlepiej zrobić to godzinę wcześniej.
Całe jajka ucieram razem z cukrem, cukrem waniliowym i solą przez kilka minut, aż żółtka zbieleją.
Dodaje stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przemiennie z olejem, na końcu dodaje wodę- lekko mieszam.

Jagody przesypuje i mieszam z mąką, przygotowane w ten sposób nie będą nam opadać na dół ciasta.
Owoce dodaje do ciasta i delikatnie mieszam szpatułką.


Wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub tylko wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułka tartą.
Ciasto pieczę sie w piekarniku nagrzanym do 180 st- u mnie zawsze góra/dół i pieczemy przez 40- 45 minut.
Zimne posypuje cukrem pudrem.


Smacznego:)

29 komentarzy:

  1. To już wiem jakie ciacho dzisiaj zrobię! Ucierane najlepsze, piękne ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi smaka tym ciastem z rana:) teraz jest sezon na jagody muszę wypróbować i upiec.
    Serdeczności przesyłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wykorzystuję sezon na świeże owoce, aż do bólu- z mrożonymi czy z kompotu już nie smakuje tak samo:)

      Usuń
  3. Ciasto z jagodami jest pyszne.Lubię takie ucierane;))

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamuniu jak my uwielbiamy jagody a w takim ciachu muszą nieziemsko smakować :D Musimy gdzieś świeże jagódki dostać, koniecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Renatko ale fajne te ciacho :-) musi być pyszne :-) muszę kiedyś takie ukręcić bo w sumie można dać wszystkie owoce :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko można dodać wszystkie lekkie owoce- cięższe pójdą na dno i nie wyglądają już tak fajnie:)

      Usuń
  6. Łał....myślałam że zabłądziłam...ale zmiany Reniu wprowadziłaś, muszę się przyzwyczaić. A ciacho....dawaj porcję i gnam dalej :)) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluś nie tylko Ty sie musisz przyzwyczaić- ja też, ale tak jest jak sie młodej pozwoli LEKKO posprzątać i pozmieniać:D

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. ja też:)
      zawsze wychodzi i wszystkim smakuje :)

      Usuń
  8. pysznie wygląda!! akurat wróciłam z wyprawy jagodowej - trudno będzie się powstrzymać przed zrobieniem takich pyszności:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My się wybieramy w tym tygodniu, tylko czy pogoda dopisze?
      a ciacho polecam:)

      Usuń
  9. Maliny czekają w lodówce i chyba się pokuszę, bo ciasta wygląda przepysznie (:

    OdpowiedzUsuń
  10. Na ucierane z owocami zawsze mam ochotę, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ ono smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wpadam do Ciebie na herbatkę z tym pysznym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Reniu, takie ucierane ciasta najbardziej smakują. Ślinka mi cieknie na jego widok.
    Fantastyczne zmiany u Ciebie na blogu. Podoba mi się nowa szata :) Pozdrawiam Cię cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dziękuję bardzo:)
      młoda sie porządziła a ja już sie przyzwyczaiłam wiec tak już zostanie ( na razie , bo z nią to nigdy nie wiadomo:)

      Usuń
  14. Takie ciacho to ja zawsze chętnie do kawki zjem :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam borówki, i takie ciacha można je zabierać za piknik do lasu. Fajną szatę masz Reniu nową na blogu :-)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)