19 lipca 2015

Skrzydełka kąpane w maślance

i upieczone na grillu :)
wiecie, już nic tak dawno nie maiło u mnie takiego wzięcia jak te skrzydełka :)
Smakują pysznie zarówno z młodymi ziemniaczkami jak i z sałatkami.

Przepisy z wykorzystaniem maślanki znacie, ja podaję przepis na własna marynatę, dosmaczoną do naszych smaków.
Skrzydełka przygotowuję je dzień wcześniej, pa podaje  na obiad lub kolekcję
smakują nam bardzo nawet w takie upały :)
Polecam:)


Składniki:
1 kg skrzydełek
Marynata

3/4 l maślanki
1 łyżka miodu
2 łyzki czerwonej czubrycy
1 płaska łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżka sosu sojowego





Skrzydełka umyte i osuszone dzielę na trzy części- te najdrobniejsze wykorzystuje na zupkę, a resztę wkładam do marynaty 

Marynata.

Mieszam wszystkie składniki, miód jeżeli jest twardy trzeba roztopić  i zalewam przygotowane kawałki mięsa.
Pojemnik zamykam i wstawiam do lodówki na 12 godzin, zdarza mi sie trzymać dłużej lub dłużej.



Po tym czasie przelewam na durszlak i jak już odcieknie marynata smażę na grillu
Najlepiej robić to bardzo wolno- tak żeby mięso nam doszło i u mnie to zajmuje około 30 minut.
Smacznego :)





26 komentarzy:

  1. Wow jakie zmiany na blogu! Muszę się przestawić, ale pięknie jest :)

    Muszę spróbować takich skrzydełek z maślanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być dobre, na pewno wykorzystam przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa metody wykorzystania maślanki do moczenia.SUper pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maślanka to w ogóle ciekawy i wszechstronny produkt :)

      Usuń
  4. Na pewno smakują wybornie, bo właśnie tak wyglądają :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naszym zdanie są wyborne i znikają za każdym razem do ostatniego kawałka:)

      Usuń
  5. Zawsze stosuję maślankę do kurczaka, ten kwas mlekowy działa cuda. Pyszny obiadek Buziole pracusiu :**

    OdpowiedzUsuń
  6. Renatko maślanka w tym przypadku sprawdza się super, pysznie ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna marynata to i skrzydełka wyszły pysznie. Bardzo smakowicie Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno pyszne! Bardzo lubię drób marynowany w maślance, jest niesamowity

    OdpowiedzUsuń
  9. W maślance to musiały być pyszne. Jeszcze takiej marynaty ne robiła. Jedno skrzydło porywam, ale latać z nim nie będę tylko chrupać :-) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu wypróbuj koniecznie:)
      również pozdrawiam gorąco:D

      Usuń
  10. Świetne mięsko, podoba mi się ten pomysł na marynatę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł. Nigdy tak nie przyrządzałem skrzydełek, chyba czas wypróbować :)
    PS. Fajne zmiany na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wykapane skrzydełka, dawno nie robiłam skrzydełek, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio nie jadamy mięsa, ale gdyby coś to te skrzydełka są na jednym z pierwszych miejsc naszej listy awaryjnej (na wypadek konieczności suplementacji wit.B)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie niestety rodzinka wychodzi z założenia, że gdyby mięsko nie było takie dobre to też yliby wegetarianinami:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)