Przygotowuje sie ją bardzo szybko i tak samo znika
Przepis na dużą blachę piekarnikową
Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
1/ szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Masa:
2 serki typu Danio waniliowe
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka kremówki
2 płaskie łyżeczki żelatyny
puszka mandarynek w syropie
1/2 szklanki wrzątku
Ciasto robi się dokładnie tak jak biszkopt
Oddzielam białka od żółtek.
Mąki przesiewam i dodaję proszek do pieczenia
Białka ze szczyptą soli ubijam na bardzo sztywno i kolejno dodaję cukier i po jednym żółtku.
Teraz delikatnie mieszając już szpatułką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i ocet.
Pieczemy na papierze do pieczenia 12-15 minut w temperaturze 180 st. C
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mąką orzechową i rolujemy.
Zostawimy zwinięte w ściereczce do wystygnięcia
Zimne ciasto odwijamy z ściereczki i nakładamy masę
Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, potem zagotowujemy i również studzimy
Gdy galaretka zacznie sie lekko ścinać ubijamy na sztywno śmietanę, delikatnie mieszamy z serkami i pokrojonymi cząstkami mandarynek.
Dodajemy galaretkę i żelatynę, mieszamy i nakładamy na ciasto.
Roladę ponownie zwijamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa sie zetnie.
Dekorujemy według uznania.
Łał Renia jakie apetyczne zawijasy :) Miłego wieczoru buziole
OdpowiedzUsuńByły apetyczne Eluniu:)
UsuńTobie równie miłego wieczoru życzę:)
Takie lekkie desery bardzo lubimy i już od jakiegoś czasu właśnie rolada z owocami nam się marzy :D
OdpowiedzUsuńmam jeszcze kilka w zanadrzu, ale czekam na świeże owoce:)
UsuńNigdy jeszcze nie robiłam rolady biszkoptowej, muszę kiedyś spróbować zrobić. Fajnie wygląda i z pewnością jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko wypróbuj, będzie Wam smakować:)
Usuńpysznie! <3
OdpowiedzUsuńowszem:)
Usuńdziękuję Agnieszko i pozdrawiam :)
Świetnie ją Reniu zrobiłaś. Sama przymierzam się od dłuższego czasu do zrobienia rolady. Ale tak zawsze jakoś schodzi... Kiedy zobaczę zdjęcia z taką kuszo wyglądająca roladą jak Twoja, to od razu mam na nią ochotę :) Może wreszcie zrobię :)
OdpowiedzUsuńKrysiu zrób, ja piekę najczęściej w lecie, ze świeżymi owocami:)
Usuńmoja mama byłaby w 7 niebie! Uwielbia biszkoptowe rolady :)
OdpowiedzUsuńto tak samo jak moja córa- uwielbia nie tylko ją:)
UsuńBardzo apetycznie! Ciekawa masa :)
OdpowiedzUsuńi pyszna,ale można wykorzystać też i serek z wiaderka:)
UsuńBardzo apetyczna rolada! Niby ciast po Świętach mam już dosyć, ale wsunąłbym jeszcze kawałeczek Twojego wypieku :D
OdpowiedzUsuńbardzo sie cieszę:)
UsuńAle apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Wiolu:)
UsuńUwielbiam takie rolady!!! Są przepyszne i bardzo delikatne :) Super, Reniu :)
OdpowiedzUsuńTak, takie roladki są bardzo delikatne:)
UsuńFantastyczna rolada! Mi jeszcze taka nigdy nie wyszła :( Zawsze pęka :(
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Madziu im ciasto cieńsze to lepsze i tylko trzeba poćwiczyć zwijanie i już:)
UsuńJaka piękna :) Ja wciąż się zbieram, ale póki co brak mi odwagi by przygotować samodzielnie roladę biszkoptową :)
OdpowiedzUsuńŁucjo dasz radę:)
Usuńz trudniejszymi potrawami dajesz sobie radę to i rolada Ci wyjdzie:)
mniam :-)
OdpowiedzUsuńu nas rolady sie robi z samych białek, maja trochę inną bardziej zwartą konsystencję, ino więcej jajek do takich trzeba :-)
Dorotko takie przepisu to ja chyba nie mam:)
UsuńJak z danio to ja się rzucam na nią ha ha. Ostatnio jadłam danio przez 2 tygodnie z musu ale mi tak zasmakowało że roladkę twoją z danio wciągałbym całą. Mandarynki to taka wisienka na roladzie. Pozdrawiam ciepło i wiosennie :-)
OdpowiedzUsuńMadziu danio waniliowe to u nas schodzi jak ciepłe bułeczki,a tutaj tez świetnie sie sprawdzają:)
Usuńdziękuję i również pozdrawiam:)
Uwielbiam rolady, a twoja wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowita :) porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo lekko i delikatnie. Bardzo podoba mi się pomysł na mandarynkowy smak :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, lekkie, delikatne :) Bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńidealna!!! zaśliniłam się ;)
OdpowiedzUsuń