my bardzo i często przygotowuje właśnie taką wersje z kapustą słodką i kiszoną.
Słodką wersję lubią dzieci, ja jednak dodaję kiszoną, bo to ona dodaje charakteru i ostrości.
Składniki:
500g kapusty białej
250 g kapusty kiszonej
125 g makaronu
50 g boczku wędzonego
1 cebula
500-600 g kiełbasy cienkiej- najlepiej swojskiej lub toruńskiej
sól i pieprz do smaku
łyżeczka mielonego kminku
2-3 ząbki czosnku.
Kapustę białą drobno szatkuje, zalewam wodą* dodaje sól i kminek, gotuje około 10 minut, tak aby kapusta była jeszcze lekko twarda- odcedzam
Kapustę kiszoną zalewam wodą* gotuje około 5 minut- odcedzam, ale pozostawiam wodę.
Makaron wrzucam do lekko osolonej wody i gotuje minutę krócej niż zaleca producent
Kiełbasę obieram z osłonki i kroję na pół plasterki lub ćwierć plasterki , a czosnek na plasterki
Cebulę i boczek kroję w kostkę.
Do rozgrzanego garnka wrzucam pokrojony boczek i cebulkę.
Podsmażam razem aż cebulka sie zeszkli, dodaje kiełbasę i czosnek.
Smażę przez chwilkę razem.
Teraz dodaję kapustę biała i kiszoną, oraz makaron.
Przyprawiam do smaku, podlewam odrobiną wody która pozostała z gotowania kapusty- duszę ciągle mieszając.
Łazanki najlepiej smakują odgrzane, dlatego warto przygotować je wcześniej.
*Obie kapusty zalewamy tylko taką ilości wody, żeby ledwo przykrywała kapustę
Pyszności!! Moją najulubieńszą wersją łazanek jest taka najprostsza, tylko z duszona na maśle i cebulce młoda kapustą. od czasu do czasu dopieszczam tylko męża dodając do niej trochę boczku:) Miksu z kiszoną jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńZ młodą kapustką też robię i są pyszne, ale tą wersję też polecam:)
UsuńBardzo lubię! Dobrze, że mi przypomniałaś :) Zrobię sobie!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
:)
UsuńTeż robię z kiszoną kapustą, ale zazwyczaj z mielonym mięsem ;)
OdpowiedzUsuńu mnie nie chcą z mięsem, wolą z wędliną:)
UsuńBardzo lubię :-) pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje Marzenko:)
Usuńlubimy, lubimy, i to jak!!! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja:)
UsuńZ młoda kapustą? To może być ciekawy smak. Fajne masz zdjęcia.
OdpowiedzUsuńtak, tak z młodą kapustką duszoną na maśle- duszoną, nie gotowana- pyszności:)
UsuńChyba takiego czegoś nigdy nie jadłyśmy :P Serio pierwszy raz widzimy jak wyglądają łazanki xD
OdpowiedzUsuńto spróbujcie koniecznie:)
UsuńBardzo lubię łazanki. Często robiłam też w wersji wegetariańskiej z dużą ilością pieczarek zamiast wędliny. Zjadłabym.... mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńu mnie mięsko- pod jakąkolwiek postacią musi być:)
Usuńchociaż z pieczarkami też jadłam i bardzo mi smakowały:)
Uwielbiam. Ale jeszcze nigdy nie robiłam:8)
UsuńEch...gdzie mi się ten komentarz dodał:/
Usuńnie ważne gdzie- fajnie, że wpadłaś:D
UsuńOooooo już jestem Twoja. :) Jak uwielbiam łazanki, szkoda że robię tylko dla siebie. Pyszności nie ma to tamto. Buziole
OdpowiedzUsuńElu u nas małż jest w mniejszości i musi jeść to co mu damy, bo sam gotować nie umie:D
Usuńmiłej nocki :)
Łazanki uwielbiamy całą rodziną :)
OdpowiedzUsuńto tak jak my:)
UsuńŁazanki kochają moje dzieci. J robię podobnie, ale bez dodatku kiełbasy. Boczek muszę wybierać mega chudy i kroić milimetrowo bo inaczej wyciągają ;)
OdpowiedzUsuńmam znajomą, która musiała mielić kapustę i mięso,czy kiełbasę:)
Usuńdobrze, że z czasem dzieci z tego wyrastają:)
bardzo lubię łazanki. już dawno ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńja robię przynajmniej raz na miesiąc:)
Usuńuwielbiam łazanki! :) ale u mnie w domu przygotowuje się jedynie ze świeżej kapusty :)
OdpowiedzUsuńco dom to inny przepis :)
zdarza sie mnie zrobić tylko z jednej kapusty i wszystkie opcje lubimy:)
UsuńLubię i to bardzo z boczusiem. Zima porą taki zestaw pycha syty i smaczny obiadek. Pozdrawiam również gorąco :-)
OdpowiedzUsuńMadziu ja przygotowuję łazanki przez cały rok:)
UsuńNigdy sama nie robiłam, nie jadło się ich też w naszym domu, ale pamiętam, że babcia robiła. Przypomniałaś mi smaki dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńto tez smaki mojego dzieciństwa wprowadzone na stałe do naszego menu:)
UsuńCzy lubimy?? Bardzo, ale dawno nie robiłam, Twoje tak smakowite że muszę zrobić na obiad :D
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie :)
UsuńUwielbiam łazanki pod każdą postacią ... mój M każe sobie pieczarki dodawać :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńteż robię z pieczarkami, ale wersję wegetariańską:)
UsuńKto ich nie lubi? :) Takich z dodatkiem słodkiej kapusty jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńlubię,i właśnie od paru dni za mną chodzą,,, :)
OdpowiedzUsuń