Tym razem dodałam pieczarki, ale robiłam już z grzybami mrożonymi czy świeżymi i za każdym razem bardzo nam smakowało
Do zrazów można podać surówkę lub sałatkę z kapusty ( każdej) czy buraczki ze słoiczka.
Mięso możemy też pokroić na kanapkę, ze listkiem sałaty i plasterkiem ogórka kiszonego smakuje nawet mojemu niejadkowi :)
Składniki:
500g mięsa z łopatki
250-300 g pieczarek
1 jajko
cebula
1/2 kajzerki lub 2-3 łyżki bułki tartej
2 plastry sera żółtego ( pokrojony na 8 kawałków dł około7cm i gr 1 cm)
sól i pieprz do smaku
płaska łyżeczka suszonego czosnku ( niekoniecznie)
natka pietruszki
Dodatkowo
Bułka tarta do panierowania ( u mnie z siemieniem lnianym)
olej do smażenia
Cebulę kroję w kosteczkę i rumienię na dwóch łyżkach oleju- studzę.
Pieczarki ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw i smażę na łyżce oleju do odparowania wody
Mięso mielę razem z cebulą, dodaję zimne pieczarki, jajko i przyprawy- masę bardzo dokładnie wyrabiam.
Masę dzielę na 8 części.
Każdą część spłaszczam na owalny placuszek ( najlepiej się to robi na ręce) na środek układam po paluszku z sera żółtego i zlepiam końce.
Robię to bardzo dokładnie, bo inaczej ser będzie wypływał ze środka.
Każdy zrazik obtaczam w bułce tartej i smażę na gorącym oleju na jasno brązowy kolor.
Usmażone ściągam na ręcznik kuchenny do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Te zraziki piekłam też w piekarniku, ale dla nas były trochę za suche.
Smacznego:)
Dla mnie genialne! :) Muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńnam bardzo smakowały,, ale też lubimy takie smaki:)
UsuńTak jak ze słupkiem sera lub ogórkiem robię często tak pieczarka odpada. Pan syn nie lubi :)) buziole :***
OdpowiedzUsuńEluniu moja mała pieczarki zjada, ale grzybów się nie tknie:) miłej niedzieli:)
UsuńReniu pyszne kotleciki, robię takie czasami dla urozmaicenia :)
OdpowiedzUsuńteż często coś zmieniam :)
UsuńReniu, to ja dodam jeszcze żółty ser i mamy jednakowy obiad. Musimy kiedyś coś razem ugotować. Wspaniale :)
OdpowiedzUsuńto już wiesz z czego się wczoraj śmiałam, bardzo często mamy te same lub bardzo podobne dania:)
UsuńPozdrawiam cieplutko i miłej niedzieli:)
Bardzo lubię kombinacje smakowe z mięsem mielonym
OdpowiedzUsuńja też:) był czas gdy tylko mielone jadło moje dziecię i żeby nie zwariować trzeba było zmieniać recepturę:)
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdzięki Justynko:)
UsuńZawsze dodaję pieczarki do mielonych, następnym razem dodam i ser ;)
OdpowiedzUsuńja często zmieniam- np z samymi pieczarkami lub tylko z serem, też fajnie smakuje:)
UsuńRenatko świetne kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńdzięki Marzenko:)
UsuńApetyczne.
OdpowiedzUsuńTo jednego skubnę rodzina się chyba nie obrazi. Takie domowe najlepsze. I inna wersja zrazów od tej jaką jadłam. Ty to masz talent to wymyślania :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMadziu dziękuje :) zawsze robię ciut więcej, dlatego częstuj sie:)
UsuńDobry pomysł na mielone, dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWow jakie świetne zrazy! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl