Dzisiaj padło na kurczaka w jej ulubionym sosie, czyli kminkowym.
Tak, kminkowym nie koperkowym:)
Danie szybkie i dość lekkie, a przy tym bardzo smakowite, o ile lubi się kminek.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
Sos:
1/2 szklanki śmietany ( u mnie kremówka)
2 łyżki mąki
3/4 litra rosołu lub wywaru z warzyw
1 łyżka mielonego kminku ( można mniej)
1 duża łyżka masła
Dodatkowo:
mąka do oprószenia
olej do obsmażenia
Filety kroję w plastry, lekko przyprawiam solą i pieprzem, po czym oprószam mąką.
Każdy kawałek krótko obsmażam na niewielkiej ilości gorącego oleju.
Przekładam na serwetkę i odsączam tłuszcz.
Osobno przygotowuję sos, najprostszy z możliwych
Rozpuszczam masło, dodaje mąkę, mieszam do połączenia sie obu produktów.
Zalewam odrobiną zimnego rosołu/ wywaru i bardzo dokładnie rozprowadzam, mieszam, żeby nie powstały grudki.
Gdy mam jednolitą masę wlewam pozostały wywar, doprawiam kminkiem, solą i pieprzem.
Na koniec wlewam śmietanę i zagotowuje.
Do gotującego sie sosy wkładam mięso i duszę razem przez 10 minut.
I gotowe- szybkie i pyszne, przynajmniej dla nas:)
Smacznego:)
Wygląda pysznie. Jestem ciekawa smaku, bo w takim sosie nie jadłam. Życzę dużo zdróweczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Marzenko:) a sos polecam, nam bardzo smakuje, a na blogu jest też zupa kminkowa, którą też bardzo lubimy:)
UsuńNajpierw przeczytałam w tytule faktycznie ...w koperkowym ... :)) A tu taka niespodzianka . Takiego sosu nie jadłam, a bardzo lubię kminek. Reniu, najważniejsze, żeby smakowało. Myślę, że też by mi mięsko w takim sosie przypadło do smaku :)
OdpowiedzUsuńKrysiu dziękuje i polecam, bo to zawsze coś nowego i zdrowego, bo kminek ma zbawczy wpływ na nasz układ trawienny :)
UsuńZdróweczka życzę!!! a sosu kminkowego nie znam,a skoro kminek lubię to muszę kiedyś przygotować sosik:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko:) o ile nie pomyliłam, to pisałaś, że zupę kminkową znasz i lubisz? jeżeli tak, to sos też będzie Ci smakował:)
UsuńTak,tak pamięć Cię nie myli,zupa kminkowa należy do tych,które lubię:)teraz muszę się zabrać za sosik:)
UsuńPierwszy raz słyszę o sosie kminkowym, zaintrygowało mnie to :-) Kminek lubię, więc trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńAniu jak lubisz kminek to będzie smakować nie tylko do fileta ale do wieprzowiny też:)
UsuńIntryguje mnie smak, lubię kminek ale nie zbyt agresywny, Mięsko wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńEluś smak jest delikatny, a ilość kminku dowolna i można dodać mniej:)
UsuńNo to malutka ma wyrobione smaki! :) Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńDuuuużo zdrówka!
Pozdrawiam i zapraszam do nas.
Tak, mała ma bardzo zaskakujące smaki :) dziękuje bardzo:)
UsuńKminek lubię, ale w takim wydaniu jeszcze kurczaka nie jadłam ! Pysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńnam bardzo smakuje:) można dać mniej i dosmaczać, ale w/g mnie te proporcje są dobre
Usuńpyszna rybka, kocham ryby i nie wyobrażam sobie mojego żywienia bez nich z kminkiem to dla mnie nowość warta wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńmała poprawka- to filet z kurczaka:) a jak będzie smakować rybka? nie wiem, ale może być ciekawie:)
Usuńmmm... kocham kminek! nie wiem czmu ale 90 % ludzi, których znam go nie lubi... wiele tracą ;)
OdpowiedzUsuńnie znają się:) mój mąż też nie lubi, ale nie ma wyjścia, coś jeść musi:)
UsuńHmm, ciekawy sos, takiego jeszcze nie jadłam, kminek lubię, więc chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńja moge tylko zachęcić, bo nam bardzo smakuje:)
Usuńteż lubię "cycki" ;-D
OdpowiedzUsuńa kto ich nie lubi? bo my bardzo:)
UsuńSuperowy :D
OdpowiedzUsuńKminek lubię więc wersja mi bardzo odpowiada. Leki filecik to coś co lubię :-)
OdpowiedzUsuńMadziu polecam, bo danie jest lekkie i jeżeli lubi sie kminek to powinno smakować:)
UsuńZdrowia dla małej. Skoro lubi sos kminkowy to dowodzi że wie co dobre :)
OdpowiedzUsuńdziękujemy bardzo:)
UsuńPysznie wygląda ten filet :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl