30 sierpnia 2014

Najprostsza pieczeń ze schabu

Taką wersję robię gdy nie bardzo mam pomysł na obiad i brakuje mi czasu.
Gdy schab sie dusi w szybkowarze mogę spokojnie przygotować resztę obiadu, a dzisiaj była kapustka zasmażana i kluski śląskie- PYCHA!! i wcale nie znaczy to że jestem nieskromna, ale taki zestaw mogę polecić każdemu, bo smakuje mi niezmiennie od lat, a przepis wyniosłam z domu rodzinnego:)





Składniki:
700g schabu
duża cebula
1 łyżka kminku ( mozna mniej)
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
500ml dobrego wywary
2-3 łyżki gęstej śmietany
mąka do obtoczenia.
olej lub smalec ( lepszy) do smażenia
gałązka lubczyku 

Schab myje i dokładnie wycieram ręcznikiem kuchennym.
Odcinam błonki i oprószam solą, pieprzem i maką.
Na koniec  mocno dociskam.
Obsmażam ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu i przekładam do garnka ( u mnie szybkowar) w którym będzie sie mięso dusiło.

Dodaje przyprawy, podlewam wywarem ( ja dodałam dzisiaj rosół, ale może być też zwykły rosołek drobiowy czy warzywny) i duszę do miękkości  w szybkowarze 30 minut ( normalnie przez około godzinę)
Uduszone mięso wyjmuje i odkładam na około 10 minut ( dojdzie nam i soki nie wypłyną podczas krojenia)
Postały sos miksuję razem z śmietaną ( też nie jest obowiązkowa) i ponownie zagotowuje.
Teraz już tylko wystarczy pokroić mięso i pyszne danie gotowe do podawania

Smacznego:)

13 komentarzy:

  1. Tak piękna pieczeń a ja tak źle dziś jadłam w restauracji przy drodze:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to przykre:( choć i takie restauracje się zdarzają

      Usuń
  2. Tak, Tak takim domowym przysmakom. Moi ledwo zjedli szynkę, a już wołają nowej. Buziole Reniuś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też zaglądają cały czas w gary i wołaja o coś dobrego:)

      Usuń
  3. ...Na zakończenie dnia,
    pozdrowienia dwa.
    Jedno cieplutkie i milutkie,
    drugie rozkoszne i słodziutkie...

    ¯*•. CUDOWNEGO WIECZORU
    ...*•-•* SPOKOJNEJ NOCY
    ……. .•*..*SŁODKICH SNÓW

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... same pyszności! Taka domowa pieczeń ze schabu jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się pięknie! Z chęcią wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Reniu, na taki obiad jaki prezentujesz, to ja zawsze i chętnie. Pysznie zrobiłaś i pięknie, apetycznie to pokazałaś :) Miłego, słonecznego dnia Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z kluchami to ja poproszę taki zestaw obiadowy. Raz na jakiś czas mogę zgrzeszyć. Bardzo lubię kluski ale nie mogę za często ich jeść :-) obiad pyszny

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym taki zjadła,mimo późnej pory:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam taką aromatyczną pieczeń :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Renatko taki zestaw to prawdziwy rarytas :) U nas zawsze serwowany przy większych spotkaniach rodzinnych, tyle że my schab pieczemy!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)