Kochani wczoraj zmieniłam co nieco w ustawieniach dodawania komentarzy- niestety 96 spamów to jest już masakra- co prawda tyle było razem na obu blogach, ale ich kasowanie mnie dobija.
Jeżeli będzie jakikolwiek problem z dodawaniem komentarzy, proszę dajcie mi znać na maila- widoczny po lewej stronie, z góry dziękuję:)
A teraz gorąco polecam gorąco, tym bardziej, że obok jego walorów smakowych i żywieniowych jest to danie bardzo szybkie w przygotowaniu:)
Składniki
1 bakłażan
1 średnia cukinia
6 pomidorów ( u mnie lima)
2 papryki ( u mnie pomarańczowa, ale można czerwoną)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 gałązki tymianku
można dodać bazylię i natkę pietruszki
około 1 litr wywaru warzywnego
sól, pieprz do smaku
cienką kiełbasę w/g uznania ja dodałam całe pętko
Ja osobiście pomidory przepuszczam przez maszynkę z funkcją przecierania, ale wystarczy sparzyć wrzątkiem, obrać skórę i usunąć nasiona, a resztę pokroić w kostkę.
Resztę warzyw kroję :
- bakłażan i cukinię w dość dużą kostkę
- cebulę w drobną kosteczkę
- paprykę w paseczki
- kiełbasę obieram z błonki i kroję w pół plasterki
- czosnek w cieniutkie plasterki, ale można też przecisnąć przez praskę
Na łyżce oleju podsmażam cebulę z czosnkiem i papryką, gdy lekko zmiękną odkładam na talerz, a na oleju podsmażam króciutko bakłażan z cukinią.
Wlewam ( bądź dodajemy pokrojone pomidory) przecier i wywar, dodaję z powrotem cebulę z papryką, tymianek, doprawiam do smaku.
Całość oprowadzam do wrzenia i duszę przez około20 minut.
Teraz dodaje pokrojoną wędlinę i duszę kolejne 10-15 minut.
Kiełbasę można również podsmażyć na łyżce oleju i dodać pokrojony w kosteczkę boczek wędzony:)
Jeżeli gulasz jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki.
Posypuje zieleniną i podaję z ryżem.
Smacznego:)
Lubię takie dania jak dużo warzyw i jeszcze robi się szybko. Smakuje też:))) A ryż też lubię:)
OdpowiedzUsuńSmaczne to jedzonko. Buziaki
i to że robi sie je szybko jest najważniejsze:) bo choć lubię gotować, to czasami czasu brak:)
Usuńpozdrawiam cieplutko Kaziu:)
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńTakie szybkie dania lubię najbardziej.
Pozdrawiam. Ola.
ja czasami też:)Miłego wieczoru Olu:)
UsuńJak zwał,tak zwał,ważne,że jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńdokłądnie:)
UsuńDanie prezentuje się znakomicie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńSmakowite danie, jakkolwiek go zwał :)
OdpowiedzUsuńnam bardzo smakuje i dlatego polecam:)
UsuńRatatuj to taki zbój :) Pozdrawiam serdecznie Reniu i widzę że już net działa. :)
OdpowiedzUsuńEluś pamiętasz- Bajm śpiewał "pojawiasz się i znikasz"? no to my tak mamy z netem:) buziaki :)
UsuńReniu, czy to ważne jak się nazywa? Ważne, że smaczne, ze kusi swoim wyglądem i goście chwalą. Teraz takie ratatujki są na pierwszym planie. Mamy tyle wspaniałych warzyw, więc wymyślamy pyszne potrawy. Świetny przepis Reniu:)
OdpowiedzUsuńDzięki Krysiu i masz w 100% rację- mamy i musimy wykorzystywać przede wszystkim świeże i sezonowe, teraz smakują zupełnie inaczej:) pozdrawiam serdecznie:)
Usuńratatuj czy nie... nieważne bo na pewno smakuje obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńOj, tak:)
UsuńJuż myślałam, że tu jakieś wegetariańskie danie szykujesz Renatko, a tu w przepisie kiełbaska... Musi być pyszne to danie. Spróbuję je przyrządzić. Ale jak zwykle zaglądam do Ciebie po 23.00 i od razu czuję się głodna... A tu do rana daleko! Fajny przepis, fajne fotki;) Bardzo mi się podobają odwiedziny u Ciebie. Pozdrawiam Cię bardzo gorąco;)
OdpowiedzUsuńMałgosiu można zrobić bez wędlinki i też jest bardzo smaczne:)
UsuńSmakowicie wygląda, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Dla mnie pychota.
OdpowiedzUsuńWow! Ile wazyw! Pycha!!!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda uwielbiam warzywa.Pozdrawiam kochana serdecznie.
OdpowiedzUsuńWszystko jedno co to, biorę w ciemno. U Ciebie zawsze pysznie :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzieki:)
UsuńJaki smaczny ratatuj i bakłażan mój ulubiony jest. Ze spamami mam to samo niestety.
OdpowiedzUsuńMadziu ja już mam spokój od czasu jak włączyłam że komentarze może przesyłać tylko zarejestrowany użytkownik:)
UsuńWiesz co Renia :) mnie to raratuj kojarzy się bardziej z zapiekanką , z plasterkami wedliny, sera, cukini , cebuli, a i czego kto sobie zażyczy , ułożonymi na przemian i posmarowanymi jajkiem , ale Twoje danie jest na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńno właśnie- dlatego pytam, choć widziałam juz tyle wersji, że sama nie wiem:) ale pyszne było:)
Usuń