26 lipca 2014

Czekoladowe mini babeczki z cukinią

Przepis dostałam od szkolnej koleżanki mojej mamy, dziękuję:)
Myślałam, że to  nowy przepis,a w jej rodzinie jest od lat.
Ostrzegam, tylko przed zrobieniem mniejszej porcji- nie warto!! babeczki są pyszne i znikają bardzo szybko.
Nie mają czasu nawet wystygnąć.
Od pewnego czasu wypróbowuję też maszynkę- wypiekacz do muffin i babeczek i powiem Wam, że warto zainwestować, bo nim nagrzał mi sie piekarnik ja już zdążyłam upiec całość, a przy tej temperaturze, która jest teraz za oknem to też ma znaczenie:)
Babeczki są co prawda mniejsze, dla dzieci idealne, takie na dwa kęsy.
Można je upiec też w piekarniku w papilotkach, trzeba tylko wydłużyć czas pieczenia, a najlepiej sprawdzić patyczkiem.





Składniki:
240 g mąki pszennej
200 g cukru
150 g młodej cukinii
125 g gęstego jogurtu
2 łyżki ciemnego kakao
3 średnie jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
duża garść orzechów włoskich

Młodą cukinie to ścieram ją na dużych oczkach tarki do warzyw ( starszą obieram ze skórki), zostawiam na sicie na około pół godziny i bardzo mocno odciskam sok.
Orzechy siekam drobno,lub w/g upodobań.
W osobnych miskach łączę suche i mokre produkty.
Suche, czyli mąkę cukier, proszek, cynamon, sodę i kakao przesiewam przez sito- ciasto będzie pulchniejsze.


Mokre, czyli jajka, jogurt, olej i cukinię mieszam i wlewam do suchych,na koniec  dodaję szczyptę soli i bardzo dokładnie łączę masę.

Na koniec dodaję orzechy i jeszcze raz mieszam ciasto.


Jeżeli pieczemy w piekarniku, to przekładamy do foremek i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Ja w maszynce piekłam 14 minut jedną porcję
Smacznego !!


35 komentarzy:

  1. Reniu, babeczki są świetne. Połączenie składników ciekawe. Już mnie nic nie zaskakuje. Bo coraz lepsze smaki odkrywamy. Ale ciekawi mnie ta maszyna, do wypieku muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maszynka jest fajna, wymiarowo podobna do gofrownicy, rozgrzewa się błyskawicznie i wypieka jednorazowo 7 babeczek:) to drugi przepis jaki na niej testuję, pierwszy nie zdążyłam obfocić, bo wszystkie zniknęły:)
      a babeczki polecam.są naprawdę pyszne:)

      Usuń
    2. Dzięki za info. Ale babeczki mimo braku maszyny zapiszę do zrobienia :)

      Usuń
  2. No to muszą być pyszne. Cukinię kocham, a na słodko jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie!

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Reniu znowu fajny przepis. Ale ja mam jednak problem z ciastami jogurtowymi. Nie mam problemu z innymi różnymi , zawsze mi się udają . Te jogurtowe jednak nie i już nawet boje się coś takiego zrobić . Pewnie robię jakiś błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu z tym nie miałam żadnych problemów, spróbuj, powinno wyjść spokojnie:)
      Aha, do ciast z jogurtem dodawałaś tylko proszek czy sodę też? może tutaj tkwi problem?
      pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
    2. przeważnie tylko proszek ale ostatnio wczoraj zrobiłam śliwkowy z jogurtem i z sodą. Może za dużo śliwek dałam . Chociaż wydaje mi się że ciasto było za luźne. Może powinnam dać więcej mąki. Nie ważę składników dokładnie, tylko szklanka jest miarka. ciasto wczoraj miałam takie jak na babkę piaskową , czy powinno być bardziej gęste?

      Usuń
    3. jeżeli dodajesz jogurt czy owoce powinno się dodać sodę i proszek do pieczenia

      Usuń
  5. Ciekawie dobrałaś składniki, mam ochotę na takie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesteś naprawdę niesamowita....

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis ,ale cukinia na dużych oczkach starta chyba będzie wyczuwalna w babeczkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie jest wyczuwalna, cukinia ma bardzo delikatny smak i jak dla mnie lekko orzechowy :) po rozerwaniu można zobaczyć gdzieś kawałek zielonej skórki, którą, jeżeli będzie przeszkadzać, można obrać:)

      Usuń
  8. ooo.. cukiniowe muszą być super :) wilgotne, kakaowe.. mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękniusie Reniu :) w ubiegłym roku robiłam waniliowe z cukinią. A w tym dopiero sezon rusza. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też- późno, bo w ubiegłym roku miałam cukinię na początku lipca, ale w końcu są i od razu upiekłam babeczki:)

      Usuń
  10. świetny przemyt warzyw dla dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie:) choć moje dziewczyny cukinię lubią bardzo:)

      Usuń
  11. Z cukinią jeszcze nie jadłam ciast. Ale ja lubię tak zwane wynalazki więc mi by smakowało. Baby urodziwe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ja mogę tylko polecić, bo babeczki bardzo smakowite są:)

      Usuń
  12. Nie jadłam jezcze czekoladowych babeczek z cukinią, muszą ciekawie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakują czekoladą i orzechami- cukinia bardzo dobrze wkomponowała sie w smak, tak że jest nie wyczuwalna:)

      Usuń
  13. Super wyglądają te babeczki! ; )
    Świetny pomysł! *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)