Myślałam, że to nowy przepis,a w jej rodzinie jest od lat.
Ostrzegam, tylko przed zrobieniem mniejszej porcji- nie warto!! babeczki są pyszne i znikają bardzo szybko.
Nie mają czasu nawet wystygnąć.
Od pewnego czasu wypróbowuję też maszynkę- wypiekacz do muffin i babeczek i powiem Wam, że warto zainwestować, bo nim nagrzał mi sie piekarnik ja już zdążyłam upiec całość, a przy tej temperaturze, która jest teraz za oknem to też ma znaczenie:)
Babeczki są co prawda mniejsze, dla dzieci idealne, takie na dwa kęsy.
Można je upiec też w piekarniku w papilotkach, trzeba tylko wydłużyć czas pieczenia, a najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Składniki:
240 g mąki pszennej
200 g cukru
150 g młodej cukinii
125 g gęstego jogurtu
2 łyżki ciemnego kakao
3 średnie jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
duża garść orzechów włoskich
Młodą cukinie to ścieram ją na dużych oczkach tarki do warzyw ( starszą obieram ze skórki), zostawiam na sicie na około pół godziny i bardzo mocno odciskam sok.
Orzechy siekam drobno,lub w/g upodobań.
W osobnych miskach łączę suche i mokre produkty.
Mokre, czyli jajka, jogurt, olej i cukinię mieszam i wlewam do suchych,na koniec dodaję szczyptę soli i bardzo dokładnie łączę masę.
Na koniec dodaję orzechy i jeszcze raz mieszam ciasto.
Jeżeli pieczemy w piekarniku, to przekładamy do foremek i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Ja w maszynce piekłam 14 minut jedną porcję
Smacznego !!
Reniu, babeczki są świetne. Połączenie składników ciekawe. Już mnie nic nie zaskakuje. Bo coraz lepsze smaki odkrywamy. Ale ciekawi mnie ta maszyna, do wypieku muffinek :)
OdpowiedzUsuńmaszynka jest fajna, wymiarowo podobna do gofrownicy, rozgrzewa się błyskawicznie i wypieka jednorazowo 7 babeczek:) to drugi przepis jaki na niej testuję, pierwszy nie zdążyłam obfocić, bo wszystkie zniknęły:)
Usuńa babeczki polecam.są naprawdę pyszne:)
Dzięki za info. Ale babeczki mimo braku maszyny zapiszę do zrobienia :)
UsuńNo to muszą być pyszne. Cukinię kocham, a na słodko jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńpolecam, przepis sprawdzony, szybki i tani:)
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Reniu znowu fajny przepis. Ale ja mam jednak problem z ciastami jogurtowymi. Nie mam problemu z innymi różnymi , zawsze mi się udają . Te jogurtowe jednak nie i już nawet boje się coś takiego zrobić . Pewnie robię jakiś błąd?
OdpowiedzUsuńKaziu z tym nie miałam żadnych problemów, spróbuj, powinno wyjść spokojnie:)
UsuńAha, do ciast z jogurtem dodawałaś tylko proszek czy sodę też? może tutaj tkwi problem?
pozdrawiam cieplutko:)
przeważnie tylko proszek ale ostatnio wczoraj zrobiłam śliwkowy z jogurtem i z sodą. Może za dużo śliwek dałam . Chociaż wydaje mi się że ciasto było za luźne. Może powinnam dać więcej mąki. Nie ważę składników dokładnie, tylko szklanka jest miarka. ciasto wczoraj miałam takie jak na babkę piaskową , czy powinno być bardziej gęste?
Usuńjeżeli dodajesz jogurt czy owoce powinno się dodać sodę i proszek do pieczenia
UsuńCiekawie dobrałaś składniki, mam ochotę na takie babeczki :)
OdpowiedzUsuńdzięki, ja mogę tylko polecić:)
UsuńJesteś naprawdę niesamowita....
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper babeczki :)
OdpowiedzUsuńdzieki:)
UsuńFajny przepis ,ale cukinia na dużych oczkach starta chyba będzie wyczuwalna w babeczkach?
OdpowiedzUsuńnie, nie jest wyczuwalna, cukinia ma bardzo delikatny smak i jak dla mnie lekko orzechowy :) po rozerwaniu można zobaczyć gdzieś kawałek zielonej skórki, którą, jeżeli będzie przeszkadzać, można obrać:)
Usuńooo.. cukiniowe muszą być super :) wilgotne, kakaowe.. mniam! :)
OdpowiedzUsuńsą, mniam- dokładnie takie:)
UsuńPiękniusie Reniu :) w ubiegłym roku robiłam waniliowe z cukinią. A w tym dopiero sezon rusza. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńu mnie też- późno, bo w ubiegłym roku miałam cukinię na początku lipca, ale w końcu są i od razu upiekłam babeczki:)
UsuńO, ciekawy przepis! :D
OdpowiedzUsuńi bardzo smaczny:)
Usuńświetny przemyt warzyw dla dzieci:)
OdpowiedzUsuńdokładnie:) choć moje dziewczyny cukinię lubią bardzo:)
UsuńZ cukinią jeszcze nie jadłam ciast. Ale ja lubię tak zwane wynalazki więc mi by smakowało. Baby urodziwe :-)
OdpowiedzUsuńMadziu ja mogę tylko polecić, bo babeczki bardzo smakowite są:)
UsuńNie jadłam jezcze czekoladowych babeczek z cukinią, muszą ciekawie smakować :D
OdpowiedzUsuńsmakują czekoladą i orzechami- cukinia bardzo dobrze wkomponowała sie w smak, tak że jest nie wyczuwalna:)
UsuńSuper wyglądają te babeczki! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! *.*
dzieki:)
UsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńCudowne muffinki, pycha :)
OdpowiedzUsuń