Takie truskawki robię co roku i znikają w pierwszej kolejności, bo nie tylko można wykorzystać jak o kompot do obiadu, ale również do deserów, a smak jest obłędny.
Polecam:)
Składniki
2 kg truskawek
2 szklanki cukru
po 6-7 listków mięty na słój litrowy
Truskawki myje i odrywam szypułki.
Bardzo dokładnie przebieram- nie mogą być uszkodzone, zgniecione itp-w innym wypadku cały słoik nam pójdzie :(
Osuszone truskawki zasypuje cukrem i odstawiam na kilka godzin, aż puszczą sok.
Przekładam do wyparzonych słoików lekko upychając i uderzając w rękę, żeby truskawki "siadły" więcej się zmieści i przekładam liśćmi mięty.
Równo rozlewam wytworzony sok, wycieramy czystą ściereczką i zakręcam wyparzonymi i suchymi zakrętkami.
Słoiki pasteryzuje około 30 minut i zostawiam w garnku w którym się pasteryzowały do całkowitego wystudzenia.
Uwagi:
-jeżeli mi się spieszy, zaprawiam truskawki bez odstania- tzn układam dość ściśle w słojach, przekładając liśćmi mięty i równo rozdzielam cukier, zakręcam i od razu pasteryzuję.
Zmieści się troszkę mniej truskawek, ale całość wygląda tak samo.
- w zależności od truskawek różni się ilość soku puszczonego przez owoce.
- do tego typu zapraw zawsze używam nowych zakrętek- mam większą pewność, że chwycą od razu.
- w zimie delektujemy się np koktajlem :)
Smacznego!!
Pysznie to wygląda :) ... a apro po poziomek to u mnie rosną wszędzie , ja je traktuje jako wypełniacz na grządkach i druga roślina która ma specjalne miejsce to szczypiorek :) też jest wszędzie :) pozdrawiam Joanna :)
OdpowiedzUsuńto tak jak u mnie- szczypiorku mam kilka i tak nie nadąża z rośnięciem:)
UsuńJa też tak Reniu robię. Ale nie dodawałam mięty. Teraz spróbuję, bo ja lubię i podkreśli fantastyczny smak. Dzięki za przepis. Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńdzięki Krysiu i Tobie życzę udanego wypoczynku:) a połączenie truskawek i mięty polecam- mnie bardzo odpowiada:)
UsuńTe smaki mi pasują. Az mam w tym momencie na coś takiego. Musze zrobić kilka słoiczków z mięta. Reniu,dziękuję za przepis i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńIzuniu cieszę się ,że przepis się przyda:) buziaki:)
UsuńFajnie i smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuń.•´¸.•*´¨)
(¸.•´ (¸.•♥`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
(\ /) `•.¸ ****(*)DZIEŃ DOBRY(*)
( . .) ♥ (¸.•*(¸.•*´¨¨¨¨`*•.¸)*•.¸)
('')('') Spójrz na chmury na niebie ♥ ♥♥
.♥•)´Usłysz cichy ptaków śpiew ♥ ♥♥
(.•´ Popatrz to wszystko dla Ciebie ♥ ♥♥
`*.*´¨) Bo przyjaźń otacza Cię :)♥ ♥♥
.....,،i|¹i،،i¹|i،.......,،i|¹i،،i¹|i،,.
.....`'¹li،|،|،il¹' ......`'¹li،|،|،il¹
'`
`¸.¤*¨¨*¤.¸¸ ♥ ♥ .¸.¤*¨¨*¤.¸
....MIŁEGO DNIA
.....POZDRAWIAM....:))
Miłego dnia Agatko i dziękuje za śliczny wierszyk:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam truskawek z miętą, musi super odświeżać w upalne dni. Kompotów nie lubię, ale koktajl wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Truskawki i mięta to bardzo orzeźwiające połączenie, można jeszcze dodać cytrynę- na lato idealne:)
UsuńO jak miło Renia robi Elusi kompociki :))) buziole
OdpowiedzUsuńNo Eluś ja i moje słoiczki jesteśmy nie rozłączne:)) pozdrawiam cieplutko:)
UsuńDość ciekawe połączenie, choć smakowo trudno mi sobie wyobrazić.
OdpowiedzUsuńwypróbuj koniecznie- nam bardzo pasuje, może i Tobie zasmakuje?
UsuńNiby taki oczywisty przepis, ale dla mnie to nowość :) Zrobię sobie kilka takich słoiczków :)
OdpowiedzUsuńfajnie:) cieszę się że przepis się przyda:)
Usuńpyszne .
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle pyszności.
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuńidealne żeby zachować smak lata na później... mniam! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie! jak otwieram słoik to przez chwilę wącham i się zachwycam:)
UsuńNo ,to mogę się pozachwycac .Smakowity ,i pewnie aromatyczny .Ten koktajl normalnie podbił moje serce samym już wyglądem .Dziękuję za szybką reakcję .Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńkoktajl był pyszny pucharem wchłonęłam w kilka chwil:) i dziękuje za info:)
UsuńNie dziwię się że znikają szybko, bo to pyszne jest. Miętę uwielbiam, truskawy też więc mogłabym jeść i pić od rana do wieczora.:-) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) Nigdy nie robiłam truskawek z miętą!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny patent, uwielbiam połączenie truskawek z miętą.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy patent, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń