Składniki:
500g żołądków drobiowych
300 g pieczarek
1 średnia marchweka
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
duża łyżka koncentratu pomidorowego
1 litr wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego ( może być z kostki)
1 łyżka przyprawy
2 łyżki dobrej, gęstej śmietany
2 łyżki posiekanej zieleniny
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
sól i pieprz,chili do smaku
Żołądki dokładnie myję i oczyszczam z błon i chrząstek.
Wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 10 minut- odcedzam i studzę.
Przestudzone drobno kroję ( żeby sie dziecię nie zorientowało, że je mięsko razem z pieczarkami:) i przesmażam na łyżce oleju, podlewam wywarem z warzyw, dodaję przyprawy i koncentrat oraz śmietanę -
gotuję do miękkości.
Pieczarki kroję w pół plasterki, cebulę w kosteczkę, a marchewkę w plasterki.
Podsmażam na odrobinie oleju kolejno zaczynając od cebuli, gdy się zeszkli dodaję pieczarki i marchewkę - chwilkę dusimy, aż odparuje woda z grzybów.
Na patelni z masła i mąki robię zasmażkę
Warzywa i zasmażkę dodaję do miękkich żołądków, dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 10 minut.
Możemy podać z kaszą ( u mnie grycznka) makaronem lub ryżem.
Jeżeli mam makaron lub kaszę dodaję zieloną cebulkę a do ryżu wolimy koperek
Smacznego:)
To niestety nie moje klimaty, ale jeśli przygotowałabym mojemu Mężowi byłby bardzo zadowolony. Przepis ciekawy. Pokażę Jemu :)
OdpowiedzUsuńtak to już jest z podrobami, nie wszyscy je chcą jeść:) ciekawe czy Mężowi się spodoba:)
UsuńOstatnio podobne zrobiła moja mama, przemogłam się i było pycha :)
OdpowiedzUsuńwłąśnie - trzeba poznawać nowe smaki, bo tak jedlibyśmy kilka dań na okrągło:)
UsuńI do tego z kaszą-obiad idealny,pyszny,taki domowy:)
OdpowiedzUsuńmnie i ślubnemu bardzo smakował- dziewczyny niestety nie chcą jeść żadnych podrobów
UsuńDlatego ja jak cos robie to nie mowie co to albo cos ściemniam.... albo mowie sporóbuj i ile razy moj mały braciszek i moja baratanica cos zjedli co było bleee a potem sie okazalo ze zjedli to bleee i było dobre....
UsuńMój partner np twierdzi ze nie lubi wanilii a jakos lody wnailiowe które sama zrobilam zajadla az mu sie uszy trzesly.... jak czlowiek nie wie co je to je ze smakiem;] a dzisiaj gulasz..;]
Obiad samo zdrowie. :) I jak bidulko zwalczyłaś już ten swój ogród? Ja do mojego przymierzam się na weekend. Mam nadzieję że dam radę pokonać tą dzicz. :D buziole
OdpowiedzUsuńopanowałam Eluś:) ale czuję wszystkie mięśnie:)
Usuńmiłego wieczorku, buziaki:)
Smaczny obiadek uwielbiam coś innego zjeść.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńteż nie lubię nudy:)
Usuńuwielbiam gulasz, ale z żołądków jeszcze nie jadłam., fajna propozycja
OdpowiedzUsuńu mnie trochę nowości :)))
ja robię rzadko, ale polecam spróbować, może zasmakuje:)
Usuńoj bardzo lubię!!! i do tego z kaszą gryczaną, mniam
OdpowiedzUsuńtak, gryczanka fajnie pasuje
UsuńWygląda smakowicie, choć przyznam, że boję się żołądków ;-P Ale zapisuję przepis i kiedyś go wykorzystam, bo mój nie-mąż bardzo lubi podroby :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak lubi to polecam, może i Tobie zasmakują:) i witam Cię bardzo serdecznie:)
UsuńMoja babcia taki robiła , bardzo dobrze go wspominam :) ..... ten wygląda świetnie , pozdrawionka :D
OdpowiedzUsuńŻołądki i wątróbka, to chyba jedyne podroby akceptowalne przeze mnie. Narobiłaś mi apetytu, idę na śniadanie.
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki gulasz z kaszą gryczaną. Żołądki bardzo lubię w dzieciństwie boje bratem toczyłam o żołądek w rosole ha ha
OdpowiedzUsuńja też biłam się o nie z bratem:)
UsuńNie wiem czy bym zjadła, wygląda pysznie, ale... Moim domownikom jednak by smakowało :)
OdpowiedzUsuńu mnie zniknęło wszystko:)
UsuńMniam, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPycha z pieczarką jeszcze nie robiłam - ja daje grzybka i czasami łącze z serduszkami ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Dziękuję. Ja właśnie w szybkowarze gotuję żołądki z drobiu z włoszczyzną.Potem zrobię sos do żołądków.Moze być koperkowy , cytrynowy.Można na żołądkach ugotować dobry krupnik z grzybkiem suszonym np. z prawdziwkiem. Uwielbiamy .
OdpowiedzUsuńŻołądki też dorzucam do krupniku- pycha :D
Usuńbardzo sie cieszę, ze gulasz smakował i dziękuje za komentarz
Pozdrawiam serdecznie